Dostupni linkovi

Beograd, Srbi i kosovski izbori: Jedna ili više lista?


Ilustracija, glasanje u Gračanici na izborima u decembru 2010.
Ilustracija, glasanje u Gračanici na izborima u decembru 2010.
Vlast Srbije poziva Srbe da izađu na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar, ali i insistira na jedinstvenoj srpskoj listi.

Na predstojeće lokalne izbore na Kosovu treba gledati dugoročnije, da bi se omogućio suživot Srba i Albanaca, apelovao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun.

On je kazao da Srbija i kosovski Srbi ne treba da se sučeljavaju sa Vašingtonom i sa Briselom, a prvenstveno to ne treba da čine sa Albancima koji žive na Kosovu i naglasio da Rusija ne može da rešava problem Kosova umesto Srbije jer „niti ima kapacitet, niti može tome da se posveti.

Drecun, međutim, smatra da na predstojeće lokalne izbore na Kosovu Srbi treba da izađu na jedinstvenoj srpskoj listi, iza koje bi stao zvanični Beograd, a na pitanje šta su argumenti za takav stav, za Radio Slobodna Evropa kaže:

„Prvo, jedinstvena srpska lista bi u značajnijoj meri motivisala i ohrabrila Srbe da izađu na izbore na Kosovu i Metohiji jer bi to bila lista iza koje bi nedvosmisleno stajao Beograd. Drugo, izlazak na jedinstvenoj listi dao bi veliki legitimitet i sangu budućoj Zajednici srpskih opština“, obrazlaže Drecun stav Beograda.

Na drugoj strani, Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i predsednik Samostalne liberalne stranke, za Radio Slobodna Evropa kaže da ne vidi razloga za nekakvu državnu listu i jedinstven nastup Srba, čije bi konce povlačio Beograd.

„Ja verujem da će to ostati samo na predlogu. Jako je važno da građani koji žive uovim opštinama imaju mogućnost i priliku da odluče koji ljudi će da štite njihove interese u lokalnim institucijama“.

Slobodan Petrović
Slobodan Petrović
Petrović argumentuje da nema razloga za jedinstvenu srpsku listu i za zaklanjanje iza nacionalnog jedinstva ako se na lokalnim izborima u opštinama sa srpskom većinom na izborima takmiče srpske partije sa srpskim partijama:

“Srbi u većinskim srpskim opštinama imaju ubedljivu a ne tesnu većinu i sami mogu da izaberu svoje predstavnike, bez straha da će u izbornim procesima usled rasipanja glasova ostati bez svojih predstavnika. Dakle, čemu zajednička lista?“, pita se Petrović.

On podvlači da više opcija širi mogućnost izbora, te je to šansa, a ne opasnost za srpsku zajednicu i dodaje da je kriterijum “dogovorićemo se za koga ćete da glasati” suprotan tom stavu.

Strah od male izlaznosti

Milovan Drecun, međutim, navodi još jedan razlog za jedinstvenu srpsku listu:

“Jedinstvena srpska lista bi mogla da izbegne potencijalnu, ali, ipak, realnu zamku opasnosti da Priština iskoristi neke svoje pozicije kod pojedinaca u srpskom narodu, da ih animira da oni sa nekim svojim listama izađu na izbore odvojeno ili da pariraju, da budu kontra toj jedinstvenoj listi i da time pridobije veliku moć u budućoj Zajednici srpskih opština. Evidentno je da Srbi koji su do sad učestvovali u političkom životu, a iza kojih je stajala Priština, nisu uspeli da u značajnijoj meri poboljšaju kvalitet živote većine srpskog naroda na Kosovu na Metohiji i time su sebe diskreditovali da na narednim izborima mogu da ozbiljnije predstavljaju Srbe. Zato mislim da je jedinstvena srpska lista iza koje bi nedvosmisleno stajao Beograd bilo mnogo bolje rešenje”, kaže Drecun.

Slobodan Petrović na tu tezu ovako odgovara:

“To može da kaže samo neko ko ne zna elementarne političke prilike na Kosovu. I na prošlim izborima takozvana Jedinstvena srpska lista je imala dva puta manje glasova nego što je imala Samostalna liberalna stranka. Ne želim ovim nikog da vređam, ali, mi smo predstavnici srpske zajednice u kosovskim institucijama i ono što je najbolji odgovor na to jesu rezultati koje smo u ovih nekoliko godina postigli”, kaže Petrović.

Lokalni izbori na Kosovu jedan su od ozbiljnih uslova za napredak normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, podseća Aleksandra Joksimović, čelnica nevladine organizacije Centar za spolju politiku. Ona kaže da nije sigurna kako treba shvatiti preporuku zvaničnog Beograda kosovskim Srbima da formiraju jedinstvenu srpsku listu, ali da je moguće da se iza toga krije strah od male izlaznosti.

Naša sagovornica naglašava da bi najbolje bilo da Srbi u što većem broju na tim izborima učestvuju i da sami pronađu modus koji bi im doneo najbolju reprezentaciju u budućoj lokalnoj vlasti:

“Da li je modus na jednoj ili na više lista – idealno bi bilo da sami Srbi na Kosovu o tome odluče. Ukoliko o tome ne mogu postići sporazum, svaki dobronamerni savet iz Beograda je u redu, ali nikakav diktat koji bi ih onemogućio u njihovim željama i namerama da se na tim izborima pojave”, kaže Aleksandra Joksimović.
XS
SM
MD
LG