Dostupni linkovi

BiH i dalje gori, najteže u području Hercegovine


Glogošnica, 30. avgusta 2012. foto: Mirsada Ćosić
Glogošnica, 30. avgusta 2012. foto: Mirsada Ćosić
U Bosni i Hercegovini i u petak gori. Posebno je teško u području Hercegovine. Gori u mjestu Glogošnica, u jablaničkoj općini, a stanje je teško i u rejonu području Boračkog jezera nadomak Konjica.

U Glogošnici su djelovali i helikopteri Oružanih snaga BiH, ali požar je i dalje aktivan. U noći sa četvrtka na petak je požar gasilo 150 vatrogasaca. Za RSE Sado Keskin, mještanin Glogošnice navodi kako su na gašenju angažovani i mještani.

“Od djeteta od devet godina pa do staraca, svi su gore. Ko god može pomijeti bar dva litra vode ide da gasi. Teren je nepristupačan. Plašimo se da se ne aktiviraju novi požari. Nosimo lopate, motike, sve što možemo”, kaže Keskin.

(FOTOGALERIJA: Regionom bukte požari)


Na Ruištu iznad Mostara također gori. U Mostaru je u petak vedro i sunčano vrijeme. No, zbog velike koncentracije dima u gradu je izmaglica. Ne vide se ni brda oko Mostara. Dim dolazi sa sjeverne strane grada sa požarišta oko Jablanice i Konjica.

Dim i pepeo talože se i u Višegradu. Požar koji bukti u predjelu Tare ugrozio je i višegradska sela Stolac, Veletovo, Trnčići i Bijela.

Dopisnica RSE Mira Andrić javlja kako se zbog velike koncentracije pepela koja pada nakon što helikopteri gase vatru, čini da je po ovim mjestima pao snijeg.

Mještani su zabrinuti, te strahuju da će ukoliko se vatra proširi morati napustiti sela. Zbog velike koncentracije dima Višegrađani teško dišu, žale se na glavobolju i ne mogu spavati.

Teško se diše i u Trebinju. Dim s okolnih brda se širi. Svuda oko trebinjske regije gori, mada su zahvaljujući djelovanju helikoptera požari stavljeni pod kontrolu. Najkritičnije je u oblasti oko Nevesinja gdje je nasjugroženije selo Zijemlja. Radovan Palavestra načelnik opštine Nevesinje spreman je i za evakuaciju.

„Ukoliko se nastavi ovakva tendencija vatrene stihije ja ću morati da iselim dio stanovništva sa sjevernog dijela naše opštine. To je šuma i to ne može niko zaustaviti“, kaže Palavestra.

I oko Srebrenice ponovno dim. Nakon što je kiša ugasila požar u mjestu Zalazje on je aktiviran i dimni oblaci se podižu.

Nekoliko vatrogasaca je lakše povrijeđeno u gašenju požara na području prema selu Mokri Lug, u kanjonu rijeke Ugar, na području Kneževa, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Požar je pod kontrolom, a objekti nisu ugroženi.

Na planini Bjelasnici, u opštini Gacko, i dalje je aktivan požar na nepristupačnom terenu. Požar se ne gasi, a stanje na požarištu se prati.
XS
SM
MD
LG