Dostupni linkovi

Građanska kontrola izbora - ključ za bolju budućnost BiH


Sociolog Srđan Vukadinović za našu Facebook stranicu "Zašto?" analizira glavne probleme na koje bi trebalo da obrate pažnju posmatrači na lokalnim izborima koji se u nedjelju održavaju u Bosni Hercegovini. Za izbore je registrovano 6.766 posmatrača, od čega 269 međunarodnih, dok će blizu polovine domaćih posmatrača djelovati pod okriljem mreže nevladinih organizacija "Pod lupom".

  • Za raznorazne posmatračke asocijacije koje se prijave i koje imaju učešća u tom posmatračkom procesu dobro bi bilo da uozbilje proces samog toka izbora i predizborne kampanje na taj način što će stvarno one suštinske primjedbe i suštinske razloge koji mogu presudno uticati na izborni rezultat apostrofirati, što će ih potencirati i što će ukazati na njih.
  • Često se ukazuje da su razni neprimjereni govori, govori mržnje, govori koji vrijeđaju nečija osjećanja, bilo profesionalna, bilo stručna, bilo neka druga, prisutni u predizbornim kampanjama, i posmatrači to registruju. Sankcije koje su se za to izricale nisu sigurno imale efekta i vjerovatno da će mnoge stranke naći svoje političke strategije koje mogu u svojoj osnovi imati jedan takav odnos prema političkim protivnicima i da su spremne na te sankcije, koje su obično novčane i to su neke beznačajne sume, da podnesu te troškove i sankcije, samo za račun uspjeha svoje kampanje.
  • Tako bi puno bolje bilo da se posmatrači na izbornim mjestima bave nekim ključnim problemima, kao što su oni tzv. fantomski birači, izmišljeni birači, da to ne bude prisutno. Koliko god da su birački spiskovi Centralne izborne komisije pročišćeni, nisu do kraja, znači ima veliki broj duplih glasača, ima veliki broj ljudi koji glasaju, a koji više ne postoje među živima, a u malim izbornim jedinicama dobro znaju ko je to, pa se glasa na osnovu njih, a da ne govorimo o glasovima koji su danas u dijaspori i koji vjerovatno za tu priliku dođu, ili sa onim glasovima gdje možete imati prebivalište u nekoj opštini a da nikada tu niste bili, i da onda glasate. To je je itekako prisutno, a vidim da se o tome ne otvara neka velika priča.
  • Ovi izbori jesu neka predigra za opšte izbore 2018. godine i da se u te izbore uđe sa što manje primjedbi ovog karaktera. Kada su posmatrači u pitanju, u svakom slučaju različitih pokušaja zloupotreba će biti, posmatrači su tu da ih registruju, ali da registruju stvarne zloupotrebe, a ne neke koje su formalne i koje nemaju nikakvog značaja, kako bi se na taj način što više smanjivao taj postotak nezadovoljstva odnosno mišljenja da postoje manipulacije, da toga bude mnogo manje. Jako je značajno da i sa te posmatračke strane bude fokusirano i percipirano na ovaj način kako sam govorio.

XS
SM
MD
LG