Dostupni linkovi

Prodaja Železare: Spasioci iz Kine kao predizborna nada


Predsednik “Hestila” Ju Jong i ministar privrede Srbije Željko Sertić nakon potpisivanja ugovora
Predsednik “Hestila” Ju Jong i ministar privrede Srbije Željko Sertić nakon potpisivanja ugovora

Železara Smederevo, nekadašnji gigant u proizvodnji čelika - a poslednjih godina preduzeće u problemima - čak i pred stečajem dobila je novog vlasnika. Na tenderu za kupovinu imovine srpske čeličane sa ponuđenih 46 miliona dolara pobedila je kineska kompanija “Hestil” – koja je ujedno bila i jedini učesnik.

Potpis na ugovor su u ponedeljak u Smederevu stavili ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik “Hestila” Ju Jong.

Kineski kupci su posle potpisivanja obećali da u Železari neće biti otpuštanja. Jedan od članova njihove delegacije Lu Sun istakao je značaj saradnje sa Srbijom.

“Takođe sam uveren da će srpska vlada i nadležne ustanove nastaviti da daju veliku podršku našem novom preduzeću i njegovim radnicima”, rekao je Lu Sun.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije se, između ostalog, zahvalio radnicima Železare na strpljenju najavivši u junu dolazak kineskog predsednika u Smederevo.

Ju Jong i Aleksandar Vučić u Smederevu
Ju Jong i Aleksandar Vučić u Smederevu

"Važno je da se borimo, da ne odustajemo. Priča o Železari je priča o neodustajanju – o borbi. Borili smo se do kraja i uspeli smo da se izborimo svi zajedno“, poručio je Vučić.

Železara Smederevo je 2012. ponovo u vlasništvu države koja je otkupila za jedan dolar od američkog “Ju es stila” koji se povukao iz Srbije zbog gubitaka čiji je uzrok bila kriza na svetskom tržištu čelika.

Sada je prodaja kineskom kupcu stavila u prvi plan državnu finansijsku pomoć srpskoj čeličani koja je omogućavala njeno funkcionisanje, što se kosi sa pravilima Evropske unije, koja to striktno zabranjuje.

Upravo to je bila i tema nedavnih razgovora predstavnika Evropske komisije i zvaničnika Srbije, o čemu je nedavno govorio šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Upitan kako Evropska komisija gleda na korišćenje državne pomoći i da li njen stav može da utiče na sklapanje ugovora o Železari, Devenport je rekao da se od srpskih vlasti očekuju neki "konkretni odgovori".

„U pitanju jeste državna pomoć i mislim da ćemo imati još kontakata, ne znam tačno kada“, rekao je Devenport.

Budući vlasnik kompanija Hestil, najveći proizvođač čelika u Kini, najavila je investiciju od 300 miliona evra, proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadržavanje svih 5.050 radnika.

Taj plan Saši Čoliću, predsedniku Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, sindikalne organizacije koja okuplja deo radnika smederevske Železare, uliva poverenje u buduće poslodavce.

„Mi smo sve vreme od odlaska `Ju es stila` strepeli za budućnost i za opstanak radnih mesta više od pet hiljada radnika i nekoliko hiljada kooperanata. Tako da sa ovim smatramo da je trasiran put u sigurnu budućnost“, uveren je sindikalac Čolić.

Saša Čolić
Saša Čolić

Upitan da li strahuje da bi turbulento svetsko tržište čelika moglo da otera i ovog investitora, Čolić naglašava da se investitor tog ranga, bez ozbiljnih provera, ne bi tek tako upustio u ulaganje.

„To je u teoriji i praksi svakako moguće. Međutim, siguran sam da je kineska kompanija u prethodnih godinu dana izvršila jako puno analiza i tačno zna šta može da očekuje u narednom periodu. Mi imamo najgoru moguću situaciju sada. Ona može sam da se popravi. Oni to sve znaju i očekuju da se neki boljitak dogodi u nekom daljem periodu. Ne verujem da kineska kompanija `Hestil` u ovom trenutku razmišlja o profitu. Verujem da investira u svoju budućnost na teritoriji Evrope“, smatra Saša Čolić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Nagomilani dugovi po džepu građana

Dolasku kineske kompanije prethodila je propast pregovora sa još jednom američkom kompanijom Esmark početkom prošle godine. Iako je sve delovalo kao da će posao biti sklopljen Vlada Srbije je tada ipak odlučila da ne potpiše ugovor.

Odmah potom lansiran je plan B, uveden je profesionalni menadžment, a upravljanjem poslovanja Železare bavila se holandska kompanija HPK.

Iako pozdravlja dolazak stranog investitora koji bi mogao doprineti boljitku u smederevskoj čeličani, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kritikuje netransparanetnost postupka koji je doveo do prodaje nekadašnjeg giganta.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

„U javnosti je saopšteno da se prodaje imovina Železare. Ako se prodaje imovina onda bi sad bio ugovor o kuporodaji te imovine za cifru za koju smo čuli da je pristala kineska kompanija. Ali ostaje drugo pitanje: kako će Železara nastaviti sa radom? Moralo bi biti osnovano novo preduzeće sa tom imovinom i početi da posluju ispočetka. S druge strane ostaje da ne znamo koliko su nagomilani dugovi, a to ostaje poreskim obveznicima da nadoknade jer suma od 46 miliona evra neće biti dovoljna", naglašava Kovačević.

Ono što ostaje neizvesno, dodaje, je kakvo će biti stanje na tržištu u budućnosti...

"Verovatno će se cene u jednom momentu i popraviti, verovatno računaju s tim da će uspešno poslovati. Ali sa druge strane ne znamo da li ćemo ugovorom ući u dalje državno ispomaganje. Što nije u skladu sa pravilima Evropske unije, ali i našim mogućnostima. Jer nastavljamo da povećavamo dug prema inostranstvu i rasipamo novac na raznu državnu pomoć – što pravi ogroman broj drugih problema“, kaže ekonomista Milan Kovačević.

Predizborna građevinska sezona

Mohamed Alabar i Aleksandar Vučić, početak gradnje kule "Beograd", 15. april 2016.
Mohamed Alabar i Aleksandar Vučić, početak gradnje kule "Beograd", 15. april 2016.

Svečano potpisivanje ugovora o prodaji Železare dogodilo se u finišu predizborne kampanje uoči nedeljnih izbora. Svega dan pošto je premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustovao ponovnom otvaranju preduzeća “Mitros” u Sremskoj Mitrovici, koje je sada u austrijskom vlasništvu. Nakon tog prepodnevnog događaja tokom ranog popodneva stigao je i da položi kamen temeljac za izgradnju hotela „Hilton“, čuvenog svetskog hotelijerskog lanca. Kamen temeljac postavljao je i sredinom prošle nedelje za jednu od kula u projektu „Beograd na vodi“.

Upitan na gradilištu budućeg hotela „Hilton“ o tim podudarnostima Vučić je negirao da svoju funkciju zloupotrebljava u predizborne svrhe.

„Radim sve isto što sam radio i ranije. Samo što nekada kad nije građevinska sezona onda primate različite inostrane i domaće goste. Sada imate drugu vrstu posla. Nisam nimalo vredniji nego što sam bio ranije, samo što sada tokom kampanje ne mogu da primam Merkel, Kerija, Putina, Medvedeva, Li Kećijanga. Pa radim neki drugi posao. Čisto predstavljam ono što jesu rezultati rada i naš program i plan“, podvukao je Vučić.

Milan Kovačević primećuje međutim da se trenutno, kao retko kada do sada, sa skorim izlaskom na birališta podudara najavljivanje značajnih investicija iz krugova vlasti.

„Vladajuća partija ima ogromno vreme na razne načine. Pričama o nečemu što će se sutra dogoditi. Ako pažljivo gledate ne vidim da smo ovih dana proslavljali nešto što smo završili. Nego su sve to počeci nečega u budućnosti“, zaključuje konsultant za inostrana ulaganja Milan Kovačević.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG