Dostupni linkovi

Barikada na severu: "Park mira" uznemirio Mitrovčane


U trenutku kada su Mitrovčani pomislili da će most na Ibru konačno ponovo biti prohodan, kao što je to bilo pre 15 godina, njihove nade su se ugasile kada su ugledali bagere i žardinjere sa cvećem koje su postavljene preko mosta.

Premijer Kosova, Hashim Thaci, u ime Vlade Kosova, izrazio je duboko razočarenje u vezi "sramnih događaja, kada je ponovo postavljena barikada nad rekom Ibar".

"Kao premijer zemlje, juče (u sredu) sam pozdravio samovoljno uklanjanje barikade od strane građana srpske zajednice, nadajući se da je to bio znak građanske zrelosti.

Nažalost, bilo je potrebno samo par sati da se ja i građani Kosova razočaramo sramnim aktom ponovnog uspostavljanja barikade nad rekom Ibar.

Ova sramna i rizična igra, pre svega i protivzakonska, je neprihvatljiva za vrednosti našeg društva i naše demokratske države. Oni koji su odgovorni za ova protivzakonska delovanja, suočiće se sa zakonom pre ili kasnije. Sloboda kretanja je fundamentalno pravo i ono se ne može ugroziti. Prema tome, pozivam lokalno rukovodstvo srpske zajednice da se pokažu razumnim i da uklone barikadu. Sramota koju ova barikada predstavlja ne može se izbrisati cvećem postavljenim na pogrešno mesto. Ta sramota će se ukloniti samo kada se ukloni barikada i ponovo uspostavi saobraćaj na mostu
", kaže se u saopštenju kosovskog premijera.

Za Mitrovčanku Valjdetu Idrizi, izvršnu direktoricu Civikosa – mreže NVO na Kosovu, ono što se juče desilo u Mitrovici bilo je igranje sa ljudskim osećanjima. Građani i severne i južne Mitrovice već duže vreme čekaju da se ovaj most osposobi, da služi za spajanje a ne odvajanje, i da se da barikada makne sa mosta. A ovo juče je bilo igra sa njihovim osećanjima, kazala je ona za RSE.

„Trebalo je juče videti ljude sa nasmejanim licima... i do neke mere iznenađeni što se konačno barikada uklonila...Da bi potom odmah ponovo osetili strah i podelu. Kome doprinose ove barikade, odnosno ’park mira’? Drugo bi bilo kada bi parka bilo sa obe strane, a da se most oslobodi...Ne znam gde stanuje mir ovde. Ovo je kod građana zaista shvaćeno kao jedna namerna igra, pokazatelj da ne žele pomirenje i ujedinjenje. I mene je kao Mitrovčanku ovo veoma pogodilo“, kazala je ona.

Ona dodaje da, dok se vodi dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dve zemlje, kao i o unutrašnjoj funkcionalizaciji zemlje i integraciji severa, ovako nešto šteti svima.

S druge strane, Marko Jakšić, jedan od lidera sa severa Kosova, kaže da je uklanjanje barikade bio zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel, premijeru Srbije.

„Šta se zapravo htelo sa uklanjanjem barikada? Da se navodno pravi ’park cveća’ – to mi uopšte nije jasno. Nema neku političku logiku... Ali ono što mislim jeste da najveći deo građana u Kosovskoj Mitrovici je protiv uklanjanja bariakda, jer smatra da Srbi u severnom delu nisu bezbedni, i da je ova barikada na neki način štitila Srbe od ulaska ekstremista iz južnog dela. A postavljanje parka cveća ili žardinjera, mislim da je samo jednostavno prelazna faza u potpuno uklanjanje bilo koje barikade na mostu između južnog i severnog dela grada. Beograd je taj koji je preuzeo briselski sporazum koji sad faktički mora da ispunjava sve diktate iz Berlina, Brisela, Washingtona i drugih zapadnih mesta“, kazao je Jakšić.

Inače, hrabri građani koji su do sada prelazili most, bili su primorani da sa strane preskoče barikadu, gde je šljunka bilo manje.
XS
SM
MD
LG