Dostupni linkovi

Šešelju zbog nepoštivanja suda 18 mjeseci zatvora


Vojislav Šešelj u haškoj sudnici, foto iz arhve
Vojislav Šešelj u haškoj sudnici, foto iz arhve
Početkom proteklog tjedna vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, odnosno objavljivanja imena zaštićenih svjedoka iz njegovog glavnog suđenja na Haškom sudu za zločine počinjene od strane dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta.

Ovu drugu po redu izrečenu kaznu služiti će usporedno s prvom od 15 mjeseci zatvora, također zbog nepoštivanja suda. Krajem tjedna Šešelj je dobio priliku izjasniti se pak o trećoj optužnici za nepoštivanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka u svoje četiri knjige.

Zbog objavljivanja zaštićenih svjedoka Šešelju je Haški sud nedavno uveo nadzor nad telefonskom komunikacijom s odvjetnicima zbog sumnje da je preko njih dostavljao zaštićene podatke koji bi mogli narušiti zaštitne mjere, i kako su to naveli suci - grubo kršiti međunarodnu pravdu.
Ograničena komunikacija s odvjetnicima naljutila je Šešelja više od novih optužnica za nepoštivanje suda.

Budući da je i sam najavio kako će i dalje objavljivati na svojoj internetskoj stranici što god bude htio, ograničena komunikacija s odvjetnicima naljutila je Šešelja više od novih optužnica za nepoštivanje suda. Tako da je po prvi puta protekli tjedan odbio ulaziti u argumentaciju sa sucima:

„Dok mi se ne vrati moje pravo na privilegovanu telefonsku komunikaciju sa mojim pravnim savetnicima, ja odbijam o bilo čemu da se izjašnjavam.“

Šešeljev pritvor u Hagu traje već osam godina, a gotovo prilikom svakog pojavljivanja u sudnici ulazio je u raspravu sa sucima i osobljem suda, ponekad uz grubo vrijeđanje.

Rimokatolička inkvizicija

Usporedno sa svojim glavnim procesom, svjedočio je u korist obrane na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću 2005. godine, kada je provocirao odbijanjem da ustane kao i svi nazočni prilikom dolaska sudaca:

„Mene su upozorili sveštenici Srpske pravoslavne crkve pre dolaska u Međunarodni sud da su sudijske uniforme ovde po uzoru na
Je razumem šta znači vaše ustajanje i vaše klanjanje prilikom dolaska i ulaska. To mene podseća na neki satanistički ritual.
uniforme nekadašnje rimokatoličke inkvizicije, i da to našoj verskoj tradiciji ne odgovara. Ja ne razumem šta znači vaše ustajanje i vaše klanjanje prilikom dolaska i ulaska. Ja moram da vam priznam da to mene podseća na neki satanistički ritual. S druge strane, ja sam pokuašo da u tome nađem i neko parapsihološko značenje. Ja se bojim da moja svest, ukoliko se poklonim takvom vašem ceremonijalu, ne bi bila kontrolisana od nekih nepoznatih faktora koje ja ne mogu da savladam.“

Budući da mu Tajništvo Haškog suda nije dodijelilo financijska sredstva za njegovu obranu u glavnom procesu zato jer nije dostavio potrebne podatke, Šešelj je odlučio da neće izvoditi svjedoke i dokaze, nego će samo iskoristiti pravo na završnu riječ u procesu u kojem se zastupa sam. Tijekom završne riječi se očekuje da će ostati vjeran svom imidžu, koji je gradio tijekom osam godina haškog pritvora:

„Doktor Vojislav Šešelj, profesor univerziteta i najveći neprijatelj Haškog tribunala.“

Završne riječi tužiteljstva i obrane u procesu za zločine paravojnih jedinica Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Vojvodine najavljene su za 5. ožujak sljedeće godine.

*****
Svi ovosedmični prilozi iz programa Pred licem pravde:


Naučni pogled na genocid u BiH
Završen projekat jačanja pravosuđa za procese ratnih zločina
Kosovo: Saslušanja u slučaju lanca trgovine organima

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG