Dostupni linkovi

Kada će doći pravda za bjelopoljske bebe?


U fazi zaključenja pretresa i izricanja presude ljekarima okrivljenim zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u Bijelom Polju, sudija Vidomir Bošković je podnio ostavku. I dok ogorčeni roditelji beba najavljuju štrajk, civilni sektor poručuje da se nastavlja agonija jednog mučnog slučaja, sudija Bošković za RSE kaže da je radio časno i pošteno.

Poslije godinu i po dana suđenje ljekarima u Bijelom Polju za smrt jedne i infekciju četiri bebe iz novembra 2014. umjesto glavog pretresa i presude u tamošnjem Višem sudu postupak iznenada dobija neočekivan obrt.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Vidomir Bošković je podnio ostavku, a po sili zakona suđenje Tomislavu Jeremiću, Zvonku Puletiću, Haki Tahirović i Jeli Cimbaljević, okrivljenim za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, se vraća na početak i predmet dodjeljuje drugom sudiji.

Otac bebe koja je od posljedica infekcije preminula, Slaviša Knežević, je šokiran i kaže da je nevjerovatno da sve moraju iznova preživljavati.

"Etika ne postoji u ovoj državi, definitivno ne postoji. Mi moramo da preživimo ne znam šta još, jako teške trenutke da bi postigli pravdu. Samo pravdu, ja ne tražim, ništa drugo, Naš je zakon takav, naši ljudi su takvi, sudije... Ne znam šta da vam kažem", ističe Knežević.

Slaviša Knežević sumnja da je neko na sudiju Boškovića izvršio pritisak jer je, navodi on, nevjerovatno da je tek tako odlučio da ide u advokate i baš u ovom momentu.

On ističe da je nakon poslednjeg vještačenja stručnjaka iz Beograda u predmetu "sve bilo kristalno jasno i sudija je upravo zbog toga iznašao način da ostavkom sve vrati na početak".

"Sudsko medicinski Odbor koji je radio to vještačenje je to savršeno odbranio. Mislim da nije ostao nijedan tračak sumnje u njihovu krivicu. Zašto i kako, to ne znam. Čovjek neće reći a moje je da sumnjam i da ne vjerujem. Apsolutno ne vjerujem da je razlog privatne prirode jer je ovo, ipak, sam kraj. Presuda je trabalo da bude donijeta u roku od mjesec dana. Da je bar malo ljudskosti bilo kod gospodina Boškovića, on bi ovo išćerao do kraja. Ali ne znam, vjerovatno je tu neki veći i jači razlog", ogorčen je Slaviša Knežević.

Etika ne postoji u ovoj državi: Slaviša Knežević
Etika ne postoji u ovoj državi: Slaviša Knežević


S druge strane, sudija Vidomir Bošković svoju ostavku u ovom trenutku objašnjava ličnim razlozima i željom da se nakon godinu dana premišljanja oproba u advokaturi.

To što je ostavku podnio u ovoj fazi postupka u osjetljivom predmetu, koji je cijela crnogorska i regionalna javnost pratila sa dužnom pažnjom, za RSE ovako obrazlaže:

"Postupao sam u tom predmetu kao predsjednik vijeća savjesno i zakonito. Ja sam se na odluku o podnošenju prijedloga za razrješenje odlučio, i ranije razmišljao, u ovom trenutku ali ne vezano po pitanju predmeta. Znači predmet nije presudan na moju odluku već moja želja da se u nastavku karijere bavim nekim drugim poslom. Znači, odluka moja na koju sam imao pravo, samostalna, nezavisna bez uticaja i pritiska. O tome sam se razmišljao i ranije i prije godinu dana, radio kao da ću ostati i duže, al' što se poklopilo sad u trenutku to... Moglo bi sjutra da sam i donio presudu i objavio presudu neko bi bio nezadovoljan pa bi rekao, što je sada otišao?"

"Ostavka kao šlag na torti"

Podsjetimo, u novembru 2014. godine u porodilištu bolnice u Bijelom Polju zaraženo je više beba od kojih je jedna kasnije preminula u Podgorici. Zbog odnosa države ali i odnosa ljekara koji su se i nakon podizanja optužnice vratili na posao, roditelji pet zaraženih beba su više puta štrajkovali.

Ali od početka suđenja, u julu prošle godine, koje je crnogorska javnost sa pažnjom pratila roditelji do danas nijesu imali primjedbe na tok suđenja u slučaju u kojem ukoliko se na sudu dokaže krivica, ljekarima prijeti kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Advokat oštećenih porodica Hamid Ganjola za RSE kaže da je ostavka sudije Boškovića njegovo zakonsko pravo i ne želi da ulazi u razloge ostavke u ovom trenutku postupka.

"Stvarno ne mogu da ulazim u motive postupajućeg sudije – zašto je to uradio. Šta je u pitanju? Samo on može da zna i ja ne bih želio to dalje da komentarišem. Mislim da se radi o jednom korektnom, dobrom sudiji koji je korektno postupao u postupku. Ponavljam vam da nije on jedini sudija koji je napustio funkciju u određenom momentu", kaže Ganjola.

Ali Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji" smatra da ostavka sudije u ovoj fazi postupka predstavlja "nažalost samo šlag na torti" od početka "teškog i mučnog slučaja" za roditelje i za ukupnu javnost.

"Napravimo od njega da roditeljima i porodici djece bude što teže da se sa svim što se desilo nose. Jeste vjerovatno ispoštovano zakonski sve, ali je činjenica da momenat kada se desilo i način na koji se to desilo da se suđenje ponovi u februaru - zaista šalje vrlo lošu poruku. Ona i za roditelje i javnost glasi da je očigledno da neke stvari moramo dugo da čekamo da se riješe i da pravda bude zadovoljena. I sigurno je da su roditelji ogorčeni zbog cjelokupnog ponašanja, a ovo je nekako šlag na torti", zaključuje Mihailović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG