Dostupni linkovi

Kineski i srpski predsednik: Za sveobuhvatno strateško partnerstvo


Si Đinping i Tomislav Nikolić, Beograd, 17. jun 2016.
Si Đinping i Tomislav Nikolić, Beograd, 17. jun 2016.

Predsednik Kine Si Đinping, koji boravi u Srbiji, drugog dana posete razgovarao je u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner, poručio je predsednik Kine Si Ðinping.

"Uveren sam da će moja državna poseta Srbiji biti u korist učvršćivanja kinesko-srpskog tradicionalnog prijateljstva, unapređivanja međusobnog političkog poverenja, uzajamno korisne saradnje, kao i ostvarivanja zajedničkog razvoja i prosperiteta", rekao je kineski predsednik, dodavši da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

Kineski lider je izjavio da je njegova zemlja spremna da učvrsti prijateljstvo dveju zemalja koje su uspostavile stare generacije.

"Spremni smo da podignemo dalje nivo naših prijateljskih odnosa, potpisaćemo zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu, a pre nekoliko godina smo potpisali izjavu o produbljivanju naših odnosa", podsetio je prvi čovek Kine.

Dodao je da se Srbija i Kina kroz generacije bore za očuvanje svoje bezbednosti i sigurnosti, kao i da su narodi Kine i Srbije zbog toga jaki i spremni da daju doprinos za očuvanje svetskog mira.

"I dalje ćemo ići putem 'ruke uz ruku', da napravimo zajednički interes i zajedničku sudbinu, ne između naših zemalja, već i celog sveta, da realizujemo mir i zajednički prosperitet", zaključio je Si.

Nikolić je svog gosta dočekao uz počasnu topovsku paljbu, gardu i intoniranje himni dveju zemalja.

Izjavio je da se Srbija ponosi prijateljstvom sa Kinom, koje će tokom posete kineskog predsednika biti prošireno na "sveobuhvatno strateško partnerstvo".

Nikolić je istakao uoči razgovora "oči u oči" sa Sijem Đinpingom u palati "Srbija" da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim.

"Kina, kao i Srbija, nikada nikog nije napadala i to je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politiku ili u vojne sukobe. Ja mislim da je veliki deo čovečanstva vama zahvalan na tome. Mi smo vaš pouzdani partner, na osnovu prijateljstva koje su zasnovali naši preci. Mi ćemo se truditi da produbimo to za sva vremena i da ostavimo našoj deci", dodao je Nikolić, koji je istakao ulogu Kine koja je podržavala Srbiju kada joj je međunarodna podrška bila potrebna.

Si Đinping i Tomislav Nikolić, Beograd, 17. jun 2016.
Si Đinping i Tomislav Nikolić, Beograd, 17. jun 2016.

"Kada se Srbija suočavala sa političkim teškoćama, Kina je predstavljala snažan stub oslonca. Nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i podrška, kao i podrška našim naporima da takozvano Kosovo ne postane član UNESCO, predstavljaju kontinuitet dragocene podrške da Srbija očuva teritorijalnu celovitost, uz doslednu primenu međunarodnog prava. Ja sam nedvosmisleno stavio do znanja predsedniku Kine da će Srbija nastaviti dosledno da podržava politiku jedne Kine i principijenu politiku koja vodi saradnji i mirnom rešavanju svih pitanja kroz dijalog", kazao je Nikolić, koji je govorio i o ekonomskim aspektima posete najvišeg kineskog gosta.

Inicijativa predsednika Sija da osnaži ulogu svoje zemlje kroz politiku "jedan pojas, jedan put" omogućiće da se čvršće povežu zemlje koje se nalaze na tom putu, rekao je Nikolić.

"Srbija je spremna da u tom smislu postane najvažniji partner Kine i ne samo u regionu. Za nas poseban značaj ima modernizacija pruge Beograd–Budimpešta, kao i drugi projekti transportnog umrežavanja na kopnenoj, pomorskoj i rečnoj liniji između Kine i Evrope. Otvaranjem nove Železare Smederevo Srbija će postati još atraktivnija tačka na investicionoj mapi Evrope", rekao je Nikolić.

Poseta Železari Smederevo

Kineskog lidera pozdravili su i premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ostali ministri u Vladi Srbije, kao i članovi kineske delegacije.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si Đinping posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

Više od 20 sporazuma i ugovora koji će biti potpisani sa Kinom, za malu zemlju kakva je Srbija, predstavljaju sjajan rezultat, izjavio je u intervjuu za kinesku Si-Si-Ti-Vi mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije (NBS) zaključile su bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih transakcija dve centralne banke, u vrednosti do 1,5 milijarde kineskih juana (CNY), odnosno 27 milijardi dinara, saopštila je NBS.

Kako se navodi u saopštenju, sporazum je potpisan u petak 17. juna, a svrha svop aranžmana je unapredjenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dve zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG