Dostupni linkovi

Beograd zbog Kosova oterao ambasadora Gane?


Predsednik Srbije Boris Tadić prima akreditive od ambasadora Gane Samuela Valis-Akyianua, foto iz arhive
Predsednik Srbije Boris Tadić prima akreditive od ambasadora Gane Samuela Valis-Akyianua, foto iz arhive
Dok otvara nove diplomatske misije u Turskoj i Kini Gana će zatvoriti svoju ambasadu u Srbiji.

To je obavestio parlamentarce svoje zemlje ministar spoljnih poslova Gane Alhadži Mohamed Mumuni, objasnivši prema navodima tamošnjih medija, da su diplomatski odnosi Srbije i Gane pretrpeli "ozbiljan udarac" jer je ta zapadnoafrička zemlja priznala Kosovo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ćuti na tvrdnje iz Gane da je Beograd zatražio da njihov ambasador Semjuel Valis-Akijanu napusti Srbiju dok nam je portparol Vlade Srbije Milivoje Mihajlović kratko rekao da to nije tačno.

U samoj ambasadi Gane nam je pak, rečeno da ambasador nije u Beogradu već u Gani.

Nekadašnji jugoslovenski diplomata u Africi Jova Ilić kaže da ne može da veruje da je Beograd tražio da ambasador Gane napusti zemlju zbog priznanja Kosova.
Postoji bojazan, kaže Jova Ilić, "da i druge susedne zemlje sa kojima imamo manje ili više dobre odnose, takođe krenu putem Gane".

“Imali smo takav slučaj sa Makedonijom i Crnom Gorom i naši su ubrzo uvideli da je to bila greška i povukli su tu odluku. Neverovatno mi je da je to tako kao što oni predstavljaju, a ako bi bila istina to bi bila katastrofa i poraz naše diplomatije. Naš je interes da ganska ambasada ostane tu i da ambsador ostane na licu mesta”, kaže Ilić.

Gana je priznala Kosovo 23. januara a o diplomatskom sukobu Srbije i Gane pišu ganski sajtovi "Siti FM onlajn", "Siti njuz", "Džoj onlajn", privatni list "Dejli gajd" i drugi prenoseći izjavu ministra spoljnih poslova Alhadžija Mohameda Mumunija da su vlasti Srbije "zatražile od ambasadora Gane u Beogradu da se vrati kući i konsultuje sa vladom Gane kako bi se poništila odluka o priznanju Kosova".

Mumuni je rekao da je, "povrh svega, srpska vlada zatražila zatvaranje počasnog konzulata Srbije u Akri" i ocenio da reakcija vlasti u Beogradu na priznanje Kosova "ne ostavlja Gani drugi izbor nego da potpuno zatvori svoju misiju u Beogradu".

Najjače veze

Spoljno – politička komentatorka Gordana Logar kaže da bi bilo potpuno neuobičajeno da jedna vlada ili parlament promeni svoju odluku.

Gordana Logar
Gordana Logar
“Ja mislim, ako je to tačno, da je to odavde došlo zbog toga što Gana pripada jednom tvrdom krilu među osnivačima nesvrstanih i da se računalo na to. Međutim, i nesvrstani, i svaka zemlja posebno ima nekakve svoje interese i ne treba tražiti od njih nešto što im ne odgovara”, kaže Logar.

Srbija posebno računa na nesvrstane zemlje u svom lobiranju za nepriznavanje Kosova. Ali i ganski šef diplomatije s pravom pita zašto je Srbija preduzela takve korake protiv njegove zemlje, a ne i protiv drugih zemalja koje su priznale Kosovo.

Veze Beograda sa Ganom su tradicionalno bile najjače među afričkim zemljama, kaže nam nekadašnji diplomata Jova Ilić.

“Na njih je Beograd uvek mogao da računa kao na prijatelja. Zbog toga je možda i bilo iznenađenje kad su priznali Kosovo. A postoji bojazan da i druge susedne zemlje sa kojima imamo manje ili više dobre odnose, takođe krenu putem Gane, ali nikako ne mogu da prihvatim da je traženo da se ambasador povuče. To je ludost koju ni ministar Jeremić ne bi mogao sebi da dozvoli”, zaključuje Ilić.

U danu kada su domaći mediji prenosili pisanje ganskih, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, poznat po nemilosrdnom stavu prema prijateljskim zemljama koje priznaju Kosovo, boravio je u Bernu odakle je poručio da se granice ne mogu menjati kako se kome prohte.
XS
SM
MD
LG