Dostupni linkovi

Obaranje ruskog aviona: NATO pozvao Ankaru na 'hladnokrvnost'


Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom

Turska je u utorak objavila da je njena avijacija oborila strani avion koji je narušio njen vazdušni prostor, dok je Rusija potvrdila da je pogođen njen avion Su-24 kod turske granice sa Sirijom, ali i objavila da je leteo isključivo u sirijskom vazdušnom prostoru. Turkmenske pobunjeničke snage u Siriji su saopštile da su ubile obojicu pilota.

Ambasadori zemalja NATO pozvali su danas Ankaru da pokaže "hladnokrvnost" poslije vanrednog sastanka u Briselu nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion u Siriji, rekle su diplomate.

Diplomate prisutne na tom sastanku rekle su Rojtersu da dok niko od 28 članica NATO nije branio postupke Rusije, ali su mnogi izrazili zabrinutost da Turska nije ispratila ruski borbeni avion iz svog vazdušnog prostora.

"Postoje i drugi načini delovanja kada se radi o ovakvim incidentima", rekao je jedan neimenovani diplomata.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa solidarna sa Turskom i da podržava njen teritorijalni integritet.

Predsednici SAD i Francuske Barak Obama i Fransoa Oland založili su se za smanjenje tenzija u odnosima Rusije i Turske.

Turski predsednik Tajip Erdogan branio je danas pravo Turske da štiti svoje granice nakon obaranja ruskog aviona, što je incident koji je "Turska pokušala da izbegne".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da će "ruske operacije biti nastavljene uprkos turskom obaranju ruskog borbenog aviona".

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je obaranje aviona "nož u leđa Rusije, koji su zaboli saučesnici terorista" i dodao da je to zločin koji Rusija neće tolerisati.

Putin je upozorio da će taj incident imati "značajne posledice" po odnose s Turskom i kritikovao Ankaru što se obratila NATO-u da razgovora o obaranju aviona umesto da prvo objasni Rusiji šta se desilo.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je posetu Turskoj planiranu za sredu. Obraćajući se novinarima u ruskom gradu Sočiju, Lavrov je savetovao Rusima da ne putuju u Tursku. Prema njegovim rečima, opasnost od terorizma u Turskoj nije ništa manja od opasnosti u Egiptu, gde je teroristička bomba oborila ruski putnički avion 31. oktobra, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je večeras, pošto su turske vazdušne snage oborile ruski vojni avion, da sve strane preduzmu hitne mere u cilju sprečavanja eskalacije tenzija.

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da Ban Ki Mun veruje da današnji "zabrinjavajući razvoj" događaja naglašavaju značaj međunarodnog jedinstva i saradnje protiv nasilnih ekstremista u regionu, kao i hitne potrebe da se pronađe rešenje za konflikt u Siriji.

Ban Ki Mun je ponovo apelovao na sve države koje učestvuju u vojnim akcijama u Siriji, posebno u vazdušnim napadima, da "maksimalno pojačaju operativne mere" u cilju zaštite civila i izbegavanja civilnih žrtava.

Turska vojska saopštila je da je strani avion upozoren deset puta u roku od pet minuta zbog narušavanja vazdušnog prostora Turske pre nego što je oboren. “Imamo precizne podatke. Dva aviona su se približavala našoj granici. Upozorili smo ih više puta da ne ulaze u turski vazdušni prostor. Utvrdili smo da je turski vazdušni prostor narušen mnogo puta i da je to urađeno sa znanjem”, rekao je jedan turski zvaničnik za Rojters.

Zvanična Ankara ističe da obaranje aviona koji je narušio turski vazdušni prostor nije uperen ni protiv jedne zemlje već je jedini cilj bio da se odbrani njena suverena teritorija u skladu sa pravilima angažovanja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u pitanju taktički bombarder Su-24, koji je leteo isključivo nad teritorijom Sirije, i da je oboren sa zemlje. Avion je leteo na visini od 6.000 metara.

"U toku je istraga o okolnostima pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane tvrdi da je avion sve vreme bio u vazdušnom prostoru Sirije. Objektivni kontroli podaci to potvrđuju", navodi se u saopštenju.

Generalštab ruke vojske saopštio je danas da je pilot aviona Su-24, koji su oborile turske snage, ubijen pucnjima sa zemlje dok se spuštao padobranom.

Portparol generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da podaci s ruskih radara pokazuju da su turski vojni avioni narušili sirijski vazdušni prostor tokom obaranja ruskog aviona.

Rudskoj je rekao da su pobunjenici pucali na ruski helikopter koji je učestvovao u potrazi za dvojicom pilota aviona Su-24, prenele su ruske novinske agencije.

On je rekao da je ubijen jedan član posade helikoptera Mi-8 koji je bio prinuđen da sleti na neutralnu teritoriju. Ostali članovi posade su prebačeni u rusku vojnu bazu u Siriji.

Rusko Ministarstvo odbrane suspendovalo je vojne kontakte sa Turskom zbog obaranja ruskog aviona, prenose ruske novinske agencije.

Agencije navode da će brod ruske mornarice biti raspoređen u vodama kod zapadne sirijske provincije Latakije.

Turska pak smatra da oba pilota živa i Ankara radi na tome da ih oslobodi iz ruku sirijskih pobunjenika, rekao je zvaničnik turske Vlade.

"Naše jedinice, koje su primile informaciju da su dva pilota živa, nastoje da ih bezbedno izvuku od pobunjenika", rekao je neimenovani zvaničnik Rojtersu.

Prethodno je sirijska pobunjenička grupa poslala je agenciji "Rojters" video-snimak na kojem je, navodno, prikazan nepomičan i teško povređen ruski pilot, a pripadnik grupe rekao je da je muškarac mrtav:

Snimak navodno mrtvog ruskog pilota
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

"Ruski pilot. Bog je veliki", govori glas na snimku, dok grupa ljudi stoji oko čoveka na zemlji.

Snimak je poslala pobunjenička grupa koja se nalazi u severozapadnom delu Sirije, gde deluju organizacije među kojima je i "Slobodna sirijska armija". U ovom području nema pripadnika "Islamske države".

Zamjenik komandanta lokalne turkmenske brigade u Siriji, Alpaslan Čelik, rekao je da su piloti pogođeni dok su se spuštali padobranima.

"Oba pilota su pronađena mrtvi. Naši borci pucali su u vazduh i oni su umrli u vazduhu," rekao je Čelik, zamjenik komandanta brigade stacionirane nedaleko od sirijskog sela Jamadi.

On je tokom davanja izjave u rukama držao, kako je rekao, komad pilotskog padobrana.

Sirijska Opserevatorija za ljudska prava saopštila da su snage uništile i ruski vojni helikopter nakon što je prinudno sletio jer je bio pogođen anti-tenkovskom granatom. Nakon što je deset putnika napustilo helikopter, on je uništen granatom. Rusko ministarstvo odbrane nije željelo komentarisati ovu vijest.

VIDEO: Turkmenski komandandant tvrdi da njegove snage ubile ruske pilote (Reuters)

Turkmenski komandant potvrdio da su ubili dvojicu ruskih pilota
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Turska armija navodi da su dejstvovala dva aviona tipa "F-16", koji su bili u patroli duž granice sa Sirijom.

Načelnik generalštaba turske armije obavestio je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o incident, a premijer Ahmet Davutoglu je naložio konsultacije sa NATO, UN i drugim zemljama.

Sirijska opservatorija za ljudska prava podseća da je avion oboren u regiji u kojoj je Rusija već izvodila vazdušne udare, a Asadove snage nastoje da potisnu pobunjenike.

Turska je zatražila početkom sedmice održavanje sednice Saveta bezbednosti zbog napada na Turkmene. Prošle sedmice Ankara je pozvala ruskog ambasadora u ovoj zemlji izražavajući protest zbog bombardovanja turkmenskih sela.

Oko 1.700 Turkmena je prebeglo u Tursku u poslednja tri dana zbog napada sirijskih snaga uz pomoć ruske avijacije

Ankara tradicionalno izražava solidarnost sa Turkmenima, sirijskim narodom turskog porekla. Za kraj decembra predviđena je poseta turskog predsednika Erdogana Moskvi.

BBC: Sledi diplomatski vatromet zbog srušenog ruskog aviona

Tursko obaranje ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom je tip incidenta od koga su mnogi strahovali od kada je Rusija počela svoje vazdušne operacije u Siriji i sada može da se očekuje "diplomatski vatromet", navodi spoljnopolitički dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) u kratkom komentaru."Opasnosti operacija blizu turske granice bile su više nego očigledne", navodi se u komentaru.

Turski avioni već су srušili bar jedan avion sirijske vojne avijacije i moguće i jedan helikopter, podseća dopisnik BBC-ija.

"Vazdušne operacije u preopterećenom nebu iznad Sirije upravo su postale znatno komplikovanije", navodi dopisnik BBC-ija.

Ruski avioni su izveli nekoliko stotina borbenih letova iznad severne Sirije od kako je počela operacije krajem septembra. Moskva ističe da su jedini cilj “teroristi”, dok Zapad i aktivisti za ljudska prava ukazuju da su meta uglavnom umerene opozicione snage koje podržava Zapad.

U Siriji još 11 ruskih aviona Su-24

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka vazdušne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika.

U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promenljivom geometrijom krila, koji je korišćen i za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Turski Air Force F16 i Sukhoi Su-24
Turski Air Force F16 i Sukhoi Su-24

Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letelica tog tipa u ruskim vazduhoplovnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici.

Proizvođen je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan).

Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona.

Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Avganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji "Pustinjska oluja" u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG