Dostupni linkovi

Dodika i Kusturicu niko ne smije pitati gdje su dozvole i pare


Milorad Dodik, Emir Kusturica i Aleksandar Vučić na otvaranju Andrićgrada, juni 2014
Milorad Dodik, Emir Kusturica i Aleksandar Vučić na otvaranju Andrićgrada, juni 2014

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula prinudnu naplatu, blokirala sve račune i provjerava pokretnu i nepokretnu imovinu „Andrićgrada“ zbog poreskog duga za PDV od 600.000 eura, jer izgrađene zgrade u ˝Andrićgradu˝ ne posjeduju građevinske dozvole. Iz ˝Andrićgrada˝ ali i Vlade RS ćute, a analitičari ističu da je sve oko izgradnje ovog kompleksa obavijeno velom tajne.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH u poslednjoj kontroli za period 2012. -2014., otkrili su da je „Andrićgrad“ neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju, što nije mogao uraditi, jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole. Za dug od preko 1,2 miliona KM pokrenuta je blokada pokretne i nepokretne imovine, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave.

˝To znači da smo već kontaktirali banke gdje postoje računi ovog obveznika, da je izdato rješenje o zabrani otuđenja voznog parka i svi ostali koraci u postupku prinudne naplate u skladu sa Zakonom˝, kaže Kovačević.

Ipak ovo nije prvi put da se ˝Andrićgradu˝ dešava isti slučaj.

˝Činjenica je da se i u ranijim kontrolisanim periodima pojavljivala slična situacija koju je obveznik naknadno ispravljao dostavljanjem neophodne dokumentacije. Onog momenta kada obveznik pribavi svu dokumentaciju, najveći dio ovog duga koji se trenutno nalazi u UIO biće otpisan˝, pojašnjava Kovačević.

Iz Vlade nisu odgovorili na naš dopis povodom ovog slučaja, ali ni na pitanje o uloženim sredstvima u ovaj projekat.

Đorđije Šipčić, generalni menadžer Andrićgrada, nije želio da komentariše navode Uprave za indirektno oporezivanje, te nas je uputio na direktora, Emira Kusturicu, do kojeg nismo uspijeli doći jer navodno zbog snimanja filma često mijenja brojeve telefona.

Andrićgrad
Andrićgrad

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković kaže da je opština prilikom svakog zahtjeva za građevinsku dozvolu izdavala iste ukoliko je postojala adekvatna dokumentacija.

˝Oni kad su se god nama obratili i donijeli svu adekvatnu zakonom propisanu dokumentaciju, dobili su sve što im treba˝, kaže Mišković.

Na račun Vlade

On takođe ističe i da je posebnim ugovorom o koncesiji na 30 godina sa entitetskom Vladom, ˝Andrićgrad˝ dužan da uplaćuje 2,2 odsto od ukupnog prihoda na ime koncesione naknade, ali on nema informacije da li se to isplaćuje.

˝To sve ide na vladin račun, tako da ja tu nemam uvida. Ja koliko znam, i to sam skoro pitao svoju službu za finansije, mi ni dinara nismo dobili od te koncesije˝, kaže Mišković.

Siniša Vukelić, urednik portala capital.ba, mišljenja je da ˝Andrićgrad˝ kao pravno lice i njegov većinski vlasnik Emir Kusturica uživaju povlašten položaj vlasti.

˝Prvo je Vlada dala milionska sredstva za izgradnju `Andrićgrada`, ostala je manjinski vlasnik. Zatim je Vlada donijela vrlo diskutabilnu odluku kojom je oslobodila jedno pravno lice u ovom slučaju `Andrićgrad` da poštuje Zakon o javnim nabavkama koji je donesen na nivou BiH. Zatim je svo vrijeme tolerisala nedostavljanja finansijskih izvještaja, nepostojanje dokumentacije, a sada vidimo i vrhunac svega da je `Andrićgrad` jedan veliki poreski dužnik veći od milion maraka˝, kaže Vukelić.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić ističe da je sve oko ˝Andrićgrada˝ prekriveno velom tajne, te da se ništa ne smije pitati, niti se šta otkriva, iako su građani Republike Srpske to platili svojim novcem.

˝Ako kaže Milorad Dodik i ako je to Emir Kusturica onda se ne smije ništa pitati. Još pogotovo ako dođe Aleksandar Vučić da obiđe taj grad, onda se tek ne smije pitati ništa, ni gdje su dozvole, ni gdje su pare, ni ko daje pare za to, ni čemu to, ni ima li nešto pametnije da se uradi sa tim parama, treba li to nama sad u ovoj situaciji, kome se to pravi i tako dalje˝, mišljenja je Cenić.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske više je puta upozoravala na brojne propuste prilikom izgradnje Andrićgrada, pa je tako 2013. godine, dajući Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske mišljenje s rezervom, istakla kako nema pregleda imovine, obaveza i izvora sredstava za ovaj kompleks.

Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i firma Emira Kusturice “Lotika” 15. aprila 2011. godine su zaključili ugovor o osnivanju “Andićgrada” d.o.o.. Prema tom ugovoru, Vlada Republike Srspke i opština Višegrad imaju po 24,50 odsto kapitala, a “Lotika” 51 odsto udjela u zajedničkoj firmi “Andrićgrad”.

U Ugovoru se još navodi da je vlasnička struktura društva određena dogovorom osnivača, dok će se konačni vlasnički udjeli definisati nakon završetka projekta.

XS
SM
MD
LG