Dostupni linkovi

Bez poternice za lidera srpskih neonacista


Goran Davidović
Goran Davidović

Pripremno ročište u slučaju Gorana Davidovića poznatog po nadimku Firer, pred sudom u Novom Sadu ni u sredu, 25. maja, nije održano.

Više od toga zabrinjava informacija da za vođom zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj još uvek nije raspisana poternica iako se on nijednom nije pojavio na ročištu u postupku koji se vodi protiv njega zbog napada na antifašistički skup 2007. godine u Novom Sadu.

Prema informacijama Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra, iako su uslovi ispunjeni za raspisivanje poternice, nadležni organi to nisu učinili.

Portparolka Višeg suda u Novom Sadu, Ivana Karapandžić kaže da je ročište odloženo zbog dojave da je u zgradi suda podmetnuta bomba i zbog toga što se Davidović nije pojavio pred sudom.

„Goran Davidović, iako je uredno primio poziv suda, nije se pojavio na današnjem ročištu i njegov branilac je izvestio sud da je u redovnom kontaktu sa njim i da ga je Davidović obavestio da je u završnoj fazi pripremanja dokumentacije da dođe na sledeće zakazano pripremno ročište. Branilac tvrdi da će njegov branjenik na naredno ročište doći“, rekla je ona.

Obaveza je suda i tužilaštva da preduzmu neophodne korake da bi se postupak vodio. Ako sud i tužilaštvo ne mogu da obezbede prisustvo optuženog, oni imaju mogućnost da raspišu poternicu.

Moguće je i suđenje u odsustvu.

Nadležni organi prema zakonskim propisima imaju mogućnost da na efikasan način obezbede vođenje postupaka, naglašava advokat Vladimir Beljanski.

„Zakonik o krivičnom postupku predviđa mnoge mogućnosti koje stoje na raspolaganju da bi se ostvarilo neometano suđenje. U svakom slučaju od aktivnosti tužilaštva koje bi moglo da predloži neke od tih mera pa zatim od suda koji određuje te mere zavisi efikasnost postupka i obezbeđenje prisustva okrivljenog“, kaže Beljanski.

Portparolka Višeg suda Ivana Karapandžić kaže da suđenje u odsustvu svakako je moguće.

„Sud uvek daje prednost suđenju u prisustvu okrivljenog naročito zbog toga što ukoliko se predmet i završi nakon suđenja u odsustvu, a stranka i branilac podnesu zahtev da se postupak ponovi kad okrivljeni lično pristupi, taj zahtev mora da se usvoji. Zbog ovih okolnosti predsedik sudskog veća je ovakvu molbu prihvatila i zakazala je sledeće pipremno ročište za šesti jul“, rekla je ona.

Podsećamo, incident na protestu iz 2007. godine nije jedini koji se vezuje za Davidovićevo ime. On je, takođe kao lider zabranjene neonacističke organizacije, već ranije bio osuđen za ista dela zbog upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2005. godine.

Željko Stanetić
Željko Stanetić

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić smatra da je neuspeh sistema da se izbori sa ovim ali i sa drugim sličnim postupcima pokazuje nepostojanje volje države.

„Mi pričamo o slučaju Gorana Davidovića, za jedno vrlo jasno delo, gotovo deset godina. Ja mislim da i ova informacija u vezi sa poternicom, ali ne samo u vezi sa ovim slučajem već i u vezi sa drugim sličnim slučajevima, pokazuje da država ili nema kapacitet ili ne želi da se ozbiljno pozabavi sa ovim delima. Mislim da to treba da nas zabrine“, naglašava Stanetić.

Inače, postupak protiv ostalih optuženih zbog napade na antifašistički skup u međuvremenu je obustavljen jer je konstatovanoda su prekršajno osuđeni zbog istog incidenta.

Prema informacijama Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra prošle godine za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti postupano je protiv 74 osobe za ovo krivično delo. Ukupno su donete 34 presude, od čega 19 osuđujućih. Kazne su uglavnom bile novčane ili uslovne osude.

Tužilaštvo se žalilo na sve donete presude.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG