Dostupni linkovi

Povjesničar: Zauzimanje Hrvatske i BiH pod krinkom spašavanja Jugoslavije


Robert Donia
Robert Donia
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom američkog povjesničara Roberta Donje (Donia). Za potrebe tužiteljstva on je predočio izvještaj o povezanosti političkih planova vođa Srpske demokratske stranke za etničko čišćenje s vojnim akcijama VRS-a pod zapovjedništvom generala Mladića.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, obrana optuženog je pak pokušala prikazati – kako je vojska bosanskih Srba samo branila Bosnu i Hercegovinu, kao i prethodno Jugoslavenska narodna armija (JNA) Hrvatsku. Povjesničar se s tim nije složio, ocijenivši da je karakter vojnog djelovanja bio osvajački.

Želeći opravdati poteze svog klijenta u vrijeme rata, Mladićev branitelj Branko Lukić je iznio tezu – da je JNA operacijama u Hrvatskoj 1991.godine, radila isto što i VRS u Bosni i Hercegovini 1992.godine – samo branila građane srpske nacionalnosti.

„Je li to JNA otimala hrvatsku zemlju, hrvatska sela, zadržavala ih ili ih davala Srbima, ili se radilo o srpskim selima i srpskoj zemlji?“, ispitivao je branitelj.

Nakon što je Lukić ustvrdio - da je ratnim operacijama u Hrvatskoj JNA samo željela zaštititi Jugoslaviju i očuvati mir među sukobljenim narodima, povjesničar Donja ga je podsjetio na riječi njezinog generala Veljka Kadijevića. Kao zadnji ministar obrane Jugoslavije Kadijević je izrazio sukladan stav kao i što stoji u stručnom izvještaju za potrebe suđenja Mladiću. Da je JNA stavljena u ruke ratom raspoloženog srpskog nacionalizma.

„Tekst u kojem on objašnjava odnos između posvećenosti JNA Jugoslaviji i tranzicije koja se događa u smislu priklanjanja Srbima, lokalnim Srbima. I ja mislim da se tu vrlo dobro kaže – što se događalo s JNA u tom trenutku.“, citirao je svjedok Donja govoreći o tranziciji koja se dogodila u ljeto 1991.godine.

Donja se suprotstavio tezi obrane da su vojne akcije JNA, a kasnije VRS-a pokrenute sa ciljem obrane od ekstremizma Hrvata i Bišnjaka. Prema izvještaju njegove istrage na temelju vojno-političkih dokumenata spomenutih formacija, JNA je dijelila oružje samo srpskoj strani, prvo u Hrvatskoj, a potom u Bosni i Hercegovini, stvaravši pri tom – nove oružane snage.

„Vojska je dijelila oružje lokalnim odborima SDS-a i organiziranim srpskim entitetima. Bez obzira je li riječ o političkoj stranci ili o lokalnim paravojim snagama, nazovimo ih tako, odnosno vođama.“, pojasnio je povjesničar svoje nalaze istrage.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:33 0:00
Direktan link



Iako je povjesničar Donja trebao dovršiti svoj iskaz u petak, on je odgođen za idući tjedan, nakon što je optuženom generalu Mladiću pozlilo u sudnici zbog preniskog krvnog tlaka.

Idući tjedan očekuju se i novi iskazi u vezi optužbi za genocid, protjerivanje, teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG