Dostupni linkovi

Karadžić: Nije bilo plana za ubijanje civila


Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid u Hagu, 13. oktobar 2010.
Radovan Karadžić tokom suđenja za genocid u Hagu, 13. oktobar 2010.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je u Haagu svjedočenjem kanadskog generala Davida Frasera, koji od travnja 1994. do svibnja 1995. bio vojni asistent zapovjednika UNPROFOR-a u Sarajevu. Nakon što je ispričao tužitelju o surovim uslovima za civile zbog snajperskog djelovanja i nasumičnog granatiranja, generala Frasera je počeo unakrsno ispitivati Karadžić, poričući optužbe da su Sarajlije namjerno
gađane.
Svjedok je potvrdio da su snajperske jedinice formirane od više komande Vojske Republike Srpske te da su profesionalni snajperisti namjerno gađali civile, što su UN-ovi promatrači često zabilježili koristeći vlastite protu – snajperske jedinice

„ Uvjeti za sarajevske civile bili su užasni!“, opisao je kanadski general Fraser haškim sucima godinu dana tijekom kojih je i sam bio meta snaga Vojske Republike Srpske.

„ Taj užas koji su ljudi osjećali bio je iz više razloga: grad je bio pod opsadom, humanitarna pomoć je bila u rukama Srba, oni su granatirani, na njih je otvarana snajperska vatra i stanovnici grada nikada nisu znali što se može dogoditi kad iskoraće iz svog doma na ulicu“
, opisao je Fraser.

Tužitelj Alan Tieger preko bivšeg UN-ovog promatrača uvrstio je u dokaze niz zapovjedi zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa, Stanislava Galića i Dragomira Miloševića kojima se naređuje bacanje avio bombi po područjima gdje će žrtve biti najbrojnije, formiraju snajperske jedinice te naređuje neprijateljstvo prema mirovnim snagama.

Prema ocjeni svjedoka, naređenja o upotrebi avio bombi bila su protuzakonita, čak i u slučaju da su se u područjima namjerenim za gađanje, nalazile snage Armije BiH, budući da je tamo bilo puno stanovništva.

Kako bi dodatno pojasnio sliku Sarajeva tijekom zadnjih godinu dana opsade, za što se Karadžića tereti po zapovjednoj odgovornosti, svjedok Fraser se prisjetio jedne anegdote: „ Sjećam se, jedan mi je čovjek rekao i to nikada neću zaboravit: “Pod njemačkim režimom, četrdesetih godina, život je bio puno bolji nego u vrijeme građanskog rata u Bosni, što nije dobro ako se tako uspoređuje. Ali to jasno stavlja u kontekst meni ono što je bilo najstrašnije za ljude koji su živjeli u Sarajevu.“

Svjedok je potvrdio da su snajperske jedinice formirane od više komande Vojske Republike Srpske te da su profesionalni snajperisti namjerno gađali civile, što su UN-ovi promatrači često zabilježili koristeći vlastite protu – snajperske jedinice. Zbog toga su mnogo puta ulagali proteste kod Vojske Republike Srpske.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić je suočio svjedoka s izvještajima UNPROFOR-a kako je i Armija BiH gađala snajperima vlastite civile želeći ocrniti neprijateljsku stranu.

"Sjećate li se da ste imali saznanja da su Francuzi (pripadnici UNPROFOR-a) imali video koji pokazuju muslimanske ekstremiste kako pucaju po vlastitom narodu? Taj snimak su Francuzi imali jel' tako“, upitao je optuženi.

„Čuo sam te priče, ali nikada nisam vidio taj snimak", odgovorio je svjedok .



Optuženi Karadžić pokušava prikazati kako nije bilo namjernog djelovanja po sarajevskim civilima koji su prema njemu stradali kao kolateralne žrtve borbi u gradu i okolici, ali i od Armije BiH koja je, prema njegovim riječima, patnju stanovnika koristila za promidžbu te pritisak na Vojsku Republike Srpske.

Također upozorio je i ovaj put kako su humanitarni konvoji UN-a pregledavani i zaustavljani budući da se njima švercalo oružje i stvari namjerene prodaji na crnoj burzi. Unakrsno ispitivanje kanadskog generala Frasera koji tvrdi drugačije, i dalje se nastavlja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG