Dostupni linkovi

Lokalni izbori u BiH: Povjerenje građana nacionalnim strankama

Najviše načelničkih mjesta dobili kandidati SDA-SBB, HDZ-a i SNSD-a. Na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 posto birača. Kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

  • Sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije;
  • Na izborima je biran 131 načelnik i 10 gradonačelnika opština, te 3.136 općinskih vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina;
  • 3.263.906 birača moglo je da glasa na 5.469 biračkih mjesta;
  • Učestvovale su 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana;

HDZ 1990 optužio HDZ BiH za izbornu krađu

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je večeras da je njegova stranka odnijela pobjedu u općinama Prozor-Rama, Kupres i Domaljevac, te je upozorio na nepravilnosti na biralištima u Livnu, Neumu i Ljubuškom.

"Članovi biračkih odbora koje je delegirao HDZ BiH priznali su da su ukrali 1.000 glasova. Nećemo odustati od Livna. Do Strazbura ćemo ganjati pravdu, jer nakon 20 godina krađe i prevare vrijeme je da odgovornost preuzmu oni koje je narod stvarno birao", ustvrdio je prvi čovjek HDZ-a 1990.

Cvitanović je dodao kako će insistirati da se istraži šta se događalo u Ljubuškom i Neumu, gdje su ljudi iz HDZ-a 1990, također, zabilježili nepravilnosti.

Nikšić: SDP ispunio izborne ciljeve

U Socijaldemokratskoj partiji zadovoljni su rezultatima lokalnih izbora. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je kako "Tuzla ostaje crvena, kao što ostaju crveni Gradačac, Gračanica, Ključ, Bosanska Krupa, a od večeras su crveni Lukavac, Maglaj i Živinice. Također, u Bužimu je pobijedio kandidat kojeg je podržao SDP."

Nikšić: SDP ispunio izborne ciljeve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Pobjede nezavisnih kandidata

Nezavisni kandidati odnijeli su pobjede u sljedećim gradovima i općinama:

Ibrahim Hadžibajrić (Sarajevo - Stari Grad), Fuad Kasumović (Zenica), Muhamed Ramović (Goražde), Amra Babić (Visoko), Hasan Ajkunić (Bugojno), Šuhret Fazlić (Bihać), Zikrija Duraković (Bužim).

Agencija AFP piše kako su građani BiH glasali za nove opštinske načelnike u vrijeme obnovljenih etničkih tenzija, te da je izbore obilježio manji sukob na jugu zemlje.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG