Dostupni linkovi

Haradinaj pušten nakon saslušanja, ostaje u Sloveniji do četvrtka


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj, koji je u sredu zadržan u Sloveniji na osnovu naloga za hapšenje koga su izdale vlasti u Srbiji 2006. godine, pušten je nakon saslušanje pred sudom u u Ljubljani, koji je odlučio da mu zadrži pasoš do konačne odluke o njegovoj sudbini u četvrtak.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova rekao je u ekskluzivnoj izjavi za RSE da su ga slovenačke vlasti zadržale na aerodromu.

Haradinaj se iz Berlina preko Ljubljane vraćao na Kosovo kada je prekinuto njegovo putovanje na osnovu naloga za hapšenje Srbije iz 2006.

On je ovaj nalog i zadržavanje ocenio smešnim, i dodao da su se ostale zemlje sada već rešile tih naloga.

Upitan da li je kontaktirao sa vladom Kosova a kako bi se procedure ubrzale, Haradinaj je odgovorio da "ne veruje vladi Kosova".

Vlada Kosova: Zabrinjavajuće zadržavanje Haradinaja

Vlada Kosova: Zabrinjavajuće zadržavanje Haradinaja

"Vlada Kosova je sa uznemirenjem primila vest u vezi zadržavanja bivšeg premijera i trenutnog poslanika Skupštine od strane slovenačkih vlasti, na osnovu naloga za hapšenje Srbije", navodi se u saopštenju vlade.

"Zabrinjavajuće je da su takvi nalozi i dalje važeći u određenim zemljama, iako je Haradinaj u vezi tih navoda dolazao svoju nevinost na visokim medjunarodnim instancama", dodaje se.

Vlada smatra da nema nikakvih razloga da se Haradinaj i dalje suočava da takvim situacijama i apeluje kod slovenačkih vlasti da što pre omoguće povratak Haradinaju.

Alijansa za budućnost Kosova saopštila je ranije tokom dana da Haradinaj ne prihvata da svojevoljno izađe pred slovenačkog sudiju, što se od njega zahteva.

Njegov zvaničan stav je sledeći:

"Svoju nevinost sam dokazao na medjunarodnom nivou. Nemam ništa sa slovenačkim sistemom a ni sa međunarodnim. Slovenci trebaju što pre da očiste svoj sistem od izmišljotina Beograda koje datiraju iz 2004. i koje i dan danas smatra validnim. Ovakvo ponašanje slovenačke države je neprihvatljivo i veoma uvređujuće, kako za mene, tako i za celo Kosovo."

Zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi potvrdio je za RSE da su kosovske vlasti u konatku sa slovenačkim, ali i sa Interpolom, radi oslobađanja Haradinaja.

Haški sud je novembra 2012. oslobodio Ramuša Haradinaja, jednog od komadanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). On je bio optužen za udruženi zločinački poduhvat u ponovljenom postupku protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.U Tužilaštvu za ratne zločine su za Radio Slobodna Evropa kratko rekli da do daljnjeg neće komentarisati ovaj slučaj.

Slučaj se ticao zločina na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998. godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao komadant OVK.

Haški sudac je tada rekao da "Tužiteljstvo nije izvelo nikakve verodostojne dokaze da bi Ramuš Haradinaj znao za bilo kakva kaznena djela u Jablanici".

U optužnici se navelo se da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj bili suizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad Operativnom zonom Dukađin, putem maltretiranja i protupravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja, kao i maltretiranjem civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske/egipatske nacionalnosti i drugih civila optuženih za saradnju sa srpskim snagama ili nesuradnju s OVK.

Sudsko vijeće je zaključilo u ponovljenom suđenju da tužiteljstvo ništa od toga nije dokazalo.

Po povratku iz Haga, Haradinaj je na Kosovu dočekan uz najviše počasti – na crvenim tepihu i sa počasnom gardom Bezbednosnih snaga Kosova, njega su na prištinskom aerodromu "Adem Jashari" među ostalima dočekali supruga Anita, tadašnji premijer Kosova Hashim Tachi, tadašnji zamenik premijera Behxhet Pacolli, ministar pravde Hajredin Kuci i drugi kosovski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG