Dostupni linkovi

BiH ponovo propustila učešće na Eurosongu


Davor Ebner i grupa Regina, predstavnici Bosne i Hercegovine na 54. Eurosongu u Moskvi
Davor Ebner i grupa Regina, predstavnici Bosne i Hercegovine na 54. Eurosongu u Moskvi
Prije tačno 50 godina, Bosna i Hercegovina je, tada u sastavu Jugoslavije, prvi put učestvovala na ovom muzičko-medijskom spektaklu. U godinama koje su uslijedile nakon samostalnosti BiH je često osvajala solidna mjesta na ljestvici, ali nikad na kraju kolone. Ipak, zbog teške ekonomske situacije, Bosna i Hercegovina već drugu godinu zaredom neće prisustvovati takmičenju, a prema riječima stručnjaka, Evrovizija je prerasla u program koji propagira, sve osim muzike.

Evropska unija za radiodifuziju (European Broadcasting Union - EBU) je davne 1955. godine osmislila TV show kojim je, posredstvom nacionalnih javnih emitera, uvezala sve zemlje Evrope i nastalo je takmičenje za Pjesmu Evrovizije. Tokom više od pet decenija postojanja muzičke manifestacije otpjevano je više od hiljadu pjesama, a imena nekih muzičara trajno su upamćena.

"To je najgledaniji televizijski događaj u istoriji televizije, ako izuzmemo velike sportske događaje poput Superbowla ili finala fudbalskog prvenstva, ili Olimpijskih igara. Možemo govoriti o istinskoj značajki pop-kulture 20. vijeka, evo, sada i 21., kad je riječ o Evropi i medijima", kaže za RSE Dejan Kukrić, nekadašnji šef delegacije tima bh. Eurosonga.

Godine 1964. Bosna i Hercegovina, tada u sklopu Jugoslavije, imala je svog prvog predstavnika na Evroviziji - Sabahudina Kurta koji se međunarodnoj javnosti predstavio pjesmom "Život je sklopio krug". Njegov tadašnji nastup u Copenhagenu izazvao je pravi bum.

Sabahudin Kurt
Sabahudin Kurt
"Bio sam prvi Bosanac koji je predstavljao tadašnju Jugoslaviju. To je za mene bio veliki podsticaj, otvaranje vrata estrade. Bio je to za mene mali šok, koji sam, na kraju krajeva, izdržao i zadatak koji sam imao da odradim u Kopenhagenu, smatram, a i kasnije, po priči drugih, završio sam sa najboljim uspjehom", priča on.

Bosna i Hercegovina je u sklopu Jugoslavije nastupala pet puta na Eurosongu, od 1964. do 1992. godine. Od 1993. nastavila je evrovizijski život, osim 1998. i 2000. kada je zbog loših plasmana morala pauzirati. Međutim, ove i prošle godine zbog "teške finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT, te upšte recesije koja vlada u društvu", Radio-televizije BiH je odustala od učešća. Isto su postupile još neke zemlje.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina je krajem decembra bila sudionik prve Turkovizije. Na turskoj inačici Evrosonga nastupalo je 20 zemalja, a BiH je osvojila visoko šesto mjesto. Ipak, naglašava Dejan Kukrić, Bosna i Hercegovina je proteklih godina bilježila zapaženije nastupe na Evroviziji.

"Od uvođenja finala jedna smo od samo pet zemalja, od 45 koliko ih se takmiči na Eurosongu, koja uvijek prođe polufinalni krug, što nas svrstava među najuspješnije zemlje, kada je riječ o statističkim rezultatima", navodi Kukurić.

Nastavnica klavira Maja Sarihodžić, poznatija kao Maya Sar, branila je zastavu Bosne i Hercegovine na Evroviziji 2012. u azerbejdžanskom Bakuu. Baladom "Korake ti znam", koja je barem na tri minute podsjetila na nekadašnji sjaj Eurosonga, BiH je osvojila najlošiji plasman na Takmičenju još od 1997. godine - 18. mjesto.

Maya Sar na Eurosongu u Bakuu
Maya Sar na Eurosongu u Bakuu
"Vrlo teško je decidno odrediti šta je to što će odgovarati većini gledatelja. Po meni je najbitnije da osoba koja je prezenter svoje države i svoje pjesme bude sigurna u to što radi, da ne pokušava raditi ničiju kopiju, već da bude autentična u tom svom izražaju, odnosno da pruži ono što ona jeste sama od sebe", smatra Sarihodžić.

Grupa ABBA, plesna trupa Riverdance, Celine Dion, Cliff Richard, Julio Iglesias, te ostala velika muzička imena svoju slavu duguju upravo nastupu na Evroviziji. Međunarodna javnost je 2005. godine na 50. proslavi Eurosonga, megahit "Waterloo" švedske pop grupe ABBA proglasila najboljom evrovizijskom pjesmom svih vremena.

Godine 2003. održana je prva Dječija Evrovizija (Junior Eurovision Song Contest), a ubrzo je Evropa imala priliku da vidi i prvo evrovizijsko takmičenje u plesu (Eurovision Dance Contest).

U svojih 59 godina postojanja Eurosong se postepeno mijenja. Prema riječima prvog bh. predstavnika na Evroviziji Sabahudina Kurta, planetarno poznati televizijski show program danas je skoro pa neprepoznatljiv.

"U ono vrijeme Evrovizija, odnosno pjevanje, bilo je uživo, orkestar je bio uživo, dirigent je bio tu. Međutim, u današnje vrijeme sve se promijenilo. Sad ide maltene kompletna ekipa na playback, nigdje nema orkestra. Sad je igra svjetala na sceni, tako da grupa ili pjevač koji je došao na Evroviziju zbog pjesme, od toga, po mom ličnom ubjeđenju, čini samo dvadeset posto, sve ostalo je tehnika, koja je toliko nadvladala nad čovjekom da je to jedna čista industrija muzike, koju danas nikako ne poštujem", zaključuje Kurt.

U Copenhagenu je u subotu uveče finale 59. izbora najbolje pjesme Evrope, međutim, ponovo bez bosanskohercegovačkog predstavnika.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG