Dostupni linkovi

Berlin - projekti važni za Bosnu i Hercegovinu


Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, nakon povratka sa Berlinske konferencije, izdvojio je projekte – posebno značajne za BiH.

"Kad su u pitanju projekti koje smo mi iz Bosne i Hercegovine prezentirali, na te tri sesije, odnosno četvrtoj, završnoj, prije svega usaglasili smo se sa našim susjedima, kolegama iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije", rekao je Lagumdžija.

"To su oni premijeri sa kojima smo imali konkretnu saradnju na konkretnim projektima. To je prije svega Jadransko-jonski koridor koji podrazumijeva Jadransko-jonsku cestu, gasovod, zatim, tu je i krak pruge od Čapljine preko Trebinja do Nikšića, koji će, ako tako mogu reći, ova dva koridora, Koridor 5 koji ide od Ploča prema Budimpešti, i Koridor 10 koji ide od Bara prema Beogradu, da spoji na jugu naše zemlje. Drugi koridor je modernizacija pruge u okviru Jadransko-jonskog koridora, a drugo je revitalizacija i modernizacija pruge Sarajevo-Beograd, preko Tuzle odnosno Zvornika. Ta pruga postoji, ali ona je neadekvatna za ovaj dio ekonomskog razvoja. Danas tamo voze dizel mašine koje četiri puta skuplje voze teret nego da je pruga elektrificirana. Zato je za nas od kapitalne važnosti da se od Ploča preko Mostara, Sarajeva, Zenice, Doboja poveže Tuzla, Zvornik i Beograd, odnosno Banovići sa gore sjeverom, Brčko na Savi, da bi taj jedan željeznički koridor integrirao i Bosnu i Hercegovinu u cjelini, a i nas sa susjednim regionom", kaže ministar vanjskih poslova BiH.

"Pored ovih projekata, prezentirali smo i neke druge projekte koji se tiču prije svega prevencije i upravljanja krizama, prije svega onim koje su rezultat prirodnih katastrofa. Posebno želim da kažem da je Njemačka kao domaćin napravila jedan veliki skup na kojem je bilo preko 250 njemačkih firmi koje su spremne da ulažu ovdje u region. Kancelarka Merkel je vrlo jasno i precizno rekla da će se davati podrška njemačkim firmama koje ulažu ovdje, a posebno onim koje su izvozno orijentisane sa stanovišta Bosne i Hercegovine ili čitavog regiona, a to je da se stimulira proizvodnja u regionu koja ima Njemačku kao svoje tržište", dodao je Lagumdžija.

XS
SM
MD
LG