Dostupni linkovi

Sud blokirao imovinu HDZ-a


Kongres HDZ-a, rujan 2011 - ilustracija
Kongres HDZ-a, rujan 2011 - ilustracija
U sklopu istrage o "crnim fondovima" u izbornim kampanjama 2003., 2005. i 2007. godine, Županijski sud u Zagrebu je odobrio privremeno blokiranje imovine Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), u nedelju uveče je neslužbeno doznala Hrvatska televizija.

Imovina je blokirana na način da je stavljena zemljišno-knjižna zabilježba ("plomba") na višekatnicu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, u kojoj se nalazi sjedište HDZ-a. Stranka će moći i dalje koristiti tu zgradu sa otprilike 1500 četvornih metara korisnog prostora, ali je neće moći prodati.

Imovina je blokirana kako bi se država financijski osigurala do završetka istrage protiv HDZ-a, odnosno do završetka suđenja, ako istraga pokaže da ima elemenata za podizanje optužnice i pokretanje sudskog postupka.

Pred tri dana i službeno je potvrđeno da je istraga u slučaju "Fimi media" – isisavanja novca iz javnih poduzeća i ministarava preko te marketinške agencije – proširena i na HDZ, zbog sumnje da taj novac nije završio samo na privatnim računima Ive Sanadera i njegovih suradnika, nego i u "crnim fondovima" HDZ-a iz kojih su se financirale kampanje za parlamentarne izbore 2003. i 2007. godine, kao i za predsjedničke izbore 2005. godine, kada je kandidatkinja HDZ-a bila aktualna premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Kosor: HDZ spreman na izbore

Procjenjuje se da je iz ministarstava i javnih poduzeća na taj način ukradeno oko 32 milijuna kuna (nešto manje od 4 i po milijuna eura), i blokirana HDZ-ova višekatnica na jednom od najljepših zagrebačkih trgova garancija je da će se – u slučaju da istraga dovede do podizanja optužnice, a sudski postupak do osuđujuće presude – država moći naplatiti.

Hrvatska premijerka i predsednica HDZ-a Jadranka Kosor, Zagreb, 13. septembar 2011.
Hrvatska premijerka i predsednica HDZ-a Jadranka Kosor, Zagreb, 13. septembar 2011.
Blokada imovine ne odnosi se na račune HDZ-a, pa tako ni na posebni račun na kojem se prikuplja i sa kojeg se troši novac za izbornu kampanju, tako da – bar što se toga tiče - HDZ neće biti hendikepiran izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 4. prosinca.

Nakon što je ta vijest jučer objavljena, u središnjici HDZ-a okupio se navečer vrh stranke.

Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je da zbog odredbi zakona koje propisuju tajnost svega u vezi istraga koje vodi USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) ne može ni potvrditi ni opovrgnuti ovu informaciju.

Ona je novinarima kazala kako to "neće obeshrabriti stranku" i da čvrsto podupire borbu protiv korupcije, a izrazila je i punu potporu nezavisnim institucijama da rade svoj posao prema svima i u svim smjerovima.

Ništa neće spriječiti HDZ da iziđe na izbore, kazala je...Istaknula je kako bi željeli da imaju ravnopravan ulaz, medijski i u svakom drugom smislu i da uđu u ravnopravnu političku borbu.

Ali, dodala je: "situacija je takva kakva jest i mi smo za kampanju i ostalo pripremljeni."
XS
SM
MD
LG