Dostupni linkovi

Zbog "bošnjačkog jezika" neće u školu


Djeca iz Zvornika ne idu u školu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Djeca iz Zvornika ne idu u školu

Pet stotina djece bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika u ponedjeljak neće u školske klupe, jer im nije dozvoljeno izučavanje bosanskog jezika. Prema nastavnom planu i programu u Republici Srpskoj, od ove školske godine jezik će se, umjesto dosadašnjeg bosanskog, zvati bošnjački. S obzirom da takav jezik ne postoji u BiH, roditelji su odlučili da u šest škola na području Zvornika obustave nastavu.

Mensur Selimović
Mensur Selimović

„Mi roditelji smo prepoznali taj problem, jer znamo da nam je Ustavom zagarantovano da imamo pravo na jedan službeni jezik. Sada nam se nameće nešto što ne postoji. Ne postoji udžbenik koji se zove bošnjački jezik. Ne postoji profesor koji je završio bošnjački jezik, niti na fakultetima ima takav smjer. Mi njih pitamo ko će našu djecu učiti, oni naravno samo blijedo gledaju. I zamislite moje dijete će sutra završiti devetogodišnje obrazovanje, želim ga upisati u srednju školu. Ko će ga upisati ako mu u svjedočanstvu piše da je pohađao bošnjački jezik. Taj jezik ne postoji“, rekao je za RSE roditelj Mensur Selimović iz Križevića kod Zvornika.

Roditelji iz Zvornika žele ovaj problem podignuti, kako kažu, na višu razinu, odnosno da se u rješavanje problema uključi državni vrh i međunarodna zajednica.

„Međunarodna zajednica šuti već dugo. Vidite vi koji mi imamo problem, a oni se bave nekim skroz drugim stvarima. Mi njima nikada nismo ni bili interesantni, oni su nas i doveli do ovoga“, rekao je Sead Brkić.

Roditelji ističu da su spremni istrajati do kraja i neće popustiti dok im vlasti u RS-u ne dozvole da njihova djeca kao i do sada uče bosanski jezik. Spremni su, kažu, i na radikalne mjere.

„Mi ćemo izaći s jasnim zahtjevima, odnosno tražimo vraćanje bosanskog jezika. U suprotnom krenuće blokade puteva. Poduzećemo neke represivne mjere. Morate shvatiti da je jako teško kontrolisati ljude“, rekao je Nedim Čivić.

Nezadovoljni roditelji
Nezadovoljni roditelji

U Zvornik je u nedjelju zbog ovog problema stigao i federalni ​ministar izbjeglih i raseljenih osoba​ u Vladi FBiH Edin Ramić. Rekao je da će ministarstvo na čijem je čelu o ovom problemu razgovarati s predstavnicima iz RS-a. Osobno smatra da svemu ovome kumuje politika.

„Nije isključeno da će bošnjački predstavnici iskoristiti i neke druge mehanizme koji se tiču ocjene ustavnosti i određenih zakonskih propisa i tražiti odgovornost pojedinaca koji sve ovo zloupotrebljavaju zarad jeftinih političkih poena. Ovdje je ključna stvar – u odnosu na prošlu godinu, što nije izmijenjen niti jedan zakonski propis, a neko je odlučio da ove godine komplikuje život povratnicima na način da im kaže da ne mogu više izučavati svoj jezik. Prošle godine su mogli, sada ne mogu, a bez da su to obrazložili i jednim zakonskim propisom“, rekao nam je Ramić.

Roditelji i djeca u Križevićima kod Zvornika gdje osnovnu školu pohađa 150 djece bošnjačke nacionalnosti, u ponedjeljak ujutro će prosvjedovati pred ovom područnom školom.

XS
SM
MD
LG