Dostupni linkovi

Izgubljeni u socijaldemokraciji


Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija
Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija

Nakon opštih izbora u BiH jasno je da je izgubila prije svega ideja socijaldemokratije. Lijevo orijentisane stranke još ranije su podijeljene na nekoliko frakcija, tako da su se glasovi rasuli, dok one sa desnom orijentacijom, imaju stabilno, nacionalno, biračko tijelo. S druge strane, partije u Republici Srpskoj, koje sebe tek zovu socijaldemokratskim, već odavno su, kako kažu analitičari, „zabasale“ u nacionalističke vode.

“Sprema se golemo iznenađenje na političkoj sceni BiH: Socijaldemokrati se ujedinjuju u jednu stranku?!”, jedan je od naslova u bh. medijima, koji zvuči skoro pa kao naučna fantastika.

Nevjerovatno, baš kao što je do prije nekoliko dana izgledao nevjerovatno da vladajuća stranka u Federaciji BiH bude nakon opštih izbora apsolutni gubitnik. Dakle, od vladajuće stranke u Federaciji i nekoliko kantona, u narednom mandatu Socijaldemokratska partija (SDP) jedva da će moći biti opozicija čiji se glas može čuti sa osvojenih tek 9,70 posto glasova birača. S druge strane, u Republici Srpskoj opet će na vlasti biti oni koji sebe formalno zovu socijaldemokratama, a davno su, kažu analitičari, ušli u nacionalističke vode. Riječ je, razumije se, o SNSD-u na čelu sa Miloradom Dodikom. Ideja socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini je odavno uništena, kaže profesor Mile Lasić sa mostarskog Sveučilišta.

Mile Lasić
Mile Lasić

„Prvo je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu s drugom Miloradom Dodikom, zabasao u nacionalističke vode, iz koje više ne umije izaći, i time je zadavio ideju socijaldemokracije, bolje reći, odveo svoju stranku na stranputicu. Potom se drug Zlatko Lagumdžija lažno predstavljao multietničarom i bh socijaldemokratom od formata, a istovremeno je od Socijaldemokratske partije (SDP) napravio bošnjakocentričnu stranku, i više od toga, monopolizirajući i lažno se predstavljajući i socijaldemokratom i demokratom”, navodi Lasić, čiji ceo intervju za RSE možete pročitati OVDJE.

Generalno, rezultati izbora u Bosni i Hercegovini pokazuju da je riječ o rimejku 1990. godine, kaže profesor iz Banjaluke Miodrag Živanović. Jedini gubitnici su građani, kaže Živanović.

„Pobjednici izbora su zapravo isti oni koji evo već više od četvrt stoljeća, skoro trideset godina, rade nam to što nam rade. Naravno da se u takvim uslovima jednostavno dogodilo i to da je urušena i sama ideja socijaldemokratije, a kada je riječ o konkretnoj političkoj partiji, jer je samo ona ostala, barem formalno, riječ je o SDP-u BiH, ja moram reći da je velikim dijelom i sam SDP kumovao, prateći ili gotovo slijepo idući za tragom ovih nama dobro poznatih politika, on je jednostavno sam izgubio svoje glasove. To je svojevrstan oblik samoubistva, kako ja mislim.“

Neprincipijelna politika i ideološka lutanja glavni su razlozi zbog kojih je ljevica izgubila vlast u Federaciji, kaže novinar i analitičar Faruk Kajtaz:

„Imali smo predizborne kampanje u Konjicu, Jablanici, mahanje slikama Josipa Broza Tita, kao da se ne radi o stranci koja je jednom čvrstom neoliberalnom rukom vladala u Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini. Pokušala je ciljati na nekakve emocije.“

Profesor iz Sarajeva Asim Mujkić podsjeća na činjenicu da Socijaldemokratska partija BiH prije svega nije širila ideju socijaldemokratije na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine:

Asim Mujkić
Asim Mujkić

„Nažalost, SDP se poveo za jednim uskogrudnim pragmatizmom i svoje glasove je lovio gotovo isključivo unutar teritorija sa bošnjačkom većinom. To je jedna pouka za ubuduće. Dakle, ako ste zaista vjerni ideji socijaldemokratije, ne možete razmišljati kao i svaka etnonacionalistička stranka, ne možete slijediti taj model. Ili se borite za tu ideju ili ne. Nažalost, izgleda da ne.“

U Republici Srpskoj formalni socijaldemokrati ostaće na vlasti, no SNSD već odavno ne promoviše nijednu od socijademokratskih ideja. Još jednom profesor Miodrag Živanović:

„Desno krilo SDS-a, pojednostavljeno rečeno, isto u Federaciji, čuli smo, posebno posljednjih godina, te učestale proglase SDP-a, da su oni ustvari bošnjačka partija, što znači da se nalazimo u jednom prostoru gdje je sve popunjeno, gdje više nema mjesta za nekog drugog. Meni je jedino drago da je Demokratska fronta Željka Komšića nešto napravila, ali je opet pitanje da li je tu riječ o toj čistoj, pravoj ideji socijaldemokratije ili će opet doći do prilagođavanja ovom dominantnom trendu.“

Lijevo orijentisane partije još ranije su se podijelile na nekoliko manjih političkih frakcija. Nijedna od njih, već sada je očito, neće gajiti izvornu ideju socijaldemokratije.

“Glavnina SDP glasova je prešla zapravo novoosnovanoj Demokratskoj fronti Željko Komšić, kako se ona krasno po socijaldemokratski zove. Moje sumnje su da će isti oni ljudi, koji su bili lakovjerni prije četiri godine upuštajući se u avanturu na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, doživjeti uskoro slična razočarenja i sa ovim novim liderom, koji je zapravo čovjek malog kapaciteta, a velike ambicije”, kaže profesor sa mostarskog sveučilišta Mile Lasić.

XS
SM
MD
LG