Dostupni linkovi

Lokalni izbori u BiH: Povjerenje građana nacionalnim strankama

Najviše načelničkih mjesta dobili kandidati SDA-SBB, HDZ-a i SNSD-a. Na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 posto birača. Kandidat SDA za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan napao predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

  • Sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije;
  • Na izborima je biran 131 načelnik i 10 gradonačelnika opština, te 3.136 općinskih vijećnika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina;
  • 3.263.906 birača moglo je da glasa na 5.469 biračkih mjesta;
  • Učestvovale su 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana;

Prema preliminarnim, nepotpunim i nezvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije, na lokalnim izborima najviše mjesta načelnika opština dobili su u Federaciji BiH zajednički kandidati SDA i SBB, te kandidati HDZ BiH. U Republici Srpskoj većinu mjesta načelnika opština dobili su kandidati SNSD-a.

Za Srebrenicu su obrađena dva od 27 biračkih mjesta. Mladen Grujičić dobio je 51 posto od prebrojanih glasova na ta dva biračka mjesta, a aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković 48 posto glasova.

Za Banjaluku je obrađeno 16 od 268 mjesta. Igor Radojičić (SNSD) dobio je 57,08 posto glasova, a Dragan Čavić 39,59 posto.

U svim opštinama Kantona Sarajevo načelnička mjesta su osvojili kandidati SDA-SBB, osim u Starom Gradu, gdje je najviše glasova na 30 obrađenih biračkih mjesta dobio nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić - 55,75 posto.

Za Veliku Kladušu CIK nije objavio ni preliminarne podatke, a prema stranačkim nezvaničnim informacijama i medijskim javljanjima novi načelnik ove opštine mogao bi biti osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Preliminarne, nepotpune i nezvanične rezultate Centralne izborne komisije objavljene u nedjelju u ponoć možete pronaći OVDJE

Naredna konferencija za novinare CIK-a najavljena je za ponedjeljak ujutro kada ćemo nastaviti i sa našim blogom. Donosimo nove podatke CIK-a i analizu izbornih rezultata.

Podatke o odzivu birača ukupno i po opštinama na lokalnim izborima u BiH možete pogledati OVDJE

Centralna izborna komisija objavljuje preliminarne rezultate nakon oko 50 posto obrađenih biračkih mjesta. Rezultati su pročitani za načelnike opština. Za opštinska vijeća još nema ni preliminarnih rezultata.

Izetbegović: Osvojili smo najveći broj načelničkih pozicija

Izetbegović: Osvojili smo najveći broj načelničkih pozicija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG