Dostupni linkovi

Skupština SNS izabrala novo rukovodstvo


Izborna skupština Srpske napredne stranke, Beograd, 28. maj 2016.
Izborna skupština Srpske napredne stranke, Beograd, 28. maj 2016.

Izborna skupština Srpske napredne stranke (SNS) završena je u subotu u Beogradu, posle skoro tročasovnog rada.

Izabrano je novo rukovodstvo, a novoizabrani potpredsednici poručili su da im je, uz čast, pripala i velika odgovornost da nastave sa promenama koje je njihov lider Aleksandar Vučić započeo u prethodnom mandatu.

Jednoglasno je ponovo izabran Vučić, dok je za zamenika predsednika izabrana Jorgovanka Tabaković, čija funkcija ostaje zamrznuta dok je na čelu Narodne banke Srbije.

Glavni odbor SNS-a jednoglasno je izabrao četiri potpredsednika stranke - Mariju Obradović, Marka Đurića, Milenka Jovanova i Miloša Vučevića, dok će preostala dva potpredsednička mesta zauzeti članovi stranke koji se budu istakli svojim rezultatima u narednom periodu.

Na mestu predsednika Izvršnog odbora Radomira Nikolića zamenio je dosadašnji predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Od stranačke skupštine Vučić je zatražio da ovlasti Predsedništvo da pregovara o eventualnim koalicijama na republičkom i pokrajinskom nivou, iako, kako je napomenuo, naprednjacima nije neophodna koalicija za formiranje vlasti.

Glasanje na Izbornoj skupštini SNS-a, Beograd, 28. maj 2016.
Glasanje na Izbornoj skupštini SNS-a, Beograd, 28. maj 2016.

Predsednica Skupštine, Maja Gojković, ranije je najavila da će datum konstitutivne sednice novog saziva Parlamenta Srbije biti poznat nakon današnje (subota, 28. maj) skupštine SNS-a, a kako kažu funkcioneri ove stranke, znaće se više i o konstituisanju pokrajinske vlade i lokalnih samouprava.

Predsednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, je u obraćanju prisutnim delegatima na početku Izborne skupštine stranke, rekao da će u narednom periodu biti uspostavljena mnogo stroža unutarstranačka kontrola i da neće dozvoliti da se stranka "sama uruši", što je, kako je rekao, bila sudbina nekih drugih stranaka kada su došle na vlast.

Vučić je izjavio da su pojedini članovi stranke na lokalu napravili koalicije za koje nisu dobili odobrenje centrale, dodavši da su se "zbog ličnih interesa udružili čak i sa onima koji su naprednjake optuživali za najgore stvari".

On je rekao i da u prethodne dve godine nije postojala kontrola rada lokalnih funcionera.

"I na zapadu i na istoku"

Što se buduće politike tiče, Vučić je rekao da će razgovarati sa svima "i na zapadu i na istoku", ali da je Srbija pitanje za njene građane.

"U Srbiji se niko neće pitati osim građana Srbije", poručio je.

Obraćanje Vučića na izbornoj skupštini SNS-a
Obraćanje Vučića na izbornoj skupštini SNS-a

Povodom smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTC), Aleksandar Vučić kaže da ga optužuju za diktaturu.

"Oni kad su dolazili na vlast za jednu noć su sve menjali, mi nijednog novinara ni urednika nismo doveli. I sve smo izdržali, sve od humorističkih emisija smo izdržali", rekao je Vučić i dodao "evo im televizije".

"Nova Vlada do 16. juna"

Vučić, lider SNS-a i mandatar za sastav nove vlade, rekao je u petak popodne, nakon sednice Predsedništva SNS-a, da će konstitutivna sednica Skupštine Srbije biti održana 3. ili 4. juna, a da će vlada Srbije biti formirana do 16. juna.

Podsetimo, on je tada najavio i da će novi potpredsednici biti "novi, mladi ljudi", a da će dosadašnji nastaviti rad u izvršnoj vlasti.

Srpska napredna stranka je prethodno imala šest potpredsednika: Nikolu Selakovića (ministar pravde u dosadašnjoj vladi), Nebojšu Stefanovića (ministar policije u dosadašnjoj vladi), Zorana Mihalović (ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture u dosadašnjoj vladi), Gorana Kneževića, Igora Mirovića i Bratislava Gašića, koji je sa funkcije ministra odbrane u dosadašnjoj vladi, smenjen zbog seksističke izjave upućene novinarki.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG