Dostupni linkovi

Han u novom pokušaju raspetljavanja makedonske političke krize


Johanes Han i Zoran Zaev u Skoplju 15. decembra 2015.
Johanes Han i Zoran Zaev u Skoplju 15. decembra 2015.

Deponirana, ali ne i aktivirana ostavka premijera Nikole Gruevskog, koju je on u petak dostavio predsedniku Sobranja, kao i nerešena pitanja o pročišćavanju izbornih lista i regulaciji medijske sfere su dočekali evrokomesara Johanesa Hana u Makedoniji.

Tokom dana Han je održao odvojene sastanke sa predstavnicima četiri najveće partije u Makedoniji: VMRO DPMNE, Socijaldemokratski savez, Demokratska unija za integracije i Demokratska partija Albanaca.

Zatim je počeo i takozvani liderski susret sa predsednicima ovih partija Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevim, Alijom Ahmetijem i Menduhom Tačijem.

Očekuje se da će ovaj susret trajati dugo, možda do posle ponoći, zato što na njemu trebaju biti odgovorena sva otvorena pitanja, a ključno je da li će se vanredni izbori održati 24. aprila, kao što je bilo dogovoreno u julu prošle godine.

Vladajuća VMRO DPMNE ostaje pri stavu da nema promjene ovog termina, a opozicioni Socijaldemokratski savez smatra da je ključno da li su ispunjeni svi uslovi za održavanje čistih izbora.

Posle susreta sa Hanom, lider socijaldemokrata Zaev je rekao da će se uraditi kalkulacije o tome dali ima uslova za fer izbore.

Zoran Zaev
Zoran Zaev

"Uradićemo sve računice, kao što vidite ostavka premijera je uslovljena. I sam je svesan da se ne stiže sa rokovima o biračkoj listi, nešto što je svakako imperativ. Deo o biračkoj listi, mediji, sve su to lako merljive veličine", izjavio je Zaev.

Premijer Gruevski posle sastanka sa evrokomesarom nije informisao o čemu su pričali skoro jedan sat. On je kratko rekao da je rano za izjave i da ide da otvori novu fabriku.

Portparolka komesara Hana, Maja Kocijančić, pre posete je rekla da će on podsetiti političke subjekte u Makedoniji na njihovu obavezu da implementiraju dogovoreno i da obezbede uslove za kredibilne izbore u skladu sa rokovima koji su dogovoreni.

Han će ih podsetiti i na važnost sprovođenja hitnih reformi, o kojima su se isto tako saglasili, istakla je Kocijančić.

Prema dogovoru iz juna i jula, u petak ističe i rok za inauguraciju prelazne vlade, koji je predviđen na 100 dana pre izbora.

Izvršni komitet VMRO DPMNE u četvrtak uveče je doneo odluku da na čelu te vlade, čiji će zadatak biti da pripremi teren za izbore, bude generalni sekretar partije Emil Dimitriev.

XS
SM
MD
LG