Dostupni linkovi

BiH i Hrvatska: Da li je blizu rješenje za most na Savi


Ilustracija
Ilustracija
Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, koji bi trebao povezati autoput Banjaluka-Gradiška sa autoputom Zagreb-Beograd, neće početi prije početka 2014. godine. Potrebno je napraviti reviziju cijelog projekta, čiji su troškovi porasli sa 27 na 42 milijuna eura. Reviziju će uraditi radna tijela, koja su dogovorili ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Most je od strateškog interesa za obje zemlje, a kašnjenje njegove izgradnje već je izazvalo velike gubitke.

Most na rijeci Savi kod Gradiške godinama je predmet sporenja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a rješenje bi se moglo nazrijeti tek krajem godine.

Za njegovu izgradnju ovih dana trebala bi se odobriti građevinska dozvola, nakon čega će uslijediti detaljna revizija troškova izgradnje samog mosta i pristupnih cesta, kaže ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

„Treba da formiramo jedno radno tijelo koje će vrlo intenzivno komunicirati u narednom periodu i koje će pronaći najbolje rješenje u onome što je danas evidentni problem, a to je razlika u definiranoj projektnoj cijeni u odnosu na ono što smo imali prvi put – to je bila neka cijena od 27 miliona eura, do današnje cijene koja je otprilike 42 miliona eura“, rekao je Hadžić.

Bosna i Hercegovina osigurala je 50 posto sredstava za izgradnju mosta, dok se Hrvatska još nije opredijelila za model financiranja. Kako je izjavio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić, cilj je dobiti nepovratna sredstva od Europske komisije.

„Mi vjerujemo da bi do konca godine stvorili sa hrvatske strane financijske preduvjete jer očekujemo sufinanciranje od strane Europske komisije, i da bi u principu most, za kojeg vjerujem da će biti izdana građevinska dozvola u narednih tri do četiri tjedna, definitivno sigurno, a što ne znači da će projekt odmah biti i konzumiran, nego znam da će projekt gradnje mosta biti moguć početkom sljedeće godine, jer mora uključiti izradu pristupne ceste“, izjavio je on.
Ivan Vrdoljak
Ivan Vrdoljak

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske Ivan Vrdoljak kaže:

„Mislim da malo strpljenja u pripremi pametnog modela finansiranja neće biti naodmet, a da smo zainteresirani za gradnju –jesmo, naravno.“

Izgradnja mosta posebno se žuri Bosni i Hercegovini jer je će se njegovom realizacijom poboljšati dinamika naplate cestarina na već završenom autoputu od Banjaluke do Gradiške.

„Nama je u interesu da se most što prije završi, odnosno započne graditi, da bi naš autoput koji je pod saobraćajem živio svoj puni život i imao puni broj vozila koji je projektovan, a sigurno da ga sada nema“, naglasio je direktor 'Autoputeva RS' Dušan Topić.

Brz i lak povrat investicija

Iz 'Autoputeva RS' također dodaju kako su Hrvatskoj nuđene različite mogućnosti, pa čak i zajam, samo da se počne izgradnja mosta, što je druga strana odbila.

„Mi smo u novim kontaktima sa raznim partnerima koji ovdje dolaze imali nekoliko ponuda od stranih partnera da oni izgrade čitav most svojim sredstvima, neka vrsta kreditiranja, a da se u nekom narednom periodu taj novac vrati.“

Ministar Dončić dodaje kako će most donijeti i ekonomsku isplativost Republici Hrvatskoj.

„Nama je on važan – govorim ekonomski, zbog ekonomskih razloga, jer upravo izgradnjom mosta mi planiramo privući jedan dio prometa na hrvatske autoceste, što znači da se samim time povećava prosječni dnevni promet autocesta, što znači da daje veći prihod i državi“, rekao je Dončić.

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu ističe da se uporedo za izgradnjom autoputa Banjaluka-Gradiška trebala planirati izgradnja pomenutog mosta na Savi. Čekanje na njegovu konačnu realizaciju proizvest će ogromne gubitke, dodaje profesor Lindov.

„Pokazalo se da autoputevi svugdje u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, izuzetno brzo vraćaju uložena sredstva. Znači, to je sav gubitak, dok se ne izgradi taj most imamo čisti gubitak na toj dionici autoputa već izgrađene trase. Jednostavno, ne možete naplaćivati cestarinu na tom dijelu ako ga ne uvežete sa mostom i da u saradnji sa susjednom državom Hrvatskom ona tu dionicu prihvati na svoje autoputeve. Time ćete imati vrlo brz i lak povrat investicija“, ocijenio je Lindov.

Most će biti dug oko 430 metara. Imat će po dvije prometne trake u oba smjera. Autoput Banjaluka-Gradiška završen je 2011. godine i koštao je oko 160 milijuna eura. Procjene da će dnevno 12.000 vozača koristiti ovu dionicu nisu se obistinile, stoga će ekonomska isplativnost ovog dijela autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu još neko vrijeme pričekati.
XS
SM
MD
LG