Dostupni linkovi

Prevareni bh. građani ostali bez azila u Švedskoj


Pasoš Bosne i hercegovine
Pasoš Bosne i hercegovine
U Ministarstvu unutrašnjih poslova TK boravili su proteklog tjedna službenici Ambasade Švedske. Povod za njihov dolazak i razgovor s ministrom Amirom Husićem je sve veći odlazak građana s područja TK u Švedsku gdje im je netko obećao azil. Švedske vlasti apeliraju na građane BiH da ne dolaze u Švedsku jer azil u ovoj zemlji ne mogu dobiti zbog ekonomskih razloga i bit će vraćeni u BiH. U Ministarstvu sigurnosti su također rekli da zbog ovog može biti ugrožen i bezvizni režim, ali i da građanima koji odlaze na ovakav način može biti zabranjen ulazak u zemlje Schengena u narednih pet godina
.
Preko 700 građana iz Sapne i Kalesije napustilo je Bosnu i Hercegovinu u posljednjih šest tjedana i otišlo u Švedsku. Obećan im je azil i posao. Obećanje su dobili od još uvijek javnosti nepoznate agencije iz Bajine Bašte iz Srbije. Ministar unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić poručio je svima koji su otišli i koji to planiraju:

„Ljudima jasno ukazujemo da ih gore ne čeka blagostanje, da su prevareni, da su obmanuti i da će, nažalost, potrošiti i ono malo svojih novaca i ponovo biti vraćeni u Bosnu i Hercegovinu. Mi ćemo ponovo razmotriti nove podatke u smislu statistike koja se tiče zahtjeva za izdavanje putnih isprava, prvenstveno zahtjeva za izdavanje pasoša po hitnoj proceduri. Ta statistika je bila poražavajuća tokom našeg prethodnog boravka u tim područjima.“

Zabrinutost zbog sve većeg priliva građana Bosne i Hercegovine u Švedsku izrazilo je i švedsko veleposlanstvo u Sarajevu. Proteklog tjedna obišli su predstavnike Općine Kalesija i Sapna i upozorili ih da apeliraju na svoje građane da se u Švedskoj ne može dobiti azil zbog ekonomskih razloga.

„Njihovi zahtjevi za azil su slučajevi koji se trenutno rješavaju. Odluke o azilu donose se po najbržem mogućem postupku. Kada odluka bude donesena, ona im bude saopštena i ona u najvećem broju slučajeva bude negativna, nakon čega oni moraju napustiti Švedsku“, kaže Pelle Persson, otpravnik poslova švedskog veleposlanstva.

Nusret Hamidović, iz Općine Sapna, kaže da njihovi građani ne odlaze pojedinačno, već sa cijelim obiteljima napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Zbog ovoga je, kaže Hamidović, Švedska uputila ozbiljno upozorenje bh. građanima da će im biti zabranjen ulazak u zemlje Schengena. Hamidović dodaje da se građani Sapne već vraćaju iz Švedske.

„Imamo i pojava da su prodavana određena materijalna dobra, kako bi se otišlo tamo. Sada, kad se vrate, to će postati problem – nama kao Opštini, a problem i njima kao pojedincima. U posljednje vrijeme par porodica, prije svega iz mjesta iz kojeg sam ja, četiri porodice su se vratile iz Švedske. To je najbolja poruka građanima da ne nasjedaju na slatkorječive priče i da ne napuštaju zemlju samo zato što ih neko želi obmanuti i navesti da učine pogrešan korak, da potroše ono malo sredstava koje imaju, da se zaduže kako bi otišli negdje.“

Problem u agencijama iz Srbije

Zabrinutost zbog ovakvog odlaska građana BiH izrazilo je i Ministarstvo sigurnosti BiH. Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima BiH za praćanje bezviznog režima, rekao je da su ovom ministarstvu u ovom slučaju svezane ruke, jer građani Kalesije i Sapne odlaze preko agencije koja je iz Srbije i u tom slučaju Ministarstvo sigurnosti ne može reagirati. Zbog toga, kaže Dautbašić, može biti ugrožen bezvizni režim i dodaje:

„Apeliram na naše građane sa područja opština Sapna, Kalesija, Zvornik da zaista nemaju niti jednu beneficiju koju će ostvariti prilikom masovnog odlaska u Švedsku. Kažem masovnog, jer, nažalost, već imamo preko hiljadu ljudi koji su otišli put Švedske da traže azil. Jasno je, radi se o zloupotrebi. Ovog puta, način na koji odlaze je drugačiji nego prije. Ovog puta se koristi teritorij Republike Srbije, kao i prevozna sredstva iz Republike Srbije, što nama prilično otežava posao. Ponavljam, to je jedna najobičnija avantura i zaista apelujemo na građane da to ne rade. Samo će sebe dobrano namučiti, a apsolutno nikakvu beneficiju neće ostvariti.“

I Pelle Persson iz švedskog veleposlanstva rekao je da zbog zlouporabe bezviznog režima, Švedska može ozbiljno razmotriti nastojanje Bosne i Hercegovine da postane članicom Evropske unije. Bezvizni režim i način na koji se on koristi, značajne su stavke pri razmatranju uvjeta za članstvo, poručio je Persson:

„Ovo sve dovodi, znate, do ugrožavanja bezviznog režima koji je Bosni i Hercegovini dodijeljen 2010. godine.“

Vlada Švedske očekuje od Bosne i Hercegovine i njenih građana da poštuju značenje i svrhu bezviznog režima. To im daje pravo da kao turisti ostanu u području Shengena maksimalno 90 dana u razdoblju od šest mjeseci kako bi se susreli s rodbinom ili obavili neki posao. Švedska, također, potiče osobe, koje za to ispunjavaju uvjete, da predaju zahtjev za radne dozvole. U tim slučajevima, mora se predati poseban zahtjev veleposlanstvu u Sarajevu, što je postupak odvojen od procesa traženja azila.
XS
SM
MD
LG