Dostupni linkovi

Da li su razglednice iz masovne grobnice krivično djelo?


Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci još nije podiglo krivičnu prijavu za slanje razglednica, neobičnog sadržaja institucijama RS za Dan Republike koje je podržalo 25 NVO. Ukoliko dođe do podizanja optužnica, iz nevladinog sektora poručuju da su spremni odazvati se na sudove u RS.

Mada je u RS najavljeno da će protiv lica koja su poslala razglednice institucijama ovog bh. entiteta na kojima su slike posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica od Srebrenice do Tomašice sa porukom „ Ako oblježavate Dan RS, ne zaboravite ovo su njeni temelji“, u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci su nam rekli da ovo još nije okvalifikovano kao krivično djelo.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić sredinom januara je saopštio da Ministarstvo unutrašnjih poslova ovog bh. entiteta istražuje prijave pristigle u vezi sa tzv "čestitkama" bošnjačkih nevladinih organizacija upućenih zvaničnicima Republike Srpske povodom obilježavanja 9. januara, krsne slave i Dana Republike Srpske:

"Ono što je do sada prijavljeno MUP istražuje i provjerava, svaka prijava koja je došla, i sa Tužilaštvom ćemo vidjeti koja će kvalifikacija djela biti i da li će se procesuirati. Mi istražujemo za sada ove prijave koje su došle do policije u Banjoj Luci i na području bijeljinskog centra.“

Načelnik Kriminalističke policije CJB Banja Luka Dražen Arbutina potvrdio je da je izvještaj o preduzetim mjerama proslijeđen Okružnom tužilaštvu Banja Luka:
„Mi smo obavijestili okružnog tužioca Banja Luka. Dostavili smo izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama i čekamo dalje upute - koji će nakon pregleda izvještaja utvrditi da li postoje elementi krivičnog dijela.“

Da li je izvještaj podnesen protiv određenih lica, s obzirom da se zna da je iza slanje razglednica stalo 25 nevladinih organizacija iz BiH, Arbutina nije mogao potvrditi:
„Ne možemo sad otkrti detalje izvještaja, ali bićete blagovremeno obaviješteni.“

Kako saznajemo, policija je pokušalo da okaratkeriše „slanje razglednica “ kao krivično djelo izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, ali Tužilaštvo još nije utvrdilo da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Predstavnici NVO koje su poslale oko 5.000 razglednica na adrese pojedinaca i institucija RS-a, ranije su objasnili da su se na to odlučili jer ne žele više mirno gledati kako se obilježava 9. januar, dok se oči zatvaraju pred tolikim počinjenim zločinima i nekažnjenim odgovornim osobama.

Fondacije „Istina pravda i pomirenje“ iz Tuzle jedna je od nevladinih organizacija koja je stala iza ovih razglednica. Predsjednik Fondacije Sinan Alić rekao nam je da, ukoliko dođe do podizanja optužnice protiv njega, spreman je odazvati se sudskom pozivu:

„Stojim na raspolagaju pravosudnim institucijama ove države. U svakom danu, svakog trenutka, u po dana, u po noći - i sa indignacijom odbacujem sva podmetanja koja nam se guraju - da je ovo upereno protiv srpskog naroda. Ne, ovo je upereno protiv budala i ratnih zločinaca. Dakle, ratnih zločinaca prvo i budala koji ratne zločine instrumentaliziraju u dnevno-političke svrhe.“

Alić je istakao da se ne radi ni o kakvoj provokaciji niti želji da se uvrijedi srpski narod, već da se skrene pažnja javnosti i rukovodstvu RS-a da se moraju distancirati od vrememna u kome su činjeni najstrašniji zločini nad nesrpskim stanovništvom, a ne da se oni minimiziraju i negiraju:

Birajući datume koji su vezani ti zločini, koji idu avionima po ratne zločince, koji prave fešte velike kad dočekuju ratne zločince. Želimo da se javnost u RS suoči s tim činjenicama i progleda malo. A onda ćemo tražiti da se s tim suoči i bošnjačka i hrvatska javnost kad dođu datumi kojima se mogu vezati Grabovica, Dretelj, Kazani, Čelebići itd.“

Sve institucije u RS koje su dobile čestitke bile su neprijatno iznenađene njima. Uglavnom su se mogle čuti ocjene da su neprimjerene i morbidnog sadržaja.
Ovdje se radi o zamjeni teza - neprimjereno je bilo činiti zločine, a ne prikazati ih. Da li je morbidno prikazati posmrtne ostatke žrtva, ili su morbidni izvršioci tih zločina, kaže Alić:

„Da li su žrtve u Jasenovcu morbidni sadržaj, kame i dalje što vidimo, ili je morbidan sistem NDH-a koji je to prouzrokovao? Morbidni su izvršioci ovoga, a sadržaj je takav kakav jeste. Nisu morbidne gasne komore same po sebi u Aušvicu i Dahau, nego je morbidna tehnologija u ime države koja je to uradila. Nisu morbidne kosti kad se vade iz Kazana, ali morbidni su izvršioci - cace, topalovići itd., a ne te kosti nevinih ljudi.“
XS
SM
MD
LG