Dostupni linkovi

Bez tolerancije prema onima koji Kosovo usmeravaju na put ekstremizma


Hapšenje osumnjičenih za terorizam na Kosovu
Hapšenje osumnjičenih za terorizam na Kosovu

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za petoricu osumnjičenih za umešanost u terorizam. Oni su uhapšeni u subotu u blizini jezera Badovac na magistrali Priština – Gnjilane. Kosovski lideri i stručnjaci bezbednosti ocenjuju da se budno mora pratiti situacija kako bi se sprečio ekstremizam na Kosovu.

Osumnjičenima koji su uhapšeni u subotu određena je mera jednomesečnog pritvora jer postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela pripreme terorističkih akata ili akata protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova.

Uhapšeni su Enis i Besnik Ljatifi, Gazmend Haljiljaj, Miljazim Hađijaj i Fehmi Musa a policija je kod njih u automobilima pronašla maske, rukavice i zastavu militantne grupe Islamske države.

Nakon hapšenja u subotu, Regionalni vodovod je u nekoliko naselja u Prištini isključio snabdevanje vodom iz sigurosnih razloga, a u saradnji sa Policijom Kosova. Nakon analize Instituta za javno zdravstvo utvrđeno je da je voda iz jezera Badovac ispravna. Iz policije su rekli da nije bilo indicija da je voda mogla biti zatrovana, ali da je to urađeno iz bezbednosnih razloga.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, izjavio je da se nikada neće tolerisati oni koji utiču na proevropski put Kosova.

„Čekamo kraj istrage i nemamo potvrđene informacije da li su bili deo zloglasnog ISIS-a. Ali, poručujem im da, ako imaju savest, porodicu, ako su ljudi i veruju u Boga i njegovog poslanika, ne uzimajte na vrat ljude, smetate nam i udaljite se odavde...Nikada nećemo tolerisati da Kosovo preusmere na put primitivizma i manipulacije islamske vere...“, poručio je Veselji.

Nuredin Ibishi, član skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove i bezbednost, kaže da su kosovske institucije sada već poduzeme preventivne mere ali i kazne za pretnje koje dolaze od pojedinaca ili od ekstremističkih grupa.

Skender Perteshi iz kosovskog Centra za bezbednosne studije, kaže da su pretnje militantne grupe Islamske države za Kosovo vid propagande.

„Radi se o propagandi ekstremističkih organizacija čiji je cilj ulivanje straha i nesigurnosti kod građana i javnog mnjenja“, poručujući, da policija ovakve operacije treba da vodi u tajnosti, kako javnost ne bi bila uznemirena zbog toga.

Ibishi iz Odbora za unutrašnja pitanja pak smatra da javnost ima pravo da zna šta se dešava.

„Policija želi da bude transparentna u poduzimanju akcija, zajedno sa tužilaštvom i pravosuđem. A, ako nema transparentnosti, onda se rađaju nove sumnje oko toga šta se dešava“, navodi on.

Na osnovu podataka policije, oko 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo u ratištima na Bliskom istoku.

Policija Kosova je pokrenula istrage i podnela krivične prijave za preko 130 lica zbog učešća u terorističkim organizacijama i zbog organizacije, regrutacije ili finansiranja pojedinaca kako bi se pridružili takvim organizacijama.

U vezi sa tim, policija je uhapsila preko 80 osoba i pretreseno je preko 100 lokacija sumnjivih lica.

XS
SM
MD
LG