Dostupni linkovi

Berlin: Dogovoreno povlačenje teškog naoružanja u Ukrajini


Sergej Lavrov, Frank Valter Štajnmajer, Pavlo Klimkin, Loran Fabijus u Berlinu
Sergej Lavrov, Frank Valter Štajnmajer, Pavlo Klimkin, Loran Fabijus u Berlinu

Nemački ministar spoljnih poslova rekao je da su se razgovori o krizi u Ukrajini okončali dogovorom o povlačenju teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini. Frank Valter Štajnmajer je nakon četvoročasovnog razgovora sa svojim kolegama iz Francuske, Rusije i Ukrajine saopštio da ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine. On je rekao da su se sve strane dogovorile da proruski borci i ukrajinske snage povuku teško naoružanje 15 kilometara od linije razgraničenja koja je dogovorena Minskim sporazumom u septembru.

Nemački ministar je rekao da dogovor predstavlja napredak ali ne i "proboj" u naporima da se postigne mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu, gde mesecima traju borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske:

“Mnogo zavisi od toga da li će ono što smo upravo dogovorili ostati samo ‘slovo na papiru’ ili će zaista biti i primenjeno i promeniti situaciju na trenu. Odgovor na to dobićemo uskoro. Nakon sastanka kontakt grupe, videćemo da li će stvarno početi povlačenje teškog naoružanja. Mi zavisimo do toga, a naročito od pristanka Rusije da izvrši neophodan uticaj na separatiste u istočnoj Ukrajini.”

Vojna i diplomatska napetost između Kijeva i Moskve porasla je ponovo poslednjih dana zbog jačanja borbi na istoku Ukrajine. Nekoliko sati pre sinoćnjeg sastanka u Berlinu ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraćajući se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, rekao je da 9.000 regularnih ruskih trupa okupira sedam odsto teritorije Ukrajine.

“Imali smo veoma tešku diskusiju. Uspeli smo da se dogovorimo o nekim pojedinostima, na primer, o sastanku trilateralne grupe u narednim danima.To bi trebalo da donese rezultate, i nadam se će sve strane raditi na tome”, kazao je ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin.

"Trilateralna kontakt grupa sastaće se narednih dana da sprovede to povlačenje", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus. U zavisnosti od toga kako se sprovodi sadašnji dogovor, ministri će odlučiti o održavanju samita u Astani u Kazahstanu. Prethodno su 12. januara četiri minsitra odložila na neodređeno vreme samit u Astani koji je trebalo da bude održan 15. januar između predsednika Ukrajine i Rusije Petra Porošenka i Vladimira Putina pod pokroviteljstvom francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG