Dostupni linkovi

Ko se boji Halilovića još?


Sefer Halilović
Sefer Halilović

U Bosni i Hercegovini ne pridaju preveliku važnost izjavi koju je Sefer Halilović, prvi komandant Armije BiH dao o referendumu u Republici Srpskoj o tome da se radi o "raspakivanju Dejtonskog sporazuma" nakon čega, kako je rekao, se neće dozvoliti da se pola države otcijepi. I političari i analitičari kažu da je Halilović već odavno na marginama društveno-političke scene u toj zemlji i njegove izjave mogu koristiti samo onima koji i dalje "zatežu" odnose u regiji.

Manjak reakcija na izjavu Sefera Halilovića u Bosni i Hercegovini dovodi se u vezu sa njegovim već poznatim stavovima koje iznosi u javnost kada god je Milorad Dodik prijetio referendumom.

Halilović je i prije nešto više od godinu dana reagovao na isti način na Dodikove najave kako će referendum biti raspisan o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Podsjećamo na njegove riječi:

"On mora znati da je naše strpljenje pri kraju kad su njegove gluposti u pitanju. Moja bi mu poruka bila da prestane da nas provocira i ponižava, jer ako nas bude naljutio, mi ćemo s njim završiti posao za kratko vrijeme", kazao je Halilović.

Nedorasli političkim izazovima

Sefer Halilović ne obnaša niti jednu funkciju u vlasti. Predsjednik je Bosanskohercegovačke patriotske stranke, koja ima jednog poslanika u državnom parlamentu. Rijetko se pojavljuje u javnosti, a još rjeđe daje izjave za medije.

Stranku je osnovao prije dvadeset godina, a za ove dvije decenije bio je jednom poslanik u bh. parlamentu i ministar za raseljene osobe u Federalnoj vladi.

Zbog svega navedenog, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Enver Kazaz ocjenjuje kako je Halilović potpuno na marginama društveno-političke scene i da njegovim izjavama ne treba pridavati nikakav značaj.

Enver Kazaz: Dodik je izazvao Sefera Halilovića
Enver Kazaz: Dodik je izazvao Sefera Halilovića


O tome čemu ovakve izjave doprinose i ko od njih ima najviše koristi, Kazaz kaže:

"Dodik je izazvao Sefera Halilovića i razotkrio njegovu političku nedoraslost, a onda su militanti iz Srbije skočili kao da se radi o grupiranju Armije BiH na granicama Srbije. Jednom riječju, kompletan politički establišment u regionu je nedorastao političkim izazovima, nesposoban da razvije viziju mira u regiji i nesposoban da razvije ono što bismo mogli nazvati institucionalizacijom demokratskih praksi", poručuje Kazaz.

Inače, Sefer Halilović je bio prvi komandant Armije BiH. U septembru 2001. godine Haški tribunal ga je optužio za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Uzdolu i Grabovici 1993. Oslobođen je optužbe 2005. godine, nakon čega se ponovo počeo baviti politikom.

Na Halilovića je polovinom 1993. izvršen pokušaj atentata, a u napadu je poginula njegova supruga i brat. Za napad je Halilović optužio tadašnji vrh MUP-a BiH, službe sigurnosti i jedinicu "Ševe". Sa dužnosti je smijenjen u novembru 1993.

Igraju li Vučić i Dačić igru "dobrog i lošeg momka"?

Na izjave Sefera Halilovića reagovao je šef diplomatije i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, sa još nekoliko "jastrebova".

Dačić je saopštio da Halilovićeva izjava predstavlja najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu.

Halilovićeve pretnje treba shvatiti ozbiljno, poručuje Dačić
Halilovićeve pretnje treba shvatiti ozbiljno, poručuje Dačić


"Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani. Svima je jasno da je referendum o Danu Reublike u RS samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi Republika Srpska", poručio je Dačić u pisanoj izjavi medijima.

Javio se u sličnom tonu i ministar policije Nebojša Stefanović.

"Važno nam je da shvate da smo ozbiljni i odgovorni, da hoćemo stabilnost, da nećemo bilo kakve sukobe u regionu i da hoćemo najbolje moguće odnose, ali ne možemo i nećemo dozvoliti da se Srbi ubijaju, bacaju ponovo u jame i da se uništava Republika Srpska", poručio je.

Zašto šef diplomatije i drugi čovek Vlade Srbije, uz još nekoliko "jastrebova", odgovaraju jednom penzionisanom generalu bez ikakve političke funkcije u BIH i da li je to zveckanje oružjem u regionu?

Poslanik vladajuće koalicije i vojni komentator Miroslav Lazanski kaže da na izjavu Halilovića gleda kao na izjavu "jednog budalaša, penzića", ali i pored toga smatra da su reakcije u Beogradu opravdane i da Dačić ne zvecka oružjem.

"Sarajevo se nije distanciralo. Je li Bakir Izetbegović rekao: to je penzić koji nema nikakve veze? NIje, oni svi mudro ćute. Onda je logična reakcija iz Srbije. Ne vidim da je išta problematično u Dačićevoj izjavi da Srbija neće dozvoliti nestanak Republike Srpske. Pa, neće dozvoliti, to treba svi da znaju da neće dozvoliti! Ne može da dozvoli da ponovo krene milion i dve stotine hiljada Srba u neku vrstu egzila“, poručuje Lazanski, iako na pitanje da li misli zaista da postoji opasnost od pogroma Srba, odgovara: "Ja mislim da ne postoji, zato što je to fizički nemoguće, jer je vojska BIH tronacionalna".

Vuk Drašković: "Udvaranje onoj Srbiji za koju se očekuje da se ponosi 90-im"
Vuk Drašković: "Udvaranje onoj Srbiji za koju se očekuje da se ponosi 90-im"


"Mislim da je neprilično da jedan šef diplomatije seje nepoverenje, neprjateljstvo, eventualna neprijateljstva. On treba da stišava i približava prijateljstvu", kaže Vuk Drašković koji je bio svojevremeno na funkciji ministra inostranih poslova.

"Nedolično je komentarisati sa tako visokog mesta u Srbiji izjavu nekoga u Bosni koji je tamo niko i ništa. Još malo, pa će reagovati na izjave nekih baba po pijacama....", nastavlja Drašković koji smatra da se ne zvecka oružjem u regionu, ali da se u Srbiji vraća govor iz 90-ih.

"To je udvaranje onoj Srbiji za koju se očekuje da se ponosi 90-im, onoj Srbiji koja se već 15 godina edukuje da zločine prihvati kao nacionalna herojstva a zločince kao heroje. Pogledajte sve one protagoniste rata sa najviših državnih funkcija 90-ih godina kakav su prostor dobili! Pogledajmo urednike medija! Ovo je njihovo zlatno vreme, povratak u 90-te", kaže Vuk Drašković.

I Nenad Prokić, dramaturg i antiratni aktivista iz 90-ih godina podseća na Dačićevu prošlost.

"Dačić je učestvovao u promociji jednog rata koji je je ostavio ovde pustoš koja još uvek traje, pa mu izgleda nije dovoljno. Rat u 90-im je počeo tako što su davane neodgovorne izjave, a novinari zdušno to prenosili. I trovali dalje. Sad pokušava i drugi put. Neće uspeti ovoga puta!", poručuje Prokić .

Sam premijer Aleksandar Vučić je iz Njujorka poslao poruku u drugačijem tonu.

"Svaka izjava u tom smislu, s bilo koje strane da dolazi, iz BiH, ali i Srbije, loša je i nepotrebna. Nama bukvalno treba mir po svaku cenu. Mislim da svi moramo da radimo na smirivanju tenzija, a ne na rasplamsavanju vatre na bilo koji način. Na pretnje o nestajanju RS mogu da kažem, da bih umirio ljude u RS i Srbiji: mi ćemo čuvati mir, mi poštujemo integritet BiH", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić: "Mir po svaku cenu"
Aleksandar Vučić: "Mir po svaku cenu"


Zašto Aleksandar Vučić, koji u Njujorku i ne samo na tom mestu, dobija pohvale za doprinos i stabilnosti i miru u regionu, ozbiljnije ne ukori svoje naizgled neposlušne ministre?

Da li je to dogovorena igra "bad guy, good guy" poznata od ranije, jer u Srbiji je dobro poznato da ministri teško da mogu da iskaču sa svojim disonantnim izjavama, pored autoritativnog premijera koji ne krije da u svojim rukama drži sve konce?

Dejan Ilić i Nemanja Stefanović, naši sagovornici u Mostu u kome je bilo reči o Dačiću kao jastrebu srpske politike, nedavno dali složnu ocenu.

"Njegovi stavovi su stavovi vlade Srbije i toga je Vučić zasigurno svestan. Na kraju krajeva, on uopšte nije morao da uzima Dačića za partnera u vlasti, mogao je da izabere nekog pomirljivijeg i postavi ga na mesto ministra spoljnih poslova", rekao je tom prilikom Stefanović.

"Mislim da je Ivica Dačić kao osoba u svemu tome potpuno nebitan, jer je reč o politici koju on ponajmanje oblikuje. On naprosto izvršava naređenja koja dolaze od njegovog šefa – predsednika vlade Aleksandra Vučića", zaključio je Dejan Ilić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG