Dostupni linkovi

BiH uvodi recipročne mjere Hrvatskoj za meso i mlijeko


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo,TV Liberty 674,cows,milk production,01Jul2009
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo,TV Liberty 674,cows,milk production,01Jul2009
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dvojica entitetskih ministara poljoprivrede postigli su dogovor o uvođenju recipročnih mjera prema Hrvatskoj.

To je odgovor na rješenja Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kojima je naloženo vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT- sterilizovanog mlijeka uvezenog iz BiH.

Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede Republike Srpske, kaže da je dogovoreno da Ured za veterinarstvo BiH povuče određene poteze:

„Koji će se ticati zabrane prometa mlijeka do momenta dobijanja analiza upravo na način kako to rade institucije iz Hrvatske prema proizvođačima iz BiH. Danas je to Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, sutra će to biti neki drugi.“

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odosa BiH Mirko Šarović napominje da su mjere kontrole istovjetne onima iz susjedstva:

„Kakve će rezultate ta kontrola da da, o tome će da daju svoje mišljenje akreditovane laboratorije. To znači, kao što to kontrolišu i drugi, u Hrvatskoj i u Srbiji, tu kontrolu stalnu, posebno hranu biljnog i životinjskog porijekla - meso, mlijeko i druge proizvode - da kontrolišemo kao što to rade i druge zemlje.“

Ministar poljoprivrede FBiH Jerko Ivanković Lijanović u isto vrijeme nada se da će Vijeće ministara BiH riješiti problem izvoza proizvoda životinjskog porijekla u EU do ulaska Hrvatske:

„Jer će štete biti nasagledive i Federacija će provesti sve one mjere koje su potrebne da bi se ta situacija razriješila. Vjerujem da će i moj kolega iz RS-a dati tome punu podršku - da ublažimo posljedice koje naši poljoprivredni proizvođači imaju zbog prirodnih nesreća koje se dešavaju, teške pozicije i vođenja pogrešne politike u proteklih 15-ak godina“, kaže Ivanković.
XS
SM
MD
LG