Dostupni linkovi

BiH spremna da stane u red za članstvo u EU


Bosna i Hercegovina spremna je da do kraja janura formalno podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak prilikom posjete Londonu, prenosi „Finanšel tajms“.

Iz Brisela i Londona stižu poruke da je za BiH važnije da aplikacija bude kredibilna i kompletna, a ne datum njenog podnošenja, jer eventualni zahtjevi za njenim izmjenama samo bi produžili pristupni period.

Želja Bosne i Hercegovine za članstvom, pokazuje da je EU još uvijek privlačna za zemlje nečlanice, uprkos problemima sa kojim se 28 zemalja Unije suočava u zadnjih nekoliko godina, posebno imajući u vidu grčku dužničku krizu, ali i migrantsku krizu čiji je teret velikim dijelom podnio i Zapadni Balkan.

Crnadak je naveo da Rusija podržava evropski put BiH, naglašavajući da se od marta prošle godine od kada obavlja funkciju ministra spoljnih poslova već dva puta sastao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Istovremeno Crnadak je naglasio da Bosna i Hercegovina ne napreduje u pravcu pridruživanju NATO savezu, jer u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju.

Proces pridruživanja EU koji je dugo vremena bio u zastoju, trebalo bi da znantno bude ubrazan nako britansko-njemačke inicijative iz 2014.

Zahtjev za članstvo u EU, BiH podnosi dvije decenije nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u kojem je poginulo 100 000 ljudi, podsjeća „Finanšel tajms“. List dalje navodi, da je predsjednik Republike Srpske najavio referendum o sudstvu i upozorio da evropske integracije samo podrivaju srpski entitet. U tekstu se dalje navodi da su zbog lošeg životnog standarda, velike stope nezaposlnosti i neažurnosti vlast u oba entiteta, širom BiH izbili protesti početkom 2014.

Govoreći o reformskoj agendi koja je usvojena prošlog juna, Crnadak je naveo da je ona „podržana od strane svih parlamentarnih političkih partija i lidera“.

Članstvo u EU, građani u BiH vide kao mogućnost za ostvarivanje boljeg životnog standarda, efikasniju vlast kao i sprečavanje mogućih sukoba u budućnosti.

Crnadak je istakao da se nada da će u periodu od godino do godinu i po dana, od datuma podnošenja aplikacije,BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU, ističući da će vjerovatno poslije toga uslijediti višegodišnji pregovarački proces.

Komentarišući političku scenu u RS, Crnadak ističe da svi pozivi predsjednika Milorada Dodika na referendum i evropskeptična retorika uglavnom služe za domaću političku scenu.

„Predsjednik Dodik često ponavlja da su evropske integracije nemoguće ukoliko će to da umanji nadležnosti Republike Srpske ili će dovesti do njenog ukidanju. Međutim sve je to prazna priča, jer u ovom procesu RS neće biti ugrožena“, tvrdi on.

Crnadak je naglasio da najveću opasnost po Republiku Srpsku i Federaciju BiH predstavljaju siromašna ekonomija, ogroman spoljni dug i velika stopa korupcije.

XS
SM
MD
LG