Dostupni linkovi

'Lili Marlen' u Skadarliji


Englesku verziju pesme "Lili Marlen" otpevala je legendarna Marlen Ditrih
Englesku verziju pesme "Lili Marlen" otpevala je legendarna Marlen Ditrih

Čuvena "Lili Marlen" čula se ovih dana u beogradskoj Skadarliji, posle čega je jedan kulinar ostao bez posla.

Kuvar Marko Orelj rekao je za RSE da pre neki dan, tokom večernje smene u restoranu u Skadarskoj ulici, nije mogao da veruje da čuje taktove "Lili Marlen".

"Kada sam se iz kuhinje popeo u lokal, imao sam šta da vidim. Sede neki nemački turisti, dok im romski orkestar svira 'Lili Marlen'. Pobogu, pitao sam, šta to rade i zamolio da odmah prekinu. Zvao sam menadžera i rekao mu, prijatelju, ovde ti sviraju 'Lili Marlen'. Prećutao je, a ja sam pitao da li hoće da idu oni ili ja. Jer ovo je sramota. On je rekao idi ti. I ja sam se pokupio i otišao", ispričao je Orelj.

"Lili Marlen" bila je omiljena pesma nemačkih trupa. Istoričari kažu da je to bila najpoznatija numera na okupiranom Radio Beogradu, na kom je prvi put emitovana 1941. godine kada ga je preuzela nemačka vojska.

Oficir koji je upravljao Radio Beogradom iz Beča je poneo nekoliko ploča sa muzikom, a među njima je bila "Lili Marlen" u izvedbi Lale Andersen. Sa ove radio-stanice u okupiranoj prestonici Jugoslavije u etar je puštana uvek u isto vreme – u 21:55.

Marko Orelj kaže da to zna i da mu je zato sve teško palo.

"Iskreno da vam kažem, bio sam uvređen i osećao sam se poniženo i jadno. Kao čovek koji je u svom rođenom gradu doživeo da slavimo fašizam i naciste. A pritom, svi znamo šta smo preživeli", navodi Orelj.

Istoričarka Branka Prpa tvrdi da se ovaj čovek pobunio sa razlogom.

" 'Lili Marlen' jeste pesma koju su pevali vojnici nemačkog Vermahta. To jeste pesma koja je zapravo simbolizovala nemačku okupacionu vlast. To jesu simboli nacizma, to jesu simboli njihovog trijumfalizma u zemljama koje su okupirali i u kojima su vladali", kaže Prpa.

Skadarlija
Skadarlija


Slučaj iz Skadarlije izazvao je veliku pažnju medija, što, kako su nam sami rekli, čudi zaposlene restorana u kom je svirana "Lili Marlen", ali o tome nisu želeli da govore za RSE. Menadžer tog ugostiteljskog objekta rekao je beogradskoj štampi da nije znao da ova numera ima lošu konotaciju.

Branka Prpa kaže da ne iznenađuje što je ta pesma danas zasvirana u Beogradu.

"Za to je kriva istorijska revizija. Ljudi su zbunjeni na kontroverze vezane za interpretaciju pojedinih događaja i simbola a u temelju svega je jedno ogromno neznanje vezano za istoriju 20. veka, posebno Drugog svetskog rata", ukazuje istoričarka Prpa.

Iako je pesma "Lili Marlen" ljubavna, ona je simbol rata, i bila je nezvanična himna nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu. Bila je najdraža pesma nemačkih trupa, ali i važan simbol za savezničke vojnike. U Nemačkoj bila popularna u izvođenju Lale Andersen, dok je englesku verziju pevala legendarna Marlen Ditrih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG