Dostupni linkovi

Kosovski olimpijci sa ponosom i spremni idu u Rio


Poslednje pripreme za Rio: Istorijski debi za Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Pišu Flandra Marmullaku i Amra Zejneli

Kosovo će po prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama koje će se ove godine održati u Rio de Žaneiru.

Osam kosovskih sportista različitih sportskih disciplina koji će predstavljati svoju državu vrše poslednje pripreme.

Među njima je i plivačica Rita Zećiri. Ona za RSE govori o emocijama i o izazovima pred olimpijskim takmičenjem.

"Već 11 godina se bavim plivanjem i učestvovala sam na brojnim sportskim takmičenjima, ali RIO 2016 je jedan drugi nivo takmičenja koje se održava samo jednom u četiri godine i na kojem učestvuju najbolji takmičari. Tako da, ovo je poseban osećaj, a naročito zato što Kosovo se po prvi put predstavlja na Olimpijskim igrama", kazala je Rita.

Ona veruje da će Kosovo dostojanstveno predstaviti.

"Imam mnogih pobeda iza sebe, ali mislim da ću u Riu maksimalno iskusiti takmičenje. U ovdašnjim uslovima dala sam svoj maksimum da se pripremim, ali, sigurna sam da ću i tamo dati maksimum", dodala je Rita.

Isto se oseća i Urata Rama, pobednica mnogih takmičenja u streljaštvu. Urata je postigla mnoge uspehe zahvajujući velikoj posvećenosti ovoj disciplini.

"Ja sam kod sebe primetila da uspevam da budem osoba sa duševnim mirom a što je potrebno za dobar rezultat u ovom sportu. Kada sam počela da se bavim ovim sportom nisam mislila da ću ovoliki uspeh, jer obično taj uspeh dolazi postepeno, ali ovo je za mene nešto posebno", kazala je Urata.

Uslovi pod kojima je trenirala znatno su otežali postizanje uspeha.

Njen trener, Ali Rama, kaže da su ti uslovi veoma nepovoljni.

"Ne možemo da očekujemo nešto što nismo uspeli sportistima da pružimo, radi se o infrastrukturi, o poligonu. Naši uslovi su neuporedivi sa onima pod kojima se održavaju takmičenja", ističe Rama.

Sve oči što se Olimpijskih takmičara tiče uprete su na džudistkinju Majljindu Keljmendi, koja je nedavno osvojila zlato na evropskom takmičenju.

Kosovo je 2014. primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, što je Kosovu omogućilo da učestvuje na kvalifikacijama za olimpijske igre u Bakuu, kao i na samim Olimpijskim igrama koje počinju 5. avgusta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG