Dostupni linkovi

Berberin iz Iraka izradio umjetničku skulpturu nobelovca


U okviru Andrićevih dana kulture u Travniku je u četvrtak, ispred memorijalnog muzeja nobelovca otkrivena umjetnička skulptura od inoxa koju je izradio Luej Maktouf umjetnik iz Iraka. Maktoufu je to treće umjetničko djelo, a izradu skulpture je financirao iz svoga kućnog proračuna. Naime, Luej već dvadeset godina u Travniku drži brijačku radnju. Prepoznat je kao dobar umjetnik kada je gradu darovao skulpturu u kamenu koja nosi naziv "Majka" čiju izradu je također sam financirao te kratkokljunog travničkog goluba u bijelom mramoru.

“Godinu ipol dana sam razmišljao kako da uradim nobelovca Andrića. Odlučio sam da to ne bude kamen kao što rade drugi umjetnici. Želio sam da to bude nešto posebno i neobično jer su i njegov život i okruženje specifični. Ima mnogo predrasuda o njemu, raznih mišljenja iz različitih nacija zato sam došao na ideju da pošaljem poruku kroz njegov lik u inoxu. Njegov lik možete gledati iz raznih kutova i uvijek ćete vidjeti nešto od Andrića. Bez obzira što netko misli o njemu on je svjetski pisac i na najbolji mogući način proslavio je Travnik i Bosnu i Hercegovinu", izjavio nam je Luej Maktouf.

RSE: Doznali smo da ste ovu sklpturu financirali iz svoga kućnog proračuna?

Maktouf: Zbog ekonomske situacije umjetnici vrlo teško dolaze do novca.Odlučio sam da svakih četiri pet godina napravim po jedno umjetničko djelo od svojih novaca koje zaradim šišajući i brijući travničane.Kada sam prije dvadesetak godina došao u Travnik primjetio sam da postoje dređene rezerve pa i podjele prema nobelovcu Andriću. On je svjetski pisac, on je i moj Andrić kada ga čitam, pripada i meni bez obzira što sam ja rođen u Iraku jer njegova književnost je umjetnost na globalnom planu. Nobelova nagrada je najprestižnije priznanje na svijetu. Nisam ni od koga ništa tražio. Od zarade u brijačkoj radnji štedio sam, kupovao materijal i radio ovu skulpturu koja je dobila počasno mjesto ovdje u parku uz njegovu rodnu kuću. Zbog toga sam izuzetno sretan a koliko sam uspio u umjetničkom izražaju neka drugi cijene. Ja sam zadovoljan.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG