Dostupni linkovi

BiH nema alternativu za isporuke gasa


Ilustracija
Ilustracija
Ukoliko dođe do obustave isporuke tog energenta iz Rusije preko Ukrajine, u BiH pravog zamjenskog rješenja nemaju. U BH gasu kažu da imaju načelne dogovore sa jednom njemačkom kompanijom o kratkoročnom prevazilaženju krize, no stručnjaci kažu da će evropske zemlje u slučaju obustave isporuke čuvati deponovane rezerve za sebe, jer niko ne može predvidjeti koliko bi zastoj trajao.

BiH do sada nije dobila nikakvo upozorenje da bi moglo doći do obustave isporuke gasa iz Rusije preko Ukrajine. U Vanjskotrgovinskoj komori kažu da bi svakako što prije trebalo razmisliti o alternativi.

„Svakako, ukoliko bi došlo do popremećaja da bi to imalo negativne posljedice po BiH. Nadam se da do toga neće doći, ali treba biti još jedan od dodatnih argumenata da što prije BiH pronađe i neke alternativne izvore snabdijevanja, jer kakva god situacija bila, ovisnost o jednom izvoru nije dobra“, kaže Igor Gavran.

Državna kompanija Bosne i Hercegovone BH Gas duguje osam miliona dolara ruskom Gaspromu, te je zbog ovog duga u nekoliko navrata bilo najava, neovisno o krizi u Ukrajini, da bi moglo doći do prekida u snabdijevanju. No to se do sada nije desilo, ali je nagnalo rukovodstvo da razmisli o alternativi.

„Postoji kratkoročno i dugoročno rješenje. Kratkoročno - BH Gas ima jedan okvirni sporazum koji je zaključen sa kompanijom E. ON Ruhrgas iz Njemačke, po kojem mi, u slučaju kriznih situacija, možemo određenu količinu gasa da nabavimo od tog dobavljača. Mi smo već stupili u kontakt sa E.ON-om, i tu ne bi trebalo biti ništa sporno. Dugoročno – BH Gas je jedan od nosilaca regionalnog projekta jonsko-jadranskog gasovoda koji bi trebao osigurati gas iz gasnih polja u Azerbejdžanu. Međutim, morate uzeti u obzir da je za to potrebni faktor vrijeme“, kaže direktor Mirza Sendijarević.

BiH, tačnije jedan njen entitet - Republika Srpska učestvovaće, kako je najavljeno, u izgradnji dijela kraka Južnog toka, koji bi trebao proći i kroz BiH.

Premijerka RS Željka Cvijanović najavila je da će u prvoj polovini ove godine biti formirana zajednička kompanija između preduzeća Gas-Res iz Republike Srpske i Gasproma, koji je strateški partner za izradu ovog projekta kada je u pitanju BiH. No, to se nije desilo zbog novonastale krize u Ukrajini.

Kada bi izgradnja Južnog toka i bila u predviđenom roku, na snabdijevanje gasom ovim putem moralo bi se čekati nekoliko godina, upozorava dr. Svetislav Krstić, član Izvršnog biroa Gasnog centra Ujedinjenih nacija u Ženevi:

„Ja sam gotovo sto posto siguran da evropske zemlje koje imaju ta skladišta neće njih koristiti za izvoz gasa u Srbiju, Bosni itd., zato što ni same neće shvatiti kakav je razvoj situacije i čuvaće taj gas za sebe. Prema tome, čak i u situaciji da ima para, nećemo moći da dobijemo iz tih skladišta gas zato što je taj problem s Ukrajinom problem cele Evrope. To nije samo naš problem. Južni tok je neka alternativa koja će, kada bude urađena, omogućiti da se na neki način napravi bajpas, gde bi gas išao preko Crnog mora, preko Bugarske, Srbije u Bosnu. Međutim, Južni tok je još uvek u fazi projektovanja itd., čak ni izgradnja nije počela. Počela je onako simbolično, ali na njega do 2017. ne može da se osloni ni Srbija ni BiH“, kaže Svetislav Krstić.
XS
SM
MD
LG