Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Širenje straha napadima na tramvaje


Dragan Mioković svjedočio je zaštićenog lika, 7. prosinac 2012.
Dragan Mioković svjedočio je zaštićenog lika, 7. prosinac 2012.
Nakon višeg časnika UNPROFOR-a Dejvida Frejzera (David Fraser) koji je opisao kako su sarajevski tramvaji bili omiljena meta Vojske Republike Srpske, suđenje zapovjedniku njezinog Glavnog štaba Ratku Mladiću nastavilo se još jednim iskazom o gađanju Saralija.

Sarajevski policajac Dragan Mioković opisao je sudu kako je od 1992.do 1995.godine napravio na stotine uviđaja granatiranja i snajperiranja, a tužiteljstvu je potvrdio nalaze istraga nekoliko incidenata navedenih u optužnici, odnosno - da su smrtonosni projektili došli s položaja pod kontrolom vojske bosanskih Srba.

Ubijena djevojčica i žena u Livanjskoj ulici od granata, više uviđaja pogođenih tramvajskih putnika u Ulici Zmaja od Bosne, samo su neki od incidenata navedenih u optužnici protiv generala Mladića, koje je svjedok Mioković istraživao.

On je nakon rata tijekom istrage s ostalim kolegama pronašao u neboderu u naselju Grbavica – oko 10 snajperskih gnijezda, a prilikom pretraživanja dijelova grada pod nekadašnjom kontrolom VRS-a, vidio je više utvrđenih objekata iste namjene.

Mioković je sudu opisao kako su tramvaji, tijekom kratkih primirja u Sarajevu - puštani u rad, aludirajući pri tom - kako su upravo tada namjerno gađani – da bi se prividna normalizacija života u gradu – što prije prekinula.

„Činjenica da tramvaji rade, je imala praktičnu vrijednost - da se ljudi mogu prevoziti, da ne moraju ići pješke. Međutim, isto tako, kada bi tramvaji proradili to je imalo značajan psihološki, pozitivan učinak na stanovnike Sarajeva, jer samim time stanje u gradu je bar
naizgled počelo ličiti na normalno“
, objasnio je svjedok.


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:34 0:00
Direktan link


Kratko noramaliziranje stanja u Sarajevu ubrzo je prekidano, kršenjem sporazuma o prekidu vatre, prisjetio se Mioković koji je svjedočeći skrivenog lika zbog djelomične zaštite identiteta, izrazio mišljenje – kako je cilj napada na civile – bilo širenje panike i straha.

„Osim tih tragičnih posljedice koje su u principu nastupale, ovaj vid djelovanja je imao karakteristike tipične za terorizam, za teroriziranje stanovništva. Naravno ukoliko uzmemo u obzir jednu od osnovnih definicija terorizma – da se postupkom koji se radi izaziva strah“, naveo je sarajevski policijski istražitelj.

Miokovićevi izrazi koje je koristio u zaključcima svojih istraga kao što su – agresor i teroristički napad, uzbudili su optuženog Mladića, ali i njegovu obranu. Mladić je zaradio ponovno upozorenje zbog glasnog govora u sudnici, a njegov branitelj izrazio je prigovor na ispitivanje svjedoka o njegovom mišljenju.

Svjedok Mioković je pri tom sudu objasnio kako za upotrebu termina – agresor, od nikog nije dobio službene instrukcije.

„Znači Sarajevo je bilo u opsadi i napadamo je. I van svake razumne sumnje je da je to činila Vojska Republike Srpske. Onaj tko napada je napadač, a u kontekstu ratnih zbivanja izraz – agresor, je daleko primjereniji od izraza – napadač“, obrazložio je upotrebu spomenutih riječi svjedok.

Miokovića će Mladićeva obrana, koja tvrdi da nije bilo organiziranih snajperskih odreda unutar VRS-a, unakrsno ispitivati idući tjedan. Nakon toga će se suđenje Mladiću - za dvostruki genocid, protjerivanje, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - nastaviti novim svjedokom optužbe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG