Dostupni linkovi

Kalinić i Milovanović pokušali bekstvo, sledi ozbiljna istraga




Ognjen Zorić

Tačno u 5 sati i 30 minuta, dvojica opasnih kriminalaca, Sretko Kalinić i Željko Milovanović, istovremeno razvaljuju vrata pritvorskih ćelija u kojima su bili, napadaju pripadnika obezbeđenja i vezuju ga lisicama. Sa njegove uniforme skidaju epolete, kače ih na svoje jakne i kroz prozor izlaze u dvorište zatvora. Tamo ih je međutim uhvatila žandarmerija, spoljno obezbeđenje zatvora, koja ih je nakon kraće akcije savladala i vratila u ćelije.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Milan Obradović, rekao je da su vrata od ćelija isekli testericama i da se sada, između ostalog istražuje ko im ih je i kako dostavio.

„Oni su u donjem delu, pri dnu, uspeli da izvale, da iseku rešeteke i da se provuku kroz taj mali otvor i izađu u hodnik. Kod sebe su imali testerice, a na koji je način to uspelo da dođe do njih, siguran sam da će istraga utvrditi. Moram da istaknem da je ovo bio samo nepodoban pokušaj, jer mogućnost da njih dvojica izađu iz samog objekta, faktički ne postoji“, rekao je Obradović.
Sretko Kalinić, FOTO: BETA
Sretko Kalinić, FOTO: BETA

On je dodao da je suspendovаno svih pet rаdnika obezbeđenjа koji su bili angažovani nа bloku u kome su Kalinić i Milovanović smešteni, uključujući i radnika koji je u napadu zadobio lakše povrede, a njima je u utorak uveče određeno policijsko zadržavanje.

Protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci, a istražuje se i da li postoji i krivična odgovornost, odnosno da li su eventualno pomagali pri bekstvu.

Sudeći po dostupnim podacima, u pitanju je bila kooridnisana i planirana akcija, a odigrala se u dobro čuvanoj pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, gde suđenja čekaju optuženi za najteža dela organizovanog kriminala. Zbog toga, član Državne komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija i Odbora za bezbednost Meho Omerović, smatra da je načinjen propust, zbog koga bi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija morala da izvrši personalne promene.

„Nemoguće je da način na koji su pokušali bekstvo, izvede bez pomoći nekoga od zaposlenih. Zato, zahtevam od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ne samo podigne bezbednost u tom zatvoru, nego da izvšri i personalne promene“, kaže Omerović.

Direktor Uprave Milan Obradović, iako najavljuje ozbiljnu unutrašnju istragu, ne smatra međutim da u događaju postoji i njegova lična odgovornost.

„Ne smatram da sam kriv zbog ovoga. Sve što je sa moje strane rađeno, rađeno je zaista profesionalno“, rekao je Obradović.

Bezbednost podignuta na viši nivo

U međuvremenu, advokati Kalinića i Milovanovića, Slavko Petrić i Dušan Mašić, tvrde da ništa nije ukazivalo da će njihovi klijenti pokušati bekstvo, a čak dovode u pitanje i da je pokušaja bekstva i bilo.

“Nikada ništa nije na to ukazivalo. Ja i ne verujem da je on pokušao bekstvo. Verujem da je to neka montaža, stvarno to verujem. Ne znam kako se odande može pobeći, stvarno ne znam… Ja u to ne verujem”, rekao je Petrić, branilac Sretka Kalinića. Advokat Mašić kaže da je svog klijenta video u ponedeljak.

“Imali smo popodnevo suđenje u specijalnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. Željko Milovanović je bio prisutan na tom suđenju i ja ništa ne znam o pokušaju bekstva, ako je uopšte postojao pokušaj bekstva. Ne znam šta se desilo”, kaže Mašić.
Željko Milovanović
Željko Milovanović

Bezbednost u Okružnom zаtvoru u Beogrаdu je u međuvremeno podignutа nа viši stepen. Ustaničkom ulicom, u kojoj se nalazi pritvorska jedinica Specijalnog suda, patroliraju naoružani pripadnici žandarmerije.

To i ne treba čudi s obzirom da kriminalci koji su pokušali bekstvo iza sebe već imaju osude na maksimalne kazne zatvora.

Kalinić je osuđen na 40 godina zbog zločina koje je počinio kao egzekutor u zloglasnom zemunskom klanu. Podsetimo da mu se na teret stavlja čak osam ubistava, kao i više otmica i drugih krivičnih dela.

Milovanović je na četiri decenije zatvora osuđen u Hrvatskoj, zbog ubistva vlasnika zagrebačkog „Nacionala“ Ive Pukanića.

Opomena za budućnost

Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, ukazuje da dva tako opasna čoveka, nisu smela da izvedu ono što su izvela.
"Mislim da bi bilo jako dobro da ovu nelagodnost, da je tako krstim, prihvatimo kao opomenu za budućnost i da iz tih razloga ovu istragu vodimo vrlo temeljno", ističe Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije.

„Vidi se, pre svega, jedna aljkavost u obavljanju posla. Sada je najvažnije sprovesti intezivnu i ozbiljnu istragu o tome kako je do toga došlo. Po meni, pokušaj je najverovatnije duže vremena planiran. Sigurno su imali saradnike unutar zatvorskog kruga i ne beži se iz zatvora na minus osam ili deset stepeni, na pola metra snega, a da vas neko ne čeka. Sve što se događalo mene dakle upućuje na to da su oni to planirali dosta dugo, da sigurno postoji saradnik u okviru zatvora i da su jutros u 5:30h njih sigurno čekali ljudi koji je trebalo da im obezbede novo utočište“, smatra Mijatović.

Iako je bekstvo sprečeno, a direktor Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija uverava da nije ni postojala mogućnost da Kalinić i Milovanović napuste zatvorsku zgradu, događaj bi svakako morao da bude alarm, upozorava Mijatović.

“Mi moramo prihvatiti činjenicu da u ovom momentu, u zatvoru imamo desetak lica koja su osuđena za najteža krivična dela, za ubistva, i da ćemo mi te najteže kriminalce u zatvorima imati narednih 30 do 40 godina. Mislim da bi bilo jako dobro da ovu nelagodnost, da je tako krstim, prihvatimo kao opomenu za budućnost i da iz tih razloga ovu istragu vodimo vrlo temeljno”, dodao je Mijatović.

Sretka Kalinića i Željka Milovanovića očekuju višedecenijske robije. Obojica su već osuđena na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina za najteža krivična dela. Kalinić je nedavnom odlukom Apelacionog suda, posle ponovljenog suđenja pravosnažno osuđen i na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

Željko Milovanović je u Županijskom sudu u Zagrebu osuđen u odstustvu na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva vlasnika hrvatskog lista "Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića, 23. oktobra 2008. u Zagrebu.
XS
SM
MD
LG