Dostupni linkovi

Ratko Mladić uhapšen u Srbiji



(VIDEO: Policija privodi Ratka Mladića na saslušanje. Snimci: RTS)

RSE

Policija Srbije je u petak nakon 15 godina skrivanja uhapsila Ratka Mladića, komandanta vojske bosanskih Srba za vreme rata u BiH, kojeg je Haški tribunal optužio za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog masakra nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, opsade Sarajeva i drugih zločina širom BiH.

Mladić je u poslepodnevnim satima priveden na saslušanje pred sudiju Odeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine ali je ono prekinuto zbog Mladićevog teškog psihofizičkog stanja, izjavio je njegov advokat Miloš Šaljić.


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će saslušanje Mladića biti nastavljeno u petak, ali nije želeo da govori o razlozima prekida prvog saslušanja.

Porodice žrtava, Haški tribunal i Evropska unija su pozdravili hapšenje kao dugo očekivanu pravdu a predsednik Boris Tadić je rekao da je Srbija skinula ljagu sa svoga imena.

"Obaveštavam vas da je danas u jutarnjim satima uhapšen Ratko Mladić," rekao je predsednik Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare oko 13 sati i 30 minuta. (Ceo prilog o saopštenju Tadića možete pročitati u tekstu Mladić uhapšen, gonićemo jatake).


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da su Mladića uhapsili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i Službe za otkrivanje ratnih zločina u selu Lazarevo kod Zrenjanina, gde se krio u kući rođaka i da nije pružao otpor.

Snimci iz sela Lazarevo u kojem je uhapšen Mladić

x
Snimci iz sela Lazarevo u kojem je uhapšen Mladić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link
Mediji su javili da je uhapšen kao Milorad Komadić ali je Dačić rekao da Mladić nije koristio drugi identitet i da je ima svoju ličnu kartu koja je bila istekla.

Šaljić je novinarima ispred zgrade suda rekao da je sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspeo da uzme Mladićeve lične podatke.

Šaljić je dodao i da je Mladić na saslušanju govorio nepovezano, ali da je svestan da je uhapšen i gde se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Hapšenje Mladića i saradnja sa haškim tribunalom su dugo godina bili kamen spoticanja u odnosima između Srbije i Evropske unije, i razlog zbog kojeg je bila blokirana integracija Srbije.


Tadić je rekao da je zatvoreno još jedno poglavlje u istoriji ove države i da se nada da će ono doprineti potpunom pomirenju u regiji.

"Okončali smo težak period i skinuli ljagu sa Srbije i njegovog naroda", kazao je Tadić.

(VIDEO: Tadić potvrđuje Mladićevo hapšenje)



Kompenzacija za žrtve

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je hapšenje Mladića "istorijski potez Srbije". On je naglasio da je pravda je zadovoljena i da je uklonjena "velika prepreka na putu Srbije prema EU".


"Ako me pitate da li je Srbija danas bliža EU nego što je bila juče - odgovor je da. Apsolutno. Znači li to da je uklonjena lista reformi koje još treba ispuniti kako bi Evropska komisija mogla dati preporuku. Odgovor je ne", kazao je File.

Mladić, koji je optužen po dvema optužnicama 1995. i 1996. koje su spojene u jednu 2002. godine, se skrivao od 2000. godine. Do tada je, nakon okončanja rata u BiH, otvoreno živio u Beogradu.

Reakcije Sarajlija na hapšenje Mladića

x
Reakcije Sarajlija na hapšenje Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Direktan link
Mladić je bio optužen zajedno sa ratnim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem koji je uhapšen u Beogradu 2008. i čije je suđenje u toku.

Glavni haški tužitelj Serge Bramerc pozdravio je u četvrtak hapšenje i pohvalio Srbiju za njene napore.

"Pozdravljam današnje hapšenje Ratka Mladića u Srbiji. Čekamo njegovo prebacivanje u Hag gde će mu se suditi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Svesni smo posla koji su u hapšenju Ratka Mladića obavile srpske vlasti a posebno Savet za nacionalnu bezbednost i akcioni tim Srbije. Zahvaljujemo im na ispunjavanju obaveza prema tribunalu i pravdi. Svesni smo i napora međunarodne zajednice u merama koje su osigurale hapšenje Ratka Mladića", navodi se u Bramercovoj izjavi.


Kada Hotić, iz udruženja Majki enklava Srebenica i Žepa rekla je za RSE da su porodice žratava godinama čekale na ovaj dan:

"Mnoge majke i drugi članovi porodica ubijenih umrli su čekajući ovaj dan. Zločinac je za to vreme mirno živio, ali će konačno biti izveden pred lice pravde gdje će odgovarati. Teško je opisati koliko mi znači Mladićevo hapšenje, jer je bol za najmilijima koje smo izgubili neopisiva," rekla je Hotić.

"Ako se pokaže i dokaže istina o Mladićevoj ulozi u ratnim zločinima, mnoge stvari će se promeniti. Prije svega da je i Srbija učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovnu jer je bivši komandant vojske bosanskih Srba bio njihov general, i da je Slobodan Milošević lično odgovoran za proizvodnju ovog monstruma. Srbija će morati da prihvati svoju zločinačku ulogu, što je preduslov za pomirenje u regionu. Tek tada će, uz odgovarajuću kaznu Ratku Mladiću i drugim učesnicima u najstrašnijem zločinu koji je počinjen poslije Drugog svetskog rata, žrtve srebreničkog genocida dobiti odgovarajuću kompenzaciju," dodala je ona.


Hapšenje je navodno usledilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Mladića kojem je i fizički vrlo sličan, objavio je Jutarnji list.

Meštani Lazareva su rekli reporteru agencije Beta da je policijska akcija počela oko 5.30 ujutro i da je izvedena u Ulici Vuka Karadžića, u kojoj živi Mladićev rođak.



Prema njihovim rečima, akcija nije bila velikih razmera.

Hapšenje Mladića je bila vodeća vest na svetskim agencijama, portalima i televizijskim mrežama.

(VIDEO: Ratko Mladić u Srebrenici 11. jula 1995. godine)

Ko je Ratko Mladić?

Ratko Mladić nakon hapšenja, 26. maj 2011 (Izvor: www.politika.rs)
Ko je Ratko Mladić?

Ratni komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božanići kod Kalinovika. Završio je Vojno-industrijsku školu pri „Teleoptiku“ u Zemunu, a potom, kao šesti u klasi, i Vojnu akademiju kopnene vojske.

Oficirsku karijeru započeo je u Skoplju 1965. godine. Napreduje do načelnika za nastavu 3. vojne oblasti Jugoslovenske narodne armije (JNA) u glavnom gradu Makedonije. Početkom januara 1991. godine postaje pomoćnik komandanta Prištinskog korpusa. Krajem juna iste godine i odlazi u Knin. Tamo komanduje bitkama koje pobunjeni Srbi vode protiv hrvatskih snaga. Početkom marta 1992. po naređenju načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžić sa dužnosti u Kninu odlazi u Sarajevo. Preuzimajući dužnost od generala Milutina Kukanjca, Ratko Mladić postaje komandant 2. vojne oblasti JNA, sa sjedištem u Sarajevu. Od 12. maja 1992. godine, pa sve do kraja novembra 1996. godine, kako navodi Haško tužilaštvo, general Mladić je zapovjednik vojske bosanskih Srba.

Aprila 1992. Mladić je vanredno unapređen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamenika komandanta u Komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. General Mladić je, 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine tada samoproglašene Srpske Republike u Banja Luci, a na predlog Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. Redovno je unapređen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Mladić je 1995. godine optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja, pred Haškim tribunalom.

Pod njegovom komandom, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je više od sedam hiljada zarobljenih muslimana na području Srebrenice. Pod njegovom komandom granatirano je Sarajevo i snajperski su ubijani civili sa okolnih brda iznad grada.

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, Mladić je smenjen sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za Načelnika Generalštaba, pod pritsikom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Zvanično, vojna karijera u VRS mu se završava polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom Predsednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića."

Međutim, Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je stupanjem na snagu Zakona o zamrzavanju imovine haškim beguncima, usvojenog u parlamentu Srbije i Crne Gore, 7. aprila 2006.

Utvrđeno je da je u vojnim objektima boravio do početka 2002. godine, od kada mu se gubi svaki trag. Svi dosadašnji pokušaji da bude uhapšen su propali, čak i posle hapšenja mreže njegovih jataka pre nekoliko godina.

Ratko Mladić je od 1966. oženjen Bosom, ima sina Darka.

Izmenjenu optužnicu možete pročitati OVDE.

Podaci o predmetu.

Ratko Mladić se tereti za:

- direktno učešće u genocidu počinjenom nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine;

- široko rasprostranjenu kampanju progona, deportacija, mučenja i ubistava tokom 1992. godine u velikom delu Bosne i Hercegovine uključujući zloglasne logore poput Omarske, Keraterma, Manjače i Trnopolja u severozapadnoj Bosni i Hercegovini.

- teror kojem su bili izloženi civili tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine;

- ubistvo blizu 8.000 muškaraca i dečaka nakon pada Srebrenice.
XS
SM
MD
LG