Dostupni linkovi

Priština: Šta sa crkvom u univerzitetskom dvorištu?


Nedovršeni objekat hrama Hrista Spasa
Nedovršeni objekat hrama Hrista Spasa

Piše: Bekim Bislimi

Pitanje nedovršenog objekta hrama Hrista Spasa Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji se nalazi unutar kampusa Univerziteta u Prištini, je izuzetno i nepotrebno ispolitizovano, ocenjuju zvaničnici Vlade Kosova, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali i eksperti sociologije religije.

Tvrdnje da je nedavno unutar objekta, čiji su temelji postavljeni 1992. a aktuelni izgled postavljen zaključno sa 1999. godine, podmetnut požar izazvale su reakciju SPC-a na Kosovu.

Grupa kaluđerica i srpskih pravoslavnih vernika prošle nedelje je pokrenulo akciju čišćenja, ali je njihov rad prekinut od zvaničnika opštine Priština uz obrazloženje da se "radovi ne mogu izvoditi bez prethodne opštinske dozvole".

Potom je i grupa albanskih studenata Prištinskog Univerziteta protestovala protiv, kako je rečeno, funkcionalizacije tog verskog objekta, a došlo je i do njihovog sukoba sa Policijom Kosova.

Portparol Vlade Kosova​ Faton Abdullahu za RSE kaže da je pitanje pravoslavnog srpskog hrama unutar univerzitetskog kampusa izuzetno i nepotrebno ispolitizovano.

"Sad smo shvatitli da je to pitanje osetljivo sa mnogo aspekata. Aktuelnoj političkoj situaciji i ne samo njoj, čini se da nije potrebno, ali vidi se ni onima koji žele da se predstave kao žrtve, ni onima koji žele da se predstave kao zaštitnici", naglasio je Abullahu.

U međuvremenu, reagovao je i menadžment Prištinskog Univerziteta koji je zatražio od kosovskih institucija da "političkim i pravnim putevima razjasne situaciju, vraćajući ponovo vlasništvo".

I predstavnik SPC-a na Kosovu iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, slaže se da je pitanje hrama Hrista Spasa izuzetno i nepotrebno ispolitizovano.

Janjić za RSE kaže da to nije politički objekat.

"Reč je o objektu koji je izgradila Srpska pravoslavna crkva u skladu sa svim tadašnjim zakonima, a ne politikom. To je verski, a ne politički objekat i iz tog razloga treba obezbediti da ga SPC koristi", ističe iguman Janjić.

Iguman Sava Janjić
Iguman Sava Janjić


Iguman Janjić dodaje da su u Prištini izgrađeni i grade se verski objekti i drugih konfesija, islamske i katoličke, kao što je katolička katedrala "Majka Tereza" ili centralna džamija čija je gradnja planirana u blizini objekta Pošte Kosova.

Ali Ismail Hasani, profesor sociologije religije, za RSE ocenjuje da reakcija studenata i menadžmenta Prištinskog Univerziteta, kao ni mnogobrojne oštre reakcije građana Kosova na socijalnim mrežama, nisu izraz averzije prema pravoslavnom objektu zbog činjenice, kako kaže, što i deo albanskog naroda pripada toj veri.

"Ali, sredina i okolnosti u kojima je izgrađen navode nas da shvatimo zašto je došlo do podizanja tenzija, tačnije reakcije građana, koji taj objekt vide kao nešto što asocira na Miloševićev režim, najveće zlo na Balkanu. Tu se podrazumeva i mesto, tačnije ambijent, na kojem je izgrađen ovaj objekat, koji je zagušio univerzitetski kampus", navodi Hasani.

Međutim, iguman Janjić insistira da i pravoslavni vernici imaju prava da koriste taj objekat i to pravo im treba obezbediti.

"Pravoslavnim vernicima treba obezbediti slobodu korišćenja tog objekta koji je podignut na zemlji koja je prema katastru i dalje u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. To je jedino pravdeno rešenje koje vidimo. Pozivi na rušenje ovog objekta ili njegovo oduzimanje od naše crkve je štetno i kontraproduktivno", kaže Janjić.

S druge strane, vladin portparol Abdullahu ističe da je u celoj ovoj naelektrisanoj situaciji, važno da se ovo pitanje prepusti zakonu.

"Važno je da se sve ovo ne politizuje. Važno je i da se ne mešaju ovlašćenja, već da se poštuju zakoni i principi po kojima funkcioniše naše društvo", ocenjuje Faton Abdullahu.

Sličnog mišljenja je i profesor Hasani. Prema njegovom mišljenju, pravoslavni srpski objekat treba gledati kroz prizmu zakona, proceduralnog i vremenskog stanovišta, kako je došlo do gradnje tog objekta unutar univerzitetskog kampusa.

Ismail Hasani
Ismail Hasani


Ipak, Ismail Hasani iznosi mišljenje da je pitanje tog objekta "natempirana bomba" u političkom smislu, prema kome institucije, ali i celo kosovsko društvo, moraju imati pažljiv pristup.

"To zdanje je natempirano u vreme Miloševićevog režima, kao bomba, za koje je Miloševićev režim sigurno smatrao da će doći vreme kada će eksplodirati. Znači, i jedna i druga strana, bez ijednog razloga, čine napore na politizovanju stvari, podizanju nepostojećih stvari, dok status te zgrade treba prepustiti zakonu i jedino zakonu", konstatuje Hasani.

U vreme kada je počinjana izgradnja hrama, tadašnji rektor Prištinskog Univerziteta Ejup Statovci podneo je krivičnu prijavu sudu, osporavajući izgradnju verskog objekta na univerzitetskom prostoru.

Inače, pitanje hrama Hrista Spasa je od 2012. na sudu kako bi se preispitala legitimnost zahteva obe strane, Srpske pravoslavne crkve i Prištinskog Univerziteta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG