Dostupni linkovi

Bh. studenti revoltirani zbog uvjeta u domovima


Jedan od studentskih domova
Jedan od studentskih domova
Studentski standard u univerzitetima u BiH iz godine u godinu je sve lošiji. U nekim studentskim domovima uvjeti smještaja su ispod svakog nivoa. Zbog nagomilanih dugovanja u dva sarajevska studentska doma Bjelave i Nedžarići došlo je do situacije da se isključuje plin, a uskoro bi mogla biti isključena i struja. Ništa bolja situacija nije ni u studentskim domovima u Zenici, Tuzli i Mostaru.

Oko 700 studenata, koliko ih je trenutačno smješteno u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu, živi u uvjetima koji su ispod svakog nivoa. U infrastrukturu ove ustanove više od 50 godina nije uložena ni marka. Studenti kažu da im je dogorjelo do nokata, te da se uskoro nešto mora promijeniti.

„Najviše sam nezadovoljan sa kupatilima, WC-ovima, i što se tiče stolarije, prozora, vrata. Na kupatilo ide oko 20 ljudi - to su dvije kabine“, kaže Haris Kadirić, student Pravnog fakulteta iz Sanskog Mosta.

Sličnog mišljenja je i Sanela Velić, studentica Pravnog fakulteta iz Livna.

Troškovi studiranja iz godine u godinu su veći, a uvjeti smještaja lošiji, kaže Sanela.

„Sad su nam isključili i gas. Imamo toplu vodu, ali samo dva sata. Znači, mi se moramo prilagoditi toploj vodi, pa ako hoćemo da se okupamo, moramo biti tu za vrijeme ta dva sata. Prijete nema da će nam i struju isključiti - ne znam koliko je to istina, ali ako se to desi, definitivno će dom biti ispraženjen“, priča ona.

Studenti već godinama ukazuju na ove probleme vlastima u BiH.

Konkretnih pomaka za sada nema. Ukoliko se u idući mjesec dana nešto ne poduzme, studenti će izaći na ulice.

„Očekujemo da vlasti primoraju kantonalna ministarstva za obrazovanje da počnu da izvrašavaju svoje obaveze prema Studentskom centru, jer ovako više ne može, zgrade se samo raspadaju sve više i više“, poručuje predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Adin Muratović.

Istu muku imaju i studenti u drugim gradovima u BiH. Uvjeti smještaja za studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru također su teški. Ukoliko se se nešto ne promijeni, i oni će izaći na ulice, zajedno sa sarajevskim, tuzlanskim i zeničkim studentima.

„Problem je u tome što svaki kanton vodi zasebnu politiku i zbog toga ima određenih neusaglašenosti. Kada bismo imali jedinstven zakon i imali fond koji bi izdvajao sredstva za finansiranje i opremanje studentskih centara, problem bi bio riješen“, smatra Semir Hačić, član Unije studenata Studentskog centra Mostar.

Studentski standard nikada na nižim granama

Nagomilani dugovi doveli su do situacije da studentski domovi rade na ivici egzistencije.
Menza u jednom od studentskih domova
Menza u jednom od studentskih domova

„Studentski standard u smislu ishrane i smještaja na Sarajevskom univerzitetu, a odgovorno tvrdim i na svim drugim javnim univerzitetima u Federaciji BiH nije nikad u istoriji bio na nižim granama. I ja se pridružujem apelima studenata - kranje je vrijeme da se ovaj problem stavi na dnevni red i da se, bez pozivanja na bilo kakva ustavna ovlaštenja ili nivoe odlučivanja itd., oni koji su izabrani od naroda stave u funkciju i da na dnevni red stave osnovne životne uslove, odnosno da obezbjeđuju ambijent u kojem će studenti moći da studiraju i da u univerzitetskim centrima provode vrijeme samo da uče, da se obrazuju i da se vrate u svoje sredine kao obrazovani ljudi“, kazao je Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

Razvoj infrastrukturnih kapaciteta visokoškolskih instuacija je važan segment i Bolonjskog procesa, ističe profesorica Slavenka Vobornik, prorektorica za nastavu Sarajevskog univerziteta.

„EU postavlja svoje standarde i jako su važni. I, naravno, jako je važno da obrazujemo ljude i da obezbijedimo odgovarajuće uvjete da bi to obrazovanje bilo na zadovoljavajućem nivou“, ističe Vobornik.

Uvjeti studiranja u BiH su različiti jer je visoko obrazovanje u nadležnosti kantona i entiteta. Problem studentskog standarda potrebno je sustavno riješiti, naglašava Aldin Međedović, šef kabineta federalnog ministra obrazovanja i nauke.

„Potrebno je na nivou Federacije i na nivou države BiH sistemski riješiti pitanja koja se odnose na studentsko organizovanje i studentski standard. U tom smjeru mi provodimo konkretne aktivnosti i posjedujemo prijedlog za rješenja koja treba da obezbijede sistemsko rješenje ovih pitanja i da izbjegnemo bilo kakvu dodatnu problematiku koju imamo u tom domenu“, kaže on.

Nekada je studentsko doba za mnoge predstavljalo najbolji dio života. Za današnje studente studentski život postaje sve više noćna mora.
XS
SM
MD
LG