Dostupni linkovi

Radnici upozoravaju: BHRT-u prijeti financijski krah


Prosvjedovali zaposleni BHRT-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Zbog teške financijske situacije, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u u srijedu je održao prosvjed upozorenja. Od vlasti traže da riješe stabilno financiranje javnih RTV servisa. Izostane li reakcija nadležnih, upozorava sindikat, BHRT-u prijeti financijski krah, a građani bi mogli ostati bez javnog servisa

BHRT je bez ikakvih izvora financiranja od 1. siječnja ove godine. Tri puta do sada Vijeće ministara je skinulo sa dnevnog reda raspravu o javnim servisima. Nova sjednica je u četvrtak kada se očekuje odluka o produženju prikupljanja RTV takse putem telekom operatera do 30. lipnja.

Damir Smital, predsjednik samostalnog sindikata radnika u BHRT-u iznosi zahtjeve sindikata:

„Donošenje izmjene Zakona o RTV sistemu po hitnoj proceduri, na način da se produži prikupljanje RTV takse preko dominantnih telekom operatera do 30. juna 2016. godine. Razmatranje novog prijedloga načina naplate RTV takse koji je predložila Vlada Federacije BiH od svih relevantnih organa koji to trebaju uraditi. Nakon toga, izradu izmjena i dopuna Zakona o javnom RTV sistemu, na način da se obezbijedi stabilno finansiranje BHRT-a i ostalih javnih servisa.“

Svjetlana Topalić, potpredsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, ističe je da će radnici svoja prava, ukoliko budu primorani, tražiti i na ulici gdje očekuju veliku podršku:

„Ne zaboravite da ćemo tražiti podršku svih onih koje smo mi proteklih mjeseci i godina pratili. To su i tuzlanski radnici, Krivaja, Vitezit i svi ostali“, poručila je Svjetilana Topalić.

Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, kaže da je menadžment kuće sveo troškove na minimum:

„Nažalost, to nije dovoljno da bismo zadržali glavu iznad vode. Više je razloga za takvu situaciju. Jedan od njih je i sasvim sigurno da ljudi nemaju osjećaj da trebaju da plate za postojanje javnog servisa“, navodi Karamehmedović.

Spekulira se da vlastima rješenje za održivost javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini nije u interesu zbog pokušaja da se dovede do stvaranja trećeg nacionalnog kanala.

„Umjesto da ojačaju postojeće javne emitere, vlasti se bave formiranjem nekih novih, vjerovatno samo zato da bi imali svoje mikrofone i da bi mogli njima manipulirati“, komentira Mehmed Halilović, stručnjak za medijsko pravo i nekadašnji ombudsmen za medije Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG