Dostupni linkovi

BiH uoči Olimpijade: Može li sport izbrisati podjele


Članovi olipijskog tima BiH
Članovi olipijskog tima BiH
Bosna i Hercegovina mnogima je kako u državi, tako i van nje, poznata kao država u kojoj se sve dijeli na tri ili više. Etničke i nacionalne podjele nisu zaobišle ni sport. Najsvježiji primjer dolazi iz krovne olimpijske kuće, pod čijem okriljem su se članovi iz RS-a i FBiH svađali oko toga ko će nositi državnu zastavu na Olimpijadi u Sočiju.

Međutim, čini se da intenzitet podjela u bh. sportu polako, ali sigurno slabi. Svaki uspjeh bh. sportiste je podvig uzmu li se u obzir ulaganja u sport.

Ko će nositi zastavu BiH na Olimpijskim igrama u Sočiju pitanje je ko je, kao po pravilu, iskočilo u javnost nekoliko dana pred odlazak bh. olimpijaca. Iako BiH spada u države koje na Olimpijadi imaju najmanji broj učesnika, to nije omelo članove Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta BiH da se svađaju. Članovi iz RS-a su tražili da to bude skijašica Žana Novaković sa Pala, a čelnici iz Federacija BiH ipak su tipovali na skijaša Igora Lajkerta iz Zenice.

Da li je važno ko nosi zastavu, pitali smo publicistu Ahmeda Burića.

„Važno je ukoliko se radi o neprikosnovenom šampionu. Etnički princip je tu potpuno zanemarljiv, kao što je zanemaren dva puta – 1988. godine u Seulu zastavu olimpijskog tima Sovjetskog Savaza nosio je hrvač grčko-rimskim stilom Aleksandar Karelin; 1992, kad se ta država nije zvala tako, nego se zvala Zajednica nezavisnih država, bilo je još ozbiljnih kandidata, recimo motkaš Sergej Bubka, Arvidas Sabonis košarkaš, ali je opet zbog činjenice da u svojoj karijeri ima 887 pobjeda i samo dva poraza zastavu nosio Aleksandar Karelin. Važno je da nosi ako imate nekoga ko je zaista superioran i ako je sportski div. A ukoliko nemate, kao što mi, nažalost, sada nemamo, onda nam ostaje da se svađamo je li bolje da nosi ovaj ili onaj, a u osnovi je nebitno“, kaže Burić.

Na isto pitanje odgovorili su trgovac Dejan Penić i zubni tehničar Neven Đurđić iz Banje Luke:
Adis Obad
Adis Obad

„Važnija je kvaliteta, a etnička pripadnost je manje-više važna - ljude dijelimo na dobre i loše, ne dijelimo ih po boji kože, rasnoj osnovi, vjerskoj pripadnosti.“

„Važnije je da je kvalitetan igrač.“


Bivši fudbaler Veleža, Željezničara i njemačkog Oberhausena, te aktuelni trener Igmana iz Konjica, Mostarac Adis Obad, kaže:

„Sigurno da nije. Bitno je da se ta zastava nalazi na tom velikom takmičenju, da se ona vijori. Sad ko će je nositi, to je najmanje važno.“

Nakon plasmana fudbalske reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine, bh. sport kao da počinje pisati ljepšu priču. Rukometna reprezentacija je na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a teniser Damir Džumhur došao do III kola Australian Opena. U društvu gdje se pita ko si i čiji si, građani BiH prije svega gledaju sportske rezultate. Evo šta o tome misle Tuzlanke Bedrana Kaletović, Marija Maja Jurčenko i Lejla Šehović:
Lejla Šehović
Lejla Šehović

„Svako ko našu zemlju predstavi u najboljem mogućem svjetlu, a sport je jedan od boljih načina da se promoviše zemlja, je dovoljan razlog da ja budem ponosna na ono što moja zemlja učini, bez obzira kako se taj neko zvao i iz kog naroda dolazi.“

„Meni uopšte nije važno. Kažu onaj iz onog kraja Bosne, onaj iz onoga – on predstavlja BiH. Ne mogu drugačije jer živim u BiH, jer su me tako roditelji učili. Majka je iz Hrvatske, otac iz Vojvodine, djed i baka iz Ukrajine, a ja u Bosni rođena. Moja je porodica Evropa u malom.“

„Isključivo sportski.“


U duhu obilježavanja 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, pitali smo naše sagovornike šta misle o ideji da se Olimpijada ponovo održi u BiH:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG