Dostupni linkovi

BiH: U akciji "Gibraltar" uhićeno osam osoba


SIPA
SIPA

U Bosni i Hercegovini od srijede ujutro provodi se akcija kodnog naziva "Gibraltar" koja je usmjerena borbi protiv organiziranog kriminala i financijskih malverzacija, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Više stotina policijskih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA i drugih policijskih agencija vrši pretrese i uhićenja, usmjerena protiv devet osoba, koje su meta ovih aktivnosti.

Prema službenim informacijama privedeno je osam osoba. Među uhićenima su Neven Kulenović, direktor i osnivač niza marketinških agencija, Belma i Sanjin Kulenović, Lajla Torlak, glavna i odgovorna urednica televizije "Pink BiH", Senad Zaimović, direktor agencije "Fabrika", Darko Aleksić, direkor mreže "Plus", kao i visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet" Stipe Prlić i Zoran Bakula.

"Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi ove organizirane kriminalne grupe, svojim nezakonitim radnjama, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura. Također, u toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na 16 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljenjem postupku", rekla je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Prema pisanju medija u BiH Ejub Kučuk iz Agencije "MITA", nije evidentiran na svojoj adresi, odnosno trenutačno se nalazi u inozemstvu.

Uhićene osobe su osumnjičene za kaznena djela organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreznu utaju, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga kaznenih djela.

Ova sredstva su izvučena na račune off-shore kompanija u inozemstvu. Dio novca je zadržan na računima tih kompanija, a dio je prebačen na račune osumnjičenih osoba u inozemstvu, a korišten je za kupovinu skupocjene imovine u inozemstvu.

Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je u akciju uključeno pravosuđe i policijske agencije drugih zemalja.

"Tužiteljstvo BiH provodi intezivnu istragu u kojoj je ostvarena međunarodna suradnja sa pravosuđem i policijom drugih zemalja, prvenstveno Slovenije i Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih kaznenih dijela", istakao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Pretresi i uhićenja vršeni su na području Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Posušja i Gruda. Uhićene osobe su prebačene u prostorije Sipe u Istočnom Sarajevu.

XS
SM
MD
LG