Dostupni linkovi

Mladi obradovani poništenjem odluke o zabrani prodaje alkohola


Ilustracija
Ilustracija
Odluka Ustavnog suda Srbije, kojom je zabrana prodaje alkohola u prodavnicima posle 22 časa proglašena nezakonitom, obavezujuća je za grad Beograd, koji će, kako nam je objašnjeno u sudu, sa primenom morati da počne odmah nakon njenog objavljivanja u Službenom glasniku.

„To je odluka Ustavnog suda, ona se ne komentariše, ona se samo primenjuje...“, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Ograničavanjem prodaje alkohola, vlasti Beograda su želele da suzbiju konzumiranje među maloletnicima, ali je Ustavni sud konstatovao da se na taj način zabranjuje prodaja svima, a ne samo maloletnima.

Ipak, dok sudska odluka još nije ni stupila na snagu, Đilas već najavljuje da će zabrana, izmenama Zakona biti vraćena u formi usklađenoj sa Ustavom.

"Uputićemo predlog za izmene Zakona o trgovini koje će omogućiti lokalnim samoupravama da donose odluke o zabrani točenja alkohola i da one budu u potpunosti u skladu sa Ustavom, jer je očigledno da je ovakva odluka korisna za bezbednost mladih i starih sugrađana“, rekao je Đilas.

Iako ima i onih koji dele stav gradonačelnika da je proteklih 20 meseci zabrane prodaje alkohola imalo efekta, ta mera je naišla je na otpor velikog broja Beograđana još po njenom stupanju na snagu, u februaru 2011. godine.

Za ukidanje zabrane, sudu je stiglo više od deset predloga, a organizovani su i brojni protesti na kojima je isticano da se zabranom narušavaju prava građana, a da se pritom ne postiže cilj - sprečavanje maloletnika da dođu do pića. I mladi sa kojima smo razgovarali u Studentskom parku u Beogradu, najčešćem mestu održavanja niza protesta nazvanih „Protiv prohibicije“, smatraju da bi oštrija primena aktuelnog zakona bila dovoljna da spreči maloletnike da dođu do pića i da nema potrebe da se zabrana odnosi na sve građane. Zato su odluku Ustavnog suda, makar bila i privremena, doživeli kao pobedu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link


Na protestima protiv zabrane, često je nastupao beogradski rok bend „Repetitor“.

„S jedne strane zabrana ništa ne rešava, a s druge strane je i neustavna“, rekao nam je gitarista i pevač „Repetitora“ Boris Vlastelica.

„Mislim da je ta odluka, generalno, bila kompromis za ograničavanje rada kafića u gradu koji sada do ponoći moraju da ugase muziku, što za Beograd, koje iste te vlasti reklamiraju kao grad noćnog provoda, znači veliki udarac“, ocenio je Vlastelica

Podsetimo da su i gradske vlasti u Novom Sadu pokušale da ograniče prodaju alkohola, ali je Ustavni sud i tu odluku proglasio neustavnom. Obrazloženje je takođe bilo da se na ovaj način zabranjuje prodaja svima, a ne samo maloletnima.
XS
SM
MD
LG