Dostupni linkovi

logo-print

Biblioteke Grada Sarajeva: Besplatnom članarinom do knjiga


Red ispred jedne od sarajevskih biblioteka na dan besplatnog učlanjenja, 7.maj 2014.

Red ispred jedne od sarajevskih biblioteka na dan besplatnog učlanjenja, 7.maj 2014.

Biblioteke Grada Sarajeva otvorile su vrata za sve ljubitelje knjige, koji u srijedu i četvrtak mogu besplatno postati članovi i koristiti usluge nekoliko biblioteka u Kantonu Sarajevo. Tokom dva dana biće upriličena i kulturna dešavanja, uglavnom za najmlađe.

Kako bi javnosti približili ono što rade Bibiloteke Grada Sarajevo, prije dvije godine organizovali su Dane otvorenih vrata i tada su zabilježili odlične rezultate.

„Ovo je praksa biblioteka i knjižnica u regionu, koje na ovaj način žele promovirati svoje usluge. Godine 2012. mi smo prvi put u BiH to oragnizirali. Dva dana je bila besplatna godišnja članarina i 8.575 korisnika se upisalo. Stvarno je bilo interesantno vidjeti da ljudi čekaju u redu ispred biblioteka da se upišu. I onda smo pravili analize nakon tih dana Otvorenih vrata da li se ti korisnici zaista vraćaju u bibilioteku, da li traže usluge biblioteke i uzimaju publikacije i posjećuju neke događaje koje mi oragnizujemo. Da - ne svih 8.500, ali se više od 50 posto ponovo vratilo", kaže voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga Amela Đelilović Malešević.

Neobičan prizor i u srijedu je bio pred jednom od biblioteka u samom centru Sarajeva. Brojni su oni koji su čekali u redu kako bi dobili besplatnu članarinu. Većina građana koji su u srijedu dobili besplatnu godišnju članarinu su i prije dvije godine iskoristili tu mogućnost.

Iako većina koristi stručnu literaturu zbog posla ili studija, u bibliotekama mogu pročitati i dnevne novine ili posuditi nove naslove.

"Nažalost, mladi ne koriste usluge biblioteke koliko bi trebali, jer uglavnom koriste učenici i studenti za one stvari koje baš moraju, znači lektire ili kada rade neke seminarske radove. Uglavnom, to su neki naši standardni i stalni članovi, ali uvijek ima i novih, ali žalosno je što mnogi, čak i kada plate članirinu, ne iskoriste je. Pojave se dva, tri puta u toku godine i to je to", navodi bibliotekarka Amra Čengić.

Usluge biblioteka uglavnom koriste penzioneri i domaćice, a uposlenici biblioteka tvrde da je najvažnije najmlađe naučiti da koriste usluge biblioteka. Oko dvije hiljade članova ima Centralna biblioteka Grada Sarajava, a godišnja članarina je 7,5 eura.

„Možete koristiti usluge u svim našim odjeljenjima, dizati svaki put po dvije, tri knjige ako je u pitanju stručni rad. Imamo, znači, literturu i za odrasle, za studente, stručnu literturu, dječije knjige i slikovnice, čak i periodiku, dnevnu štampu, tako da se zaista može iskoristiti", kaže bibliotekarka Amra Čengić.

Budžet za ovu i druge institucije kulture je smanjen, no Biblioteke Sarajevo redovno obogaćuju knjiški fond.

„Što se tiče finansijskih sredstava, znate da je situacija u Kantonu takva kakva je i nama je proteklih godina smanjen budžet, ali to uopšte ne utiče na našu redovnu kupovinu. Biblioteka Sarajevo kontinuirano nabavlja nove naslove na sajmovima, tako da mi nudimo našim korisnicima i pokušavamo da kupujemo aktuelnu izdavačku produkciju", pojašnjava voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga Amela Đelilović Malešević:
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG