Dostupni linkovi

BiH bi ponovo mogla doći na evropsku crnu listu


Komitet za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranje terorizma Vijeća Evrope – Manival (MONEYVAL) u utorak 14. aprila počinje višednevno zasjedanje. Na dnevnom redu će biti i BiH, kojoj ponovo prijeti stavljanje na sivu ili crnu listu zbog nedovoljne saradnje u borbi protiv terorizma. Razlog - Krivični zakon nije u potpunosti izmijenjen, odnosno nisu usvojene izmjene shodno preporukama Vijeća Evrope.

Direktna prijetnja sankcijama iz Vijeća Evrope, s jedne, i neozbiljnost bh. političara, s druge strane, se ponavljaju. BiH je imala nekoliko godina, a prošle, u ovo vrijeme, je dobila dva dodatna mjeseca kako bi uskladila svoje zakone iz oblasti finansijskog poslovanja sa međunarodnim standardima. Tako je uspjela izbjeći stavljanje na listu zemalja koje nedovoljno sarađuju u oblasti sprječavanja finansiranja terorističkih aktivnosti, gdje bi bila u društvu sa Sirijom, Jemenom, Etiopijom…

Kao obaveza, ostale su izmjene Krivičnog zakona koje su trebale biti usvojene do 13 aprila. Skupština BiH nije usvojila izmjene onako kako je predložilo Vijeće ministara, objašnjava Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

“Mi smo bili spremni prihvatiti izmjene zakona, kako je to predložilo Vijeće ministara. Međutim, Klub Srba u Domu naroda je odbio to prihvatiti. Taj klub je kao zamjenu predložio svoj prijedlog, sa minimalnom izmjenom, koja se ticala finansiranja terorizma. Nas u Domu su uvjerili da je to dovoljno kao minimum da se BiH ne nađe na listi onih koji nedovoljno čine u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. I, mi smo to usvojili”, kaže Softić.

Da to nije dovoljno, bilo je očigledno i prema izjavama najodgovornijih u Parlamentu BiH.

“Ovo je jedna vatrogasna mjera koja će omogućiti BiH da ukloni sjenu koja se nad njom nadvila”, izjavio je Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda.

Ukoro se pokazalo da “sjena” nije otklonjena. O tome je pismom sve nadležne (Parlament, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH) obavijestio ambasador BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović, naglašavajući da četiri zemlje - SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, smatraju kako BiH nije ispunila postavljene uslove, kako bi bila proglašena za “kooperativnu u borbi protiv terorizma”.

Kad politika prevlada

Ponovni pokušaj da parlamentarci usvoje kompletan Prijedlog izmjena Krivičnog zakona koje je pripremilo Vijeće ministara je propao, kaže Safet Softić.

“Na narednoj sjednici, nakon usvajanja minimalnih izmjena, Klub Srba nije glasao i zakon nije dobio potrebnu većinu. Oni smatraju da se time prenose nadležnosti sa entiteta na državu. Oni nisu iznijeli neke ključne primjedbe na zakon, to su politički razlozikoji se tiču prenosa nadležnosti na BiH”, ističe Softić

Šta je ključni problem u eventualnom prenosu nadležnosti u konkretnom slučaju?

Denis Hadžović
Denis Hadžović

“Problem je da li će SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) preuzeti neke od nadležnosti MUP- a RS. Mislim da se mora naći rješenje i prevazići taj lokalni sukob. Između ostalog, zbog brojnih reformi čije se ispunjavanje očekuje – prije svega ekonomskih i socijalnih na putu pridruživanja. Svako komplikovanje finansijskih transakcija će otežati taj put i upšte, život građana. Ono što je sasvim jasno je da su sve zemlje u ovom trenutku maksimalno angažovane u borbi protiv terorizma i pranja novca. Ne vjerujem da će biti popusta za BiH. Naravno, BiH je uradila dobar dio posla, ali kao aktivna članica Vijeća Evrope mora nastaviti ispunjavati postavljene uslove”, poručuje Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

BiH je usvojila izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca, takođe je usvojila Zakon o zabrani odlaska svojih državljana na strana ratišta, u mandatu tadašnjeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. Zatim je politika “prekrila Manival” i postavljene uslove.

“Nakon toga je došlo do potpunog raspada koalicionih partnera u Vijeću ministara i u Parlamentu, te do loše atmosfere u sigurnosnoj strukturi BiH. Ja ne mogu da zamislim koje bi posljedice mogle zahvatiti BiH – za njenu privredu, novčane transfere vani, užasne kontrole, koje će još više onemogućiti i diskriminisati naše privrednike da rade sa inostranstvom. Ja se nadam da se takav, bez imalo dramatizacije, kataklizmički scenario, ipak neće ostvariti”, smatra Radončić.

Zbog praznika nismo uspjeli kontaktirati parlamentarce iz RS. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak – kako prenosi BH radio1, je izjavio da nisu realne prijetnje i ocjene o BiH kao zemlji visokog rizika u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma:

“Ono što je MANIVAL tražio, ključne stvari su ispunjene. Prošle su i kompletnu parlamentarnu proceduru. Došli su neki dodatni zahtjevi, ali ja koliko znam, ne radi se o nečemu što može biti problem ili što bi moglo BiH staviti na listu zemalja koje ne sarađuju dovoljno u borbi protiv terorizma”, ocjenjuje Crnadak.

Delegat u Domu naroda Dragutin Rodić je ranije izjavio kako je preduhitrena ocjena da zemlji ponovo prijeti "siva" i "crna" lista međunarodnih finansijskih organizacija.

"Preduhitrena je ocjena iz prostog razloga što smo i kada smo usvajali Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupuku po hitnom postupku dobili određeno pismo u kojem je stajalo da su te izmjene koje se tiču pranja novca i koje smo usvojili dovoljne da se BiH ne nađe na crnoj listi“, izjavio je Rodić.

Za mjesec dana BiH bi trebala preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope. Eventualne sankcije ne samo da bi dodatno narušile ugled BiH, nego bi uticale na nepovjerenje prema obavljanju te značajne uloge, na koju zemlje članice ove najstarije evropske institucije mogu računati svakih 25 godina.

XS
SM
MD
LG