Dostupni linkovi

Roditelji beba optužuju, Milošević demantuje da štiti ljekare


Bolnica u Bijelom Polju
Bolnica u Bijelom Polju

Treći dan je kako roditelji pet beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici štrajkuju glađu ispred zgrade Opštine, tražeći suspenziju ljekara protiv kojih je u toku sudski postupak pred Višim sudom u Bijelom Polju. I dok roditelji traže da se "do okončanja sudskog postupka ljekari suspenduju" - nadležni im poručuju da za to ne postoji zakonski osnov...

Godinu dana je prošlo od infekcije pet beba u Opštoj bolnici u Bijelom Polju od koje je jedna beba kasnije preminula u Kliničkom centru u Podgorici, a roditelji su prinuđeni da, drugi put ove godine, štrajkom traže suspenziju ljekara: Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević koje Tužilaštvo tereti za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i protiv kojih se vodi postupak pred Višim sudom u Bijelom Polju.

Objašnjavajući razloge zbog kojih štrajkuju glađu jedan od očeva inficiranih beba Predrag Karišik kaže:

„Imali smo čvrsto obećanje novog ministra zdravlja Budimira Šegrta da će ljekari biti suspendovani kada se protiv njih podigne optužnica. Evo, već pola godine kako je optužnica podignuta, a ljekari i dalje rade na svojim radnim mjestima. Nije ispoštovan dogovor. Mi smo se odlučili na štrajk zato što u Zakonu o radu, član 130 decidno kaže da 'lice protiv koga je podignuta optužnica mora biti odstranjeno odnosno, suspendovano sa posla'."

Podsjetimo, uoči odluke o štrajku sa roditeljima inficiranih beba je razgovarao ministar zdravlja Budimir Šegrt i tom prilikom im saopštio da ne postoji pravni osnov da se sada ljekari suspenduju.

„Onoga dana kada su oni kad su oni, pod sumnjom da su uticali na kvalitet uslova ili onemogućavali prave uslove za bezbjedno pružanje zdravstvene zaštite, bili u istražnom zatvoru – toga momenta je trebalo, nevezano sa tim sudskim postupkom u kući (Opšta bolnica u Bijelom Polju) na nivou Statuta, kako to definiše i radno-pravnih odnosa unutar kuće, napravit suspenziju tih doktora, a po izlasku nastaviti disciplinski postupak. Ne možete jednu pravno pobrkanu proceduru liječiti nepravno“, kazao je Šegrt u Bijelom Polju.

Ministru zdravlja u Vladi Crne Gore Budimiru Šegrtu povodom štrajka roditelja pismom se u četvrtak obratilo i „Udruženje roditelja“ tražeći da „odreaguje i obezbijedi, u skadu sa Zakonom o radu, ispunjavanje zahtjeva porodica beba kako bi prekinuli štrajk glađu“.

Podsjetimo, u novembru prošle godine pet beba je inficirano na Odjeljenju neonatologije Opšte bolnice u Bijelom Polju, a od posljedica infekcije jedna beba je preminula u Kliničkom centru u Podgorici. Nadležni organi su otvorili istragu i sudski postupak je u toku pred Višim sudom u Bijelom Polju. Roditelj Predrag Karišik tvrdi da nadležne zdravstvene institucije „i sada mogu da suspenduju ljekare ali da to ne žele“ i optužuje:

„Najodgovorniji za to je novi ministar zdravlja i direktorica bjelopoljske bolnice koji su napravili propuste jer su mogli da suspenduju ljekare a i sada mogu da ih suspenduju. I želim ja, u svoje lično ime, da optužim gospodina Tarzana Miloševića koji se umiješao u ovaj proces. Od samog početka on je glavni kočničar, on štiti ljekare i zbog njega ne dolazi do suspenzije“, kaže Karišik.

Povodom optužbi koje je na račun Tarzana Miloševića, političkog direktora Demokratske partije socijalista (DPS), uputio Predrag Karišik, otac jedne inficirane bebe, Milošević za Radio Slobodna Evropa kaže:

„Odnos prema građanima Bijelog Polja sam pokazao kroz svoj dugogodišnji boravak u tom gradu i kao građanin i kao predsjednik Opštine. A što se tiče ljekara u bolnici nikada nijesam razgovarao, što se tiče njihovog statusa, ni sa jednim ministrom ni sa upravnim odborom ni sa direktorom bolnice. Stvar je nadležnih organa i institucija da rade po zakonu i da taj proces u interesu porodica, sa kojima saučestvujem pogotovo u tragediji koju je doživjela porodica Knežević, ovdje dovedu do kraja“, kazao je Tarzan Milošević.

Slaviša Knežević, otac bebe koja je posle infekcije u bjelopoljskoj bolnici preminula u KC u Podgorici, kaže da „vjeruje da će njihov štrajk primorati nadležne da poštuju zakone“ i suspenduju ljekare.

"Ja se nadam da će doći do toga. Zakon je na našoj strani, nadam se da će se ispoštovati. Treba da se ispoštuje ako je ovo pravna država - kako kažu“, zaključio je Knežević.

XS
SM
MD
LG