Dostupni linkovi

Pregovori Rusije i Ukrajine u Briselu: Politička matematika


Ukrajina, ilustrativna fotografija
Ukrajina, ilustrativna fotografija

Moskva je poručila Bruxellesu da spor s Ukrajinom oko plina neće biti riješen, osim ako Europska unija ne bude garantirala da će Kijev unaprijed platiti isporuke plina ove zime. Prema ruskoj računici, Ukrajina duguje 5,1 milijardu dolara za do sada isporučeni plin. Službeni Kijev kaže da je to politička matematika.

Razgovori Moskva – Kijev – Bruxelles trajali su do duboku u noć, i ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da su se dvije strane dogovorile o "osnovnim parametrima" oko cijene i količine isporuke plina Ukrajini u novembru i decembru, te o mehanizmu za restrukturiranje dosadašanjeg duga Kijeva. Tako diplomatski sročenu izjavu, ministar je začinio opaskom "Ako bude novca, biće i plina“.

Dodao je i da se razgovori nastavljaju. Međutim, šef državnog Gazproma, Aleksej Miller, tvrdi da će se razgovori održati samo ako se EU i Ukrajina slože oko sporazuma koji će garantirati isplatu za isporučeni plin.

"Ako se ne postigne takav sporazum, neće biti nikakvih sastanaka ili pregovora i nikakav dokument neće biti potpisan“, rekao je Miller.

Moskva tvrdi da Kijev duguje 5,1 mlijardu dolara. Ukrajina ponavlja da se do višestruko više cijene došlo nakon zbacivanja Viktora Janukoviča s vlasti i da je to politička računica ruske strane.

Rusija je najveći inozemni dobavljač plina za Evropsku uniju, osigurava oko trećinu plina koji se potroši na kontinentu, i prethodni sporovi oko cijene plina između Moskve i Kijeva dovodili su do smanjena isporuka toga energenta pa su se domovi Europljana rashlađivali usred zime.

I Ukrajina se oslanja na Rusiju iz koje uveze oke polovice potrebnog plina, i unatoč skladištenja ima zimski manjak od oko tri do četiri milijarde kubnih metara, ovisno o vremenskim uvjetima.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je 18. oktobra da su se Kijev i Moskva dogovorili da će Ukrajina platiti cijenu od 385 dolara za 1.000 kubnih metara plina isporučene do 31. marta ove godine.

Nakon svrgavanja janukoviča , Rusija je tražila da Ukrajina platiti 485 dolara za 1.000 kubnih metara, znatno više nego bilo koji drugi klijent Gazproma.

Ukrajina vodi razgovore s vjerovnicima EU-a i MMF-a, a njemačka kancelarka Angela Merkel – zabrinuta zbog vitalnih isporuka ruskog plina ostatku Europe – otvara mogućnost dodatne financijske pomoći Kijevu.

No, ruski pregovarači u Bruxellesu su poručili da žele vidjeti čvrsti sporazum o financiranju EU - Ukrajina.

Pregovori o cijeni plina odvijaju se paralelno sa nastavkom sukoba u istočnoj Ukrajini, u kojem je do sada život izgubilo od 3.700 ljudi i u trenutku kada su odnosi Zapada i Istoka na najnižoj razini od vremena Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG