Dostupni linkovi

BiH: Radnici na cesti, funkcioneri u novim automobilima


Protest radnika 'Pretisa', Sarajevo, 1. avgust 2012.
Protest radnika 'Pretisa', Sarajevo, 1. avgust 2012.
Avgust je mjesec odmora za uposlenike iz državnih institucija. I dok se oni preznojavaju, po običaju, na plažama, kao hladan tuš građanima ostavili su najavu o zamjeni automobila u Vijeću ministara BiH. Taman da je svare do septembra, jer sudeći prema statističkim podacima, teško da će većina ovog mjeseca svariti bilo šta sem hljeba i mlijeka.

Samo u junu - svaki dan bez posla je ostalo 50 ljudi. Prag siromaštva se povećava i sve je više onih koji žive od 1,5 eura dnevno. Već je najavljeno poskupljenje životnih namirnica, cijene goriva rastu, a i energenti će već od septembra biti skuplji.

O tome kako preživjeti građani kažu:

„Bojim se lančanih poskupljenja. A kako ćemo preživjeti, vidjećemo.“

„Samo ja radim, supruga je trenutno na čekanju na birou. Gorivo kad pojeftini, kod nas cijene ostaju iste, a kad poskupi sve namirnice poskupe. Običan čovjek ovdje ne može živjeti.“

„Ko se ne plaši, ja bih ga volio vidjeti. Političarima je dobro, a penzionerima kako bude. Bolje je što su više cijene - prije će umrijeti.“


U Vijeću ministara bi da mijenjaju vozila, inače vrhunske kvalitete i cijene - od audija A6 i A8 starih pet godina, pa do džipova tipa Q7 ili Tuareg, čiji se motori, u žargonu rečeno, nisu ni razradili. Obrazloženje je da se često kvare ili su u lošem stanju.

Pri tome, recimo, džip audi Q7, namijenjen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, tek je pred istekom garancije. Istina, garancija ne važi usljed neodgovarajuće ili nepravilne upotrebe vozila, ukoliko se radi o posljedici uticaja vanjske sile na vozilo zbog neadkvatne njege vozila, nepravovremenog otklanjanja oštećenja ili kvara na vozilu.

Pri tome, javna je tajna da se vozila koriste u privatne svrhe, da su česti i udesi na tim privatnim izletima državnim vozilima.

Sve to, kako stvari stoje, treba da plate građani. Ako već luksuzni audiji ili volkswagenovi najskuplji automobili ne odgovaraju i često se kvare, za očekivati je da ovaj put bh. političari na spisak želja stave manje skupe automobile čije je održavanje mnogo jeftinije.

Uvođenje reda

Kako su na godišnjim odmorima, do obrazloženja je nemoguće doći. No, nedavno je za jednu tv kuću predsjedavajući Vjekoslav Bevanda prokomentarisao nabavku vozila kao neinformisanost javnosti jer, navodno, ne mijenjaju vozni park:

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
„To je potpuno pogrešno tumačenje - niti smo mi donijeli kakvu odluku, nego pokušaj uvođenja reda.“

Uvodi se reda u vozne parkove, a u firme koje su na ivici propasti ne. Posljednji u nizu pred zgradom federalne vlade pojavili su se radnici Vitezita. Prije njih i oni iz Pretisa. Oni se već sedam mjeseci ne mogu voziti ni u javnom prevozu:

„Dugi niz godina, sada već duguju 18 ličnih dohodaka, otprilike 12 toplih obroka i sedam kupona za prevoz.“

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH najavljena poskupljenja ocjenjuju kao oružje kojima se građanima i radnicima prijeti, a sve zbog sticanja dodatne zarade za pojedince. Biće nastavak majskih protesta, najavljuje Edhem Biber, savjetnik za ekonomska pitanja u Sindikatu:

„Zaista je teško komentarisati ovakav odnos prema državi BiH od strane onih koji bi trebali da u ime građana ovom državom da vladaju na način da svima nam bude bolje. Vrlo je teško objašnjavati iz prostoga razloga što se oni ponašaju na jedan, da budem blag, vrlo neracionalan način. Zapravo, oni žive u nekom drugom svijetu, ne žive u ovome svijetu globalne krize, velikih problema i potrebe da se maksimalno angažuju da rješavaju probleme građana u BiH. Mislim da će se stanje pogoršati, i da će doći do značajnijeg bunta ljudi. Bez obzira da li će ih neko pozvati ili ne, ljudi će morati reagirati jer ovo je više neizdrživo.“

Čini se da bi se mogla dogoditi bosanska jesen. Proteste su najavili i poljoprivrednici kojima se smanjuju poticaji i onemogućuje izvoz zbog nerada države. Osim ako, kao što je to običaj u izbornoj godini, lideri opet ne obećaju zlatne kašike, da bi poslije izbora građanima uzeli i običnu.
XS
SM
MD
LG